Bedári pre 21. storočie budú spievať

Bedári Victora Huga zrejme čitateľov nikdy celkom neomrzia, iste sa ale tak skoro nezunujú ani filmárom. K mnohým adaptáciám tohto románu pribúda nová a literárnej predlohe asi dosiaľ najvzdialenejšia. Bude to totiž muzikál a predlohou je mu úspešný broadwayský titul, ktorý prednedávnom oslávil nepretržitú štvrťstoročnicu na javisku. V Bedároch pre 21. storočie sa v spevácko-hereckých úlohách predstavia napríklad aj Anne Hathawayová, Russel Crowe či dokonca komik Sacha Baron Cohen.

11.06.2012 12:00
bedari V úlohe Fantine sa v nových Bedároch... Foto:
V úlohe Fantine sa v nových Bedároch predstaví Anne Hathawayová. Rolu v muzikáli režiséra Kráľovej reči herečka poctivo sama odspieva.
debata

Spievajúci Borat
Hoci si Brit Sacha Baron Cohen, známy ako Borat či najnovšie diktátor Aladeen, početnú základňu fanúšikov vybudoval vďaka svojmu komickému nadaniu, odkedy sa ukázal v menšej úlohe v snímke Hugo a jeho veľký objav (a ešte skôr tiež vo filme Sweeney Todd: Diabolský holič z Fleet Street), je jasné, že má aj iné herecké ambície. Ešte skôr, ako sa v roku 2014 predstaví v hlavnej úlohe očakávanej biografie Freddieho Mercuryho, stvárni aj jednu z postáv najnovšej adaptácie slávneho románu Victora Huga Bedári.

Od jednej z posledných filmových verzií tohto povinného čítania s Umou Thurmanovou, Liamom Neesonom a Goeffreym Rushom z roku 1998 novinku iste nebude ťažké rozpoznať – napríklad aj po sluchu. Bude totiž vychádzať z broawayskej muzikálovej úpravy a spievať v nej budú aj herci, od ktorých by to naozaj čakal len málokto. Okrem Barona Cohena, ktorý sa tak možno pripravuje práve na spomínaného Mercuryho, napríklad aj Anne Hathawayová, Russell Crowe, Hugh Jackman či Helena Bonham Carterová. Prvou ukážkou v podobe traileru si tvorcovia zo štúdií Universal pictures už teraz pripravujú pôdu u návštevníkov kín, hoci veľkovýpravná muzikálová dráma do kín príde až v decembri.

Oscarový režisér
Európa má predsa len k muzikálovej tradícii Spojených štátov tak trochu odťažitý postoj. Obzvlášť ak potom ide o čosi také už na pohľad nesúrodé, ako je broadwayská verzia francúzskej literárnej klasiky. Hoci boli Bedári vo svojej dobe pozoruhodným prejavom triezveho realizmu, majú v sebe aj kus nefalšovaného sentimentu. Už z traileru pripravovaného filmu je jasné, že Hollywood na pílu ešte poriadne pritlačí. Spomalené zábery ufúľaných detí v uličkách starého Paríža, do ktorých uboleným hlasom spieva Anne Hathawayová, môžu byť pre niekoho varovným signálom. Zatratiť tento muzikál ako ďalší z amerických rozmarov, ktoré zvyšok sveta nikdy celkom nepochopí, ale nejde. Režíruje ho totiž Tom Hooper – režisér siedmimi Oscarmi ocenenej Kráľovej reči.

Keďže sú Bedári už v štádiu postprodukcie, rozdelenie úloh je jasné. Hathawayová stvárni slobodnú matku Fantine, ktorú okolnosti dotlačia k prostitúcii a neskôr aj k opusteniu dcéry Cosette. Tajomného Jeana Valjeana, ktorý sa dievčaťa ujme, si zase zahrá Hugh Jackman. Jeho prenasledovateľom, inšpektorom Javertom sa pred kamerou stane Russell Crowe. Asi najobsadzovanejšia britská charakterová herečka dneška Helena Bonham Carterová sa prepožičia úlohe Cosettinej opatrovateľky a vykorisťovateľky Madamme Thénardierovej, jej rovnako naničhodného manžela stvárni Baron Cohen. V úlohe Cosette sa predstaví Amanda Seyfriedová. Ak by vo filme aj náhodou broadwayský sentiment zvíťazil nad Hugovým realizmom, fanúšikovia veľkovýpravných historických drám si po dlhom čase zrejme prídu na svoje.

debata chyba