Hlasujte za najlepší film Jacka Nicholsona. Herecká legenda sa dnes dožíva 85

Filmy Prelet nad kukučím hniezdom, Cena za nežnosť a Tak dobre, ako sa len dá vyniesli Nicholsonovi ceny Oscar. Naposledy účinkoval v nezávislej snímke herca a režiséra Cassey Afflecka Som stále tu z roku 2010. Máte obľúbený film, ktorý Jack Nicholson povýšil svojím herectvom?

22.04.2022 13:30
Prelet nad kukučím hniezdom Foto:
Jack Nicholson v hlavnej úlohe Formanovej snímky Prelet nad kukučím hniezdom.
debata

V Bezstarostnej jazde (1969) stvárnil vedľajšiu mužskú postavu a za účinkovanie v prelomovom filme Denissa Hoppera bol prvý krát nominovaný na Oscara.

Záber z 15. mája 1974: Herec Jack Nicholson...
V roku 1976 získal amerického Oscara film...
+4Jack Nicholson v hlavnej úlohe Formanovej...

Aj Čínska štvrť Romana Polanského je zapísaná do dejín filmu ako jedna z prelomových detektívok. Jack Nicholson v nej príde ku komickému a symbolickému poraneniu. Jeho zaviazaný nos neodmysliteľne patrí k postave detektíva Jakea Gittesa.

Prelet nad kukučím hniezdom Miloša Formana pozbieral v roku 1976 päť Oscarov v hlavných kategóriách. Dominantou je – okrem iného – aj Nicholsonov výkon v úlohe zločinca, ktorý v sebe v prostredí psychiatrickej liečebne objaví ľudskosť.

Jack Nicholson - veľmi spoločenský samotár Čítajte viac Nesmrteľný Jack Nicholson má 85 rokov

V sarkastickej sci-fi o útoku z vesmíru Mars útočí Tima Burtona stvárnil prezidenta napadnutej Ameriky.

Za účinkovanie vo filme Lepšie to už nebude získal Nicholson v roku 1998 Oscara. Stvárnil tu spisovateľa s mnohými obsesiami. Jeho filmovou parťáčkou bola nezameniteľná Helen Huntová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jack Nicholson #Prelet nad kukučím hniezdom #Helen Hunt #Bezstarostná jazda