Karlovarský festival ocení Boleslava Polívku

Cenu prezidenta Medzinárodného filmového festivalu Karlove Vary (KVIFF) určenú pre výrazné osobnosti českej kinematografie získa na jeho tohtoročnom 56. ročníku herec, dramatik, scenárista a režisér Boleslav Polívka.

27.04.2022 12:00
Gump - pes, ktorý naučil ľudí žiť Foto:
Bolek Polívka vo filme o psovi Gumpovi.
debata

V utorok to na tlačovej konferencii v Prahe oznámili organizátori tohto podujatia, ktorých citoval Český rozhlas.

Cenu spravidla udeľujú osobnostiam, ktoré v oblasti hereckého umenia, filmovej réžie či producentskej činnosti zásadným spôsobom prispievajú k rozvoju filmovej tvorby, a to nielen vo svojej krajine, ale aj v zahraničí.

Bolek Polívka: Šaškové počmáraní

Polívka vstúpil do povedomia divákov najprv ako svojbytná a neopakovateľná osobnosť autorského divadla a spoluzakladateľ brnianskeho divadla Husa na provázku. Jeho inscenácie, ktoré režíroval a hral v nich hlavné úlohy, boli inšpirované klauniádou, komédiou dell'arte aj filmovou groteskou, ale vďaka špecifickému výrazu zámerne prekračovali hranice žánru.

Dědictví aneb kurvahošigutntag (1992) - ukážka

Jedinečnosť a originalita týchto predstavení mu vyniesla uznanie aj v zahraničí a spoluprácu s množstvom popredných medzinárodných divadelných súborov. V roku 1993 založil Divadlo Bolka Polívky, ako herec hosťuje aj na viacerých scénach mimo Brna.

Ukážka z filmu Juraja Jakubiska Sedím na konári a je mi dobre

Výraznú stopu zanecháva Polívka desiatky rokov i na českej filmovej scéne: Balada pro banditu (1978), Kalamita (1981), Šašek a královna (1987), Sedím na konári a je mi dobre (1989), Dědictví aneb Kurvahošigutntag (1992), Zapomenuté světlo (1996), Pelíšky (1999), Musíme si pomáhat (2000), Pupendo (2003), U mě dobrý (2008).

Bolek Polívka a Dagmar Veškrnová - Baba hladová
Boleslav polívka Čítajte aj Polívka a Balzerová v komédii Srdce na dlani: Veľká paľba Amorovým šípom
Ukážka z filmu Pupendo

Ďalšie ocenenia budú na KVIFF udelené umelcom a snímkam zvoleným odbornou porotou alebo divákmi. Na výber je obvykle približne z dvoch stoviek filmov. Návštevníci sa môžu tešiť na snímky uvedené exkluzívne na karlovarskom festivale a tiež na svetové, medzinárodné a európske premiéry.

Usporiadatelia na čele s prezidentom KVIFF Jiřím Bartoškom v utorok na tlačovej konferencii predstavili aj oficiálny plagát 56. ročníka festivalu, ktorý sa bude konať 1.-9. júla. Festival aj tento rok uvedie premiéru klasického českého filmu, ktorý bol digitálne reštaurovaný. Pripravené je uvedenie ďalšieho zásadného titulu československej novej vlny, filmovej adaptácie románu Milana Kunderu Žert, ktorú v roku 1968 nakrútil režisér Jaromil Jireš.

Prvý ročník festivalu sa konal v roku 1946; je druhou najstaršou filmovou prehliadkou v Európe. V hlavnej súťaži sa udeľuje ocenenie za najlepší film, réžiu, mužský herecký výkon, ženský herecký výkon, ako aj zvláštna cena poroty.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bolek Polívka #MFF Karlove Vary