Recenzia: Kráska a zviera, ktorí si vzájomne hoja rany

Japonský režisér Mamoru Hosoda sa rozhodol natočiť remake slávnej rozprávky Kráska a zviera - po prečítaní tejto vety ste si zrejme predstavili zmodernizovanú verziu, ktorá sa však ničím zásadným neodlišuje od svojej predlohy. Hosoda sa však rozhodol radikálne pozmeniť celý príbeh aj prostredie, v ktorom sa odohráva. V konečnom dôsledku je aj samotné morálne posolstvo nestarnúcej rozprávkovej klasiky aktualizované tak, aby lepšie odzrkadľovalo súčasnosť.

28.04.2022 17:04
Belle animovany film Foto:
Vo virtuálnom svete U sa Suzu mení na spevácku hviezdu Belle.
debata (2)

Uniknúť z reálneho sveta

Hlavnou hrdinkou je tiché dospievajúce dievča Suzu, ktoré pred rokmi prišlo o svoju matku. S touto stratou sa dodnes nevie zmieriť. Suzu sa totiž stala svedkom toho, ako jej matka obetovala vlastný život pre záchranu cudzieho dieťaťa. Následkom tejto udalosti stratila Suzu schopnosť spievať a jej vzťah s otcom zostal na bode mrazu.

Čoskoro však objaví virtuálny svet U, ktorý sa pre ňu stáva východiskom z reality. S novou podobou a menom Belle sa z nej stáva speváčka, ktorá zaujme nejedného užívateľa U. Suzu si najviac váži to, že opäť objavila svoj hlas.

Na druhej strane sa však odrazu stáva stredobodom pozornosti na sociálnych sieťach, čo je pre ňu nové a najmä desivé. Je pre ňu zložité sledovať ostrý kontrast medzi pozitívnymi a negatívnymi komentármi od ľudí, ktorí poznajú len jej virtuálnu identitu a nič o nej nevedia. Týmto film ukazuje paradoxy sociálnych sietí a toho, ako rýchlo a neuvážene ľudia zverejňujú svoje názory na internete.

Trailer k filmu Belle.

Novonadobudnutá sláva ju však nijakým spôsobom nezmení, čo je pozoruhodným nabúraním zvyčajného stereotypu, ktorý je pri takýchto témach často prítomný. Tvorcovia stvárnili v postave Suzu úplne obyčajné dievča, ktoré túži len po šťastí a úľave od tráum, ktorých sa nedokáže zbaviť.

Počas jedného zo svojich koncertov ako Belle spozná Draka (alebo tiež Zviera), ktorý je veľmi záhadnou postavou sveta U. Nikto o ňom nič nevie a miestna obdoba polície sa ho kvôli jeho výbuchom agresivity snaží dolapiť a odhaliť jeho identitu, ale ich pokusy sú márne.

Drak je zobrazený spôsobom, ktorý divákovi okamžite prezradí, že ide o človeka s hlbokými ranami, ktorý zúfalo volá o pomoc. Nikoho to však nezaujíma, každý túži odhaliť jeho identitu len kvôli senzácii.

Jedinou výnimkou je Suzu, ktorú Drak okamžite zaujme. Ako človek, ktorý sám trpí a nevie sa vyrovnať so svojimi emóciami, vidí Draka inak ako ostatní. Preto sa jej hlavným cieľom stane vyhľadať ho a pomôcť mu.

Gump - pes, ktorý naučil ľudí žiť Čítajte aj Karlovarský festival ocení Boleslava Polívku

Ghibli má vážnu konkurenciu

Belle vyniká vizuálmi aj originálnym soundtrackom. V mnohých ohľadoch narúša stereotypy – napríklad v prípade populárneho dievčaťa Ruky, ktoré je v skutočnosti jednoduché, milé a páči sa jej miestny podivín Kamishin. Zaujímavou postavou je aj Shinobu, ktorý sa pasoval do úlohy ochrancu Suzu, či jej najlepšia kamarátka Hiroka, s ktorou tvorí Suzu typický príklad priateľstva introverta a extroverta.

Snímka miestami nabáda diváka k tomu, aby k nej pristupoval ako ku krimi a hádal, kto sa skrýva za virtuálnou postavou Draka. V prekvapivom závere však zisťuje, že nejde o nikoho zo Suzinho blízkeho okolia.

Odhalením identity Draka otvárajú tvorcovia ďalšiu dôležitú tému, ktorá nepochybne zarezonuje, no o ktorej nebudeme prezrádzať priveľa. Záver príbehu ukazuje, ako si dve životom poznačené existencie dokážu vzájomne pomôcť zahojiť rany.

Tvorcovia pritom nesiahli po žiadnych prvoplánových stereotypoch s láskou na prvý pohľad, čo je potrebné oceniť. Suzu ani Drak sa, pochopiteľne, nevyliečili zo svojich tráum a životných ťažkostí počas niekoľkých dní. Urobili však prvý krok na ceste za uzdravením, a prinajmenšom sa im podarilo zbaviť sa toho najväčšieho kameňa, ktorý ich ťažil.

Náš mainstreamový trh je z japonskej anime produkcie najviac zaplavený filmami od štúdia Ghibli. Teraz má však vážnu konkurenciu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #filmová novinka