Recenzia filmu Cenzorka: Materstvo za mrežami

Film Cenzorka režiséra Petra Kerekesa získal nedávno tri filmové ceny Slnko v sieti - za najlepší hraný film, scenár aj réžiu. Cenzorka bola slovenským zástupcom aj na Oscaroch, ale nepodarilo sa jej dostať do užšieho výberu.

24.04.2022 06:00
Cenzorka Foto:
Lesja (Maryna Klimova) so svojím čerstvo narodeným synom.
debata

Cenzorka je zaujímavým experimentom, ktorý stojí niekde medzi hraným filmom a dokumentom. Rozpráva príbeh zo ženskej väznice v ukrajinskej Odese, v ktorej sa nachádzajú matky. Tie totiž často zabili svojich manželov.

Vo väzení môžu tráviť čas so svojimi deťmi, kým nedovŕšia tri roky. Keď sa tak stane, buď ich prepustia na podmienku, alebo sa o dieťa bude starať niekto iný. V lepšom prípade rodinný príslušník, v tom horšom detský domov.

Mlieko vo výlevke

Hlavnými postavami snímky sú väzenkyňa Lesja a dozorkyňa Iryna, ktorá zároveň pôsobí aj ako cenzorka. Na začiatku sledujeme autentický pôrod, čo môže niektorými divákmi riadne otriasť. Ide však o dobrý ťah, ktorý pripúta pozornosť diváka k pomaly napredujúcemu deju.

Aj keď ide o silný príbeh, vo filme je len zopár dramatických momentov. Tvorcovia však ani nepotrebujú zbytočne dramatizovať. Ukazujú navonok úplne obyčajné ženy (akurát ide o vrahyne), ktoré žijú vo väzení, plnia si povinnosti a medzitým sa venujú svojim deťom.

Diváka však môže zaraziť zopár skutočností – napríklad to, že Lesja vylieva odsaté mlieko do umývadla namiesto toho, aby ním nakŕmili jej syna. (Ako nám Iryna Kiryazeva osobne povedala, robia to preto, že Lesja je v karanténe.) Otázne je aj vykreslenie jednotlivých väzenkýň, z ktorých väčšina je za mrežami kvôli vražde.

Cenzorka Čítajte viac Najlepšia herečka z filmu Cenzorka sa vracia do väzenia v Odese

Tvorcovia síce prelínajú dej krátkymi dokumentárnymi zábermi, v ktorých sa žien pýtajú na okolnosti vrážd, samotná Lesja sa však k svojmu skutku takmer vôbec nevyjadruje. Divák preto netuší, čo ju k jej činu viedlo, ani z akých pochádza pomerov. Preto môže jej postava pôsobiť plocho. Jediné, čím sa približuje k divákom, je jej vzťah so synom Koľom a túžba zabezpečiť mu budúcnosť.

Šťastná dozorkyňa

Podrobnejšie sa tvorcovia venujú príbehu Iryny, ktorú stvárňuje skutočná dozorkyňa. Film rozoberá otázku toho, či je možné nájsť vnútorné naplnenie v takom deprimujúcom zamestnaní. Zdá sa totiž, že Iryna okrem svojho povolania nemá v živote nič iné, čím by vypĺňala svoj čas.

Žije v malom byte pri väznici, nemá partnera ani deti. Občas ju chodí navštevovať jej matka, ktorá jej vyčíta jej spôsob života. Má očakávania priemerného predstaviteľa svojej generácie – že sa jej dcéra dobre vydá a bude doma s deťmi.

Iryna tomu dá šancu a strávi večer zábavou v meste. Z výrazu jej tváre je však zrejmé, že to nie je úplne ono. Skutočné šťastie, lepšie povedané spokojnosť, nachádza vo svojej práci. Čo sa týka jej pôsobenia ako cenzorky, mohli sa tomu tvorcovia venovať trochu viac. Sledujeme, ako číta listy a občas niečo začierni. Bolo by fajn pozrieť sa hlbšie na to, podľa akých pravidiel sa riadi, a aký má táto činnosť význam. O to dôležitejšie je venovanie sa tejto téme z dôvodu, že film sa volá Cenzorka.

Trailer k filmu Cenzorka.

Život vo väzení je v prípade tejto snímky akosi zjednodušený. Jednotlivé ženy ako keby medzi sebou nemali žiadne vzťahy, zdajú sa byť emočne vyprahnuté a jediný náznak pocitov je u nich viditeľný pri kontakte s deťmi. Ťažko povedať, či sú vrahyne také poslušné preto, aby sa mohli vídať so svojimi deťmi, alebo ide o snahu vykresliť život vo väzení čo najjednoduchšie.

Hlavným prínosom filmu je nepochybne silná téma, ktorá jednoznačne zarezonuje a nastolí nejednu otázku spochybňujúcu súčasný systém ženských väzníc. Je napríklad správne držať deti do troch rokov vo väzenskom zariadení? Prečo s nimi matky môžu byť len tak krátko?

V samotnom spôsobe, akým sa tvorcovia rozhodli príbeh prerozprávať, sa nachádza zopár chybičiek krásy, našťastie to však snímku neoberá o jej výnimočnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #Peter Kerekes #Cenzorka