Recenzia: Gabi dáva lekcie, ako byť sám sebou

Počas Medzinárodného dňa viditeľnosti transrodových osôb, ktorý pripadá na 31. marca, mal predpremiéru dokumentárny film Gabi od 8 do 13 debutujúcej švédskej režisérky Engeli Brobergovej. Ak ste to vtedy nestihli, časozberný dokument o detstve i dospievaní, rodine, samote a sebautváraní už premietajú v našich kinách.

21.04.2022 15:00
film expanded Foto:
Gabi v sebe nesie tému prekonávania cudzoty.
debata

Detstvo, v ktorom sa nájdeme

Filmárka na pozadí intímneho a situačne živelného portrétu dieťaťa kladie zásadné otázky (nielen) o rodovej identite. Gabi v sebe nesie tému prekonávania cudzoty. Film zachytávajúci život Gabi od ôsmeho do trinásteho roku však nezobrazuje konflikty. Latentné napätie plynie z inakosti Gabi, ktoré ju robí zraniteľnou. Snímka Gabi od 8 do 13 povzbudzuje empatiu a láskavé pochopenie voči druhým.

Filmárka sleduje Gabi v jej bezprostrednom okolí: doma, na futbalovom ihrisku, v škole a, samozrejme, aj s kamarátmi. V prvých rokoch nakrúcania sa detská idyla naštrbí. Gabi sa narodí súrodenec, a tak sa s mamou a jej frajerom sťahuje zo Štokholmu na švédsky vidiek. Kvôli vzdialenosti stratí najlepšieho priateľa a v novom školskom kolektíve sprvu prirodzene osamie.

Gabi je perfektná protagonistka, je inteligentná a otvorená. Sebavedomo verbalizuje javy, ktoré v plachosti detstva viacerí skrývame hlboko v sebe. Navyše, svoje názory dokáže artikulovať lepšie ako mnohí dospelí. Film je vyskladaný zo všedných okamihov, ale filmárka v Gabi nachádza výnimočnú bytosť. Svet reflektuje výhradne skrz jej prežívanie.

Metódou časozberu kreslí dramatické oblúky Gabiných vzťahov na mnohých úrovniach: vyrovnáva sa s neprítomnosťou otca a zároveň sa vyhraňuje voči otčimovi, stráca a hľadá si spriaznených kamarátov.

Lásku neoklameš

Gabi sa režisérke zdôveruje, dokonca prizná, že je zaľúbená. Detská láska má špecifické úskalia, o to ťažšie sa s ňou stotožňuje človek, ktorý nespĺňa očakávania okolia a svojimi pocitmi prekvapuje. Gabi však nepanikári a skúma samu seba. Film na tému rodovej identity je zaujímavý práve preto, že režisérka zvolila perspektívu dieťaťa.

Brobergová našla človeka nezaťaženého predsudkami, nenávisťou, fóbiami z iného a problematiku nahliada cez Gabinu neopakovateľnosť. Gabi nevidí problém, je otvorená novému, skúma, nebojí sa svojho budúceho ja.

Brobergová nemá tendenciu ukazovať úskalia inakosti, v krehkých detailoch rozkrýva, čo všetko formuje ľudskú identitu a zaznamenáva tento proces. Práve v čase detstva si ju prvýkrát ohmatáme, spracúvame predsudky, ktorým sa často vzpierame.

Trailer k filmu Gabi od 8 do 13.

Filmárka vedie s Gabi rovnocenný dialóg, spoznáva ju počas piatich formatívnych rokov v snahe zmapovať jej premeny a svetonázor. Samozrejme, na to všetko vplýva rodina, škola, aj politicko-spoločenské pomery krajiny.

Gabi hovorí o sebe i okolí v prehovoroch na kameru, často osamote vo svojej izbe. Bez tohto komentára by čistá observácia či výjavy z Gabinho života nedosahovali takú pôsobivosť. Gabin monológ je zásadný. Autentické situácie sú síce silnou výpoveďou, no práve v monológoch sa Gabi odhaľuje.

Narodila sa ako dievča, odmalička je však tomboy, oblieka sa chalansky, hrá futbal a aj priateľstvá nadväzuje s chlapcami. O svojej inakosti sa presvedčí, až keď sa zaľúbi a začne mať pochybnosti o svojom tele. Chlapci to majú navyše pri balení dievčat ľahšie, môžu to robiť verejne, nikomu to nepripadá divné.

Jej sebautváranie prebieha v spoločnosti, kde platia zažité predstavy o dievčatách a chlapcoch. Vyrastá však vo Švédsku a jej okolie ju akceptuje, podporuje a chápe. Skrátka nenamieta proti jej prirodzenosti, čo ju posmeľuje byť sama sebou.

Mnoho iných ľudí také šťastie nemá, na LGBTI+ komunitu býva vyvíjaný politický tlak. Film však pripomína aj ďalšie úskalia v detskom kolektíve, kde úraduje hanba, výsmech aj predsudky. Gabi je však výnimočná, je rozvážna a láskavá, za každých okolností sama sebou, to je aj posolstvom tohto filmu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #dokument #transrodové osoby