Kam nás vezú, Aida?

Dnes štartuje v Bratislave putovný Minifestival európskeho filmu 7 x 7 a do 18. mája pošle kvalitné filmové tituly do Košíc, Prešova, Banskej Bystrice, Nitry, Žiliny a Trnavy. Divákov a diváčky tak čaká sedem filmov v siedmich slovenských mestách a vstupné na premietania je zadarmo.

04.05.2022 09:00
quo-vadis-aida-05 Foto:
Quo Vadis, Aida? je jedným zo siedmych filmov, ktoré možno vidieť v rámci prehliadky Minifestival európskeho filmu 7 x 7.
debata

Belfast (r. Kenneth Branagh), Benedetta (r. Paul Verhoeven), Miluj Svojho Robota (r. Maria Schrader), Paralelné matky (r. Pedro Almódovar), Supernova (r. Harry MacQueen), Zátopek (r. David Ondříček) a Quo Vadis, Aida? (r. Jasmila Žbanić) je sedmička filmov, z ktorých sa môže jednému zakrútiť hlava. Pristavme sa však rovno pri poslednom menovanom. Režisérka Jasmila Žbanić pochádza z Bosny a Hercegoviny a do rodnej krajiny, zasiahnutej v 90. rokoch vojnou, situuje aj filmovú dramatizáciu jedného z najväčších vojnových zločinov spáchaných po druhej svetovej vojne na území Európy.

V príbehu Aidy, prekladateľky pracujúcej pre OSN, ktorá pomáha komunikovať medzi bojujúcimi stranami, vychádzala z reálnych televíznych záznamov zhotovených srbským kameramanom. Vznikli počas masakra neďaleko bosnianskeho mesta Srebrenica. Filmárka sa sem vracia a v rekonštrukcii sleduje útek civilistov, ich márnu snahu dostať sa do bezpečia základne OSN, ktorá je kapacitne obmedzená, vyjednávanie s násilníkmi, zúfalstvo z neodvrátiteľnej katastrofy, a najmä osamotenosť obetí, ktorým v extrémnej situácii, kde neplatí morálka ani zákon, nemá kto pomôcť. Jej filmová správa o udalosti, ktorá nesmie byť zabudnutá, bola nominovaná na Oscara pre najlepší cudzojazyčný film a vlani sa stala aj najlepším európskym filmom roka.

Quo vadis, Aida? film Čítajte viac Keď hrá hlavnú úlohu strach. Recenzia filmu Quo vadis, Aida?

Quo Vadis, Aida? sa začína v momente, keď v ohrození života opúšťajú napadnutú Srebrenicu desaťtisíce ľudí. Z dejepisu vieme, že na čele bosnianskych Srbov stál vrchný veliteľ Ratko Mladić a po neúspešnom pokuse o záchranu civilistov zo strany vojakov OSN došlo pod jeho velením ku krvavej genocíde. Vyvraždení boli najmä muži a chlapci moslimského vierovyznania.

m Čítajte viac Film Zátopek rozbúši srdce ako beh

Žbanić reflektuje udalosti z pohľadu Aidy, ktorá sa pokúša o záchranu svojich dvoch synov a manžela a na pozadí ich osobného, emotívneho príbehu skladá črepiny prežívania posledných hodín pred masovým vyvražďovaním. Aida má možnosť bezpečne odísť, desaťtisíce ľudí, ktorých telá dodnes neboli všetky nájdené ani identifikované, takú šancu nedostali. No aj ona sa v hraničnej situácii ocitá pred najťažšou voľbou.

Quo vadis, Aida? film Čítajte viac Európskym filmom roku sa stala snímka Quo vadis, Aida?

Film je univerzálnou paralelou priebehu vojnových zločinov, ktoré si len sťažka možno bez osobnej účasti predstaviť. Filmári sa často vracajú do obdobia druhej svetovej vojny, aby ju sprítomnili a upozornili na nebezpečie zopakovania. V Srebrenici sa to stalo a v týchto dňoch sa zlyhania opakujú nielen na Ukrajine. Aj napriek tomu je dôležitá reflexia a vystavovanie sa – aspoň filmovej – reprezentácii vojny, aby sme sa v dotyku so sprostredkovanou bolesťou stávali citlivejšími. Ak si teda máme pozrieť jediný film prehliadky, tak tento.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Oscar #Paul Verhoeven #film Belfast