Po nás potopa. Už zajtra v televízii

Vo štvrtok si na Dvojke RTVS možno o 21.35 h v premiére pozrieť krátku dokumentárnu snímku mladej filmárky Doroty Vlnovej nazvanú príznačne Po nás potopa.

20.04.2022 08:00
Po nás potopa Foto:
"Zmeny klímy ešte stále chápeme ako niečo vzdialené v priestore i čase," hovorí režisérka Dorota Vlnová.
debata

Autorka, ktorá už pracovala na dokumentárnom cykle Budujeme Slovensko – režírovala časť o Sobraneckých kúpeľoch – si teraz vybrala tému globálne otepľovanie a klimatická kríza.

Odborným garantom dokumentu je klimatológ Jozef Pecho, ktorý dlhodobo upozorňuje na extrémne zmeny klímy a uvádza rukolapné dôkazy. Film skúma zmeny počasia a prejavy globálneho otepľovania na území Slovenska. Divákov zavedie napríklad do Demänovskej jaskyne.

Tá podľa aktuálneho trendu otepľovania Zeme v blízkej budúcnosti viac nebude ľadovou jaskyňou. Klimatická kríza sa najväčšmi dotkne generácií po nás, zdá sa, že dnešní tínedžeri ju vnímajú citlivejšie ako ich rodičia či starí rodičia.

Trailer k dokumentu Po nás potopa.

Podľa režisérky filmu začíname byť na pojem „klimatická kríza” alergickí. "Pandémia ukázala, že ako ľudstvo sme schopní reagovať rázne a pohotovo. Vyplýva z toho však aj to, že zdravie nášho tela vnímame citlivejšie než zdravie ekosystémov. Zmeny klímy ešte stále chápeme ako niečo vzdialené v priestore i čase. Ako niečo, čo sa nás vlastne netýka. Odkazuje na to aj názov filmu Po nás potopa. Všetky informácie a možné riešenia sú dostupné, no my nekonáme,” priblížila Vlnová.

Filmy ako tento sú v televíznom vysielaní nesmierne dôležité. Po nás potopa vyzýva na zodpovednosť a citlivosť voči druhým.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #dokument #Po nás potopa #Dorota Vlnová