Divadlo Bez zábradlí predstaví tvorbu oscarového režiséra Jiřího Menzela

V pražskom Divadle Bez zábradlí sa od 23. do 28. apríla uskutoční v spolupráci s Nadačným fondom Jiřího Menzela festival venovaný pamiatke jedného z najvýznamnejších českých filmových a divadelných tvorcov. TASR o tom informuje na základe servisu spravodajského servera Novinky.cz.

21.04.2022 13:30
Jiří Menzel Foto: ,
Na snímke ocenený režisér Jiří Menzel s cenou Zlatá kamera 30. júna 2007 počas slávnostného vyhlásenia výsledkov 15. ročníka medzinárodného filmového festivalu Artfilm v Trenčianskych Tepliciach.
debata

Festival sa začne v sobotu vernisážou výstavy s názvom „Rozmarné cesty Jiřího Menzela“ a večerom moderovaným Hanou Heřmánkovou, na ktorom sa bude spomínať a spievať a uskutoční sa na ňom aj charitatívna dražba predmetov z režisérovho života.

V nedeľu bude nasledovať projekcia venovaná Menzelovým filmom „Vesničko má středisková“ (1985) a „Skřivánci na niti“ (1969). Hosťom večera bude aj maďarský herec János Bán, predstaviteľ postavy Otíka Rákosníka z filmu „Vesničko má středisková“.

Trailer k filmu Vesničko má středisková.

Od 25. apríla sa každý večer uskutoční prehliadka štyroch inscenácií, ktoré v Divadle Bez zábradlí Menzel režíroval. Budú to tituly „Další roky ve stejnou dobu“, „Bez roucha aneb Ještě jednou zezadu“, „Kdes to byl(a) v noci?“ a „Blbec k večeři“.

Jiří Menzel (19382020) získal za svoj prvý celovečerný film „Ostře sledované vlaky“ (1966) americké ocenenie Oscar v kategórii najlepší zahraničný film. Na konte má tiež Zlatého medveďa z nemeckého festivalu Berlinale i Českého leva.

debata chyba
Viac na túto tému: #režisér #Jiří Menzel #Divadlo Bez zábradlí