Recenzia nových Fantastických zverov: Aj čarodejníci musia riešiť politiku

Fanúšikovia čarodejníckeho sveta sa tento rok napriek absencii Johnnyho Deppa dočkali tretieho dielu série Fantastické zvery. Mlok Scamander (Eddie Redmayne) opäť pomáha Albusovi Dumbledorovi (Jude Law) zabrániť Gellertovi Grindelwaldovi (Mads Mikkelsen), aby vyvolal svetovú vojnu medzi čarodejníkmi a nomágmi.

20.04.2022 06:00
Fantastické zvery Foto:
Dumbledore (Jude Law) opäť povolal do akcie svojho bývalého študenta Mloka Scamandera (Eddie Redmayne).
debata

Skvelý Grindelwald

Ako naznačuje názov snímky, v priebehu deja odhaľujú tvorcovia divákom Dumbledorovo najväčšie tajomstvo – jeho niekdajší vzťah s Grindelwaldom, ktorý mu v súčasnosti bráni proti nemu bojovať.

Tento fakt síce bol známy už aj v predchádzajúcom diele, tentoraz však film zašiel trochu ďalej. Okrem toho, že už nechodí okolo horúcej kaše a otvorene priznáva Dumbledorovu homosexualitu, venuje pozornosť aj osudnej chvíli, keď prišla Dumbledorova sestra o život.

Na jednej strane je zaujímavé sledovať Dumbledora, ako emotívne rozpráva o tom, čo sa stalo. Bolo by však oveľa viac obohacujúce, keby tvorcovia siahli po flashbackovej scé­ne.

To však v priebehu filmu neurobili ani raz a divákom sa tak nikdy nenaskytol pohľad na to, aká bola spoločná mladosť Dumbledora a Grindelwalda, čo je škoda. Tvorcovia akoby tým hovorili: „Okej, dáme gayom priestor, ale len odtiaľ potiaľ.“

V každom prípade treba oceniť náhradu Johnnyho Deppa v úlohe Grindelwalda. Dánsky herec Mads Mikkelsen ho stvárnil bravúrne a dalo by sa povedať, že zo všetkých doterajších Grindelwaldov (v prvých Fantastických zveroch to bol Colin Farrell) bol najlepší.

Na rozdiel od svojich predchodcov totiž Mikkelsen nasadil namiesto mefistofelovského výrazu charizmatické a v mnohých ohľadoch príjemné vystupovanie. To zohráva dôležitú úlohu pre Grindelwaldov cieľ – stať sa hlavou čarodejníckeho sve­ta.

Fantastické zvery, podľa ktorých je séria pomenovaná, nesmú chýbať ani v tejto snímke. Svoju nezastupiteľnú úlohu tu má Qilin – vzácny živočích, ktorý dokáže vidieť človeku až do duše a dokonca sa s jeho pomocou dajú zazrieť útržky budúcnosti. Okrem tohto čarokrásneho tvora sa v snímke objavujú aj tancujúce príšerky podobné krabom či fénix, ktorý je symbolom rodiny Dumbledorovcov.

Sofistikovaný zloduch

Aby sme sa ešte vrátili k hereckému obsadeniu, tak tvorcom predsa len máme čo vyčítať. Do roly nemeckého ministra mágie Antona Vogela totiž obsadili Olivera Masucciho, ktorý sa nápadne podobá na Mikkelsena. Preto mohol byť divák miestami zmätený – žeby Grindelwald stihol infiltrovať nemecké ministerstvo mágie? Až po nejakom čase zisťujeme, že ide o dve úplne odlišné osoby.

Trailer k filmu Fantastické zvery: Tajomstvá Dumbledora.

Z nováčikov sa ešte zablysla Jessica Williamsová ako profesorka Lally Hicksová a Richard Coyle ako Dumbledorov brat Aberforth. Coyle už má svoje skúsenosti s hraním kúzelníka – v seriáli Chilling Adventures of Sabrina stvárnil otca Blackwooda, zlodušského riaditeľa čarodejníckej školy a verného nasledovníka samotného diabla. Úloha tichého a večne zachmúreného Aberfortha, ktorý je úplným opakom svojho brata, mu dokonale sadla.

Snímka je nabitá plánmi stratégie a nechýbajú ani vtipné momenty, ktoré dodávajú pomerne temnému deju trochu ľahkosti. Veľké zvraty však nečakajte, dej je vo viacerých úsekoch predvídateľný. Fanúšikov však určite poteší krátky návrat do Rokfortu, ktorý sprevádza známa zvučka z Harryho Pottera.

Na druhej strane sa zdá, že snímke niečo chýba. Namiesto veľkolepého boja prútikov sme totiž svedkami politických hier, ktorými akoby sa tvorcovia snažili nastaviť zrkadlo súčasnej spoločnosti. Vyzývajú ľudí na to, aby sa zamýšľali nad otázkou, komu sa dá veriť.

Ukazujú tiež, že k moci sa dá dostať nielen silou, ale aj rozumom – Grindelwald nie je Voldemort, zvolil si oveľa sofistikovanejšiu cestu k dosiahnutiu svojich cieľov.

Film sa nebojí brnknúť divákovi na city – či už prostredníctvom Dumbledorovej nenaplnenej lásky, alebo nešťastnej existencie Krédusa (Ezra Miller), ktorý konečne našiel cestu k svojej skutočnej rodine.

Prečo si však ani jedna z postáv nespomenula na Letu Lestrangeovú, ktorá zomrela v predchádzajúcom diele? Zdá sa, akoby jej smrť nezanechala žiadne stopy na jej snúbencovi Theseusovi (Callum Turner) ani jeho bratovi Mlokovi, ktorý do nej bol zamilovaný.

Fantastické zvery: Tajomstvá Dumbledora sú slušným pokračovaním veľkolepého príbehu zo sveta mágie, ktorému sa síce dá čo-to vyčítať, no vo svojej podstate ide o oveľa vydarenejší diel, ako bol predchádzajúci. Uvidíme, či sa dočkáme štvrtého filmu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #Harry Potter #Fantastické zvery