Pochybuješ o klimatickej kríze? Možno ťa presvedčí krátky dokument

Prečo je také teplo? Pýta sa dievča počítačovej aplikácie v krátkom dokumente v réžii Doroty Vlnovej Po nás potopa. Odpoveď je jasná, môže za to klimatická kríza. Film premiéruje RTVS na Dvojke vo štvrtok 21. apríla o 21.35 h.

17.04.2022 17:00
Sni  mka obrazovky 2022-04-16 o 20.24.52 Foto:
Krátky dokumentárny film Po nás potopa má televíznu premiéru vo štvrtok na Dvojke RTVS.
debata

Pre hmatateľné dôkazy o tom, že sa klíma mení nemusíme chodiť do horiacej Austrálie či topiacej sa Antarktídy. Pociťujeme ich aj u nás na Slovensku. Demänovská ľadová jaskyňa sa roztápa, dlhotrvajúce suchá ničia úrodu a extrémne horúčavy ohrozujú naše zdravie. To však ani zďaleka nie je všetko. Pokiaľ sa chceme vyhnúť najhoršiemu, každý z nás si musí zodpovedať jednoduchú otázku: ako chceš pokračovať?

„Cítim, že na pojem „klimatická kríza” už začíname byť alergickí, keďže je v médiách prítomný stále viac. Pandémia ukázala, že ako ľudstvo sme schopní reagovať rázne a pohotovo. No zdravie nášho tela vnímame citlivejšie než zdravie ekosystémov. Zmeny klímy ešte stále chápeme ako niečo vzdialené v priestore i v čase. Ako niečo, čo sa nás vlastne netýka. Odkazuje na to aj názov filmu Po nás potopa. Všetky informácie a možné riešenia sú dostupné, no my nekonáme,“ myslí si autorka filmu.

32 mimoni 4x Čítajte viac Čo si počas veľkonočných sviatkov pozrieť v televízii?

Dorota Vlnová je absolventkou Ateliéru dokumentárnej tvorby u Petra Kerekesa na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU. Počas štúdia natočila film o Ivanovi Štrpkovi Jasné miesta (2018), diel o architektovi Ferdinandovi Milučkom zo série IKONY, či krátky film zo série Rumunská čítanka pre ČT. Pre RTVS vytvorila aj niekoľko rozhlasových fíčrov a naposledy krátky film zo série Budujeme Slovensko II.

„Hoci sme svedkami mnohých problémov, ktoré otriasajú súčasným svetom, klimatická kríza je z môjho pohľadu najväčšou výzvou, pred akou ľudstvo kedy stálo,“ myslí si producent Roman Pivovarník z Hitchhhiker Cinema.

„Zábery topiacich sa ľadovcov a podvýživených ľadových medveďov už považujeme za klišé, málo však vieme o skutočných dopadoch v okruhu niekoľkých kilometrov. Aj vďaka filmu som lepšie pochopil, ako klimatická zmena už teraz vplýva na naše každodenné životy a čo nám hrozí v najbližších rokoch. O to silnejšia by mala byť naša motivácia konať,“ uzatvára producent.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Dvojka #klimatická kríza