Český herec, spevák a moderátor Josef Zíma má 90 rokov

Jeden z popredných českých umelcov Josef Zíma stvárnil množstvo divadelných a filmových úloh, ale najviac ho preslávila rola princa Radovana, ktorého si zahral v kultovej rozprávke Princezna se zlatou hvězdou. Popri hereckej kariére sa venoval aj spevu a je označovaný za "nekorunovaného kráľa českej dychovky".

11.05.2022 06:00
Josef Zíma Foto:
Josef Zíma.
debata

Charizmatický český herec a obľúbený spevák Josef Zíma sa dnes dožíva 90 rokov.

Josef Zíma sa narodil 11. mája 1932 v Prahe. Po maturite na gymnáziu študoval herectvo na Divadelnej akadémii múzických umení v Prahe a súkromne navštevoval hodiny spevu. Po ukončení štúdia získal herecký angažmán v Benešove pri Prahe, kde pôsobil v rokoch 1953 až 1955.

Následne nastúpil na základnú vojenskú službu, počas ktorej bol súčasťou Armádneho umeleckého súboru. V roku 1957 sa na podnet Jana Wericha stal členom Divadla satiry (dnešné Divadlo ABC), kde zostal až do roku 1962. Dlhých tridsať rokov (1962–1992) bol súčasťou pražského Komorného divadla.

Pred filmovou kamerou stál po prvýkrát v roku 1957. V tomto období sa objavil v komédiách Štěňata, Páté kolo u vozu či v dráme Snadný život. O rok neskôr sa oženil s herečkou Evou Klepáčovou, ktorá sa preslávila v hlavnej úlohe Káči v rozprávke Hrátky s čertem. Manželský pár tvorili až do roku 2012, kedy Klepáčová zomrela.

Výrazný úspech dosiahol Josef Zíma vďaka postave nežného princa Radovana z legendárnej rozprávky Princezna se zlatou hvězdou (1959), ktorá dodnes patrí k sviatočnej filmovej klasike. Režisér Martin Frič do spomínanej snímky obsadil aj Marie Kyselkovovú v úlohe princeznej Lady „v myším kožíšku“.

Sľubne rozbehnutú kariéru Josefa Zímu však v októbri 1959 poznačila autonehoda, kedy za volantom auta zaspal a narazil do stromu. Štvorčlenná posádka sa ťažko zranila a režisér Jiří Jungwirth, ktorý bol jej súčasťou, napokon v nemocnici zomrel. Táto tragédia výrazne poznačila osobný život umelca a ťažko ju znášala aj jeho manželka Eva.

90. narodeniny Josefa Zímu v Toboganu na Dvojce z Divadla ABC.

Počas svojej umeleckej kariéry sa nevenoval Josef Zíma iba herectvu – zahral sa napríklad aj v komédiách Ženu ani květinou neuhodíš (1966), Ta naše písnička česká (1967) či v snímke Pěnička a Paraplíčko (1970), ale veľmi blízky mu bol tiež spev. Už v roku 1950 začal spievať s Orchestrom Jaroslava Ježka. Ako interpreta populárnych piesní ho mohli diváci na obrazovkách vidieť v hudobnom programe Já mám kytky rád (1970) či v kabaretnej spevohre Lásky Emanuela Přibyla (1971). Nechýbal ani v komédii Zvony pana Mlácena (1973).

Umelec bol taktiež neoddeliteľnou súčasťou hudobno-zábavnej relácie Sejdeme se na Vlachovce (1973 1989). Program, v ktorom vystupovali interpreti populárnej hudby spolu s dychovkou moderoval, a tiež v ňom spieval.

Vystupoval aj v relácii Znovu Na Vlachovce, ktorý bol v 90-tych rokoch minulého storočia pokračovaním pôvodného projektu. Jeho hlas zaznieval taktiež v reláciách To je ta muzika (1977) a Zpívá Josef Zíma (1982). Diváci si ho môžu pamätať aj z rozprávky Plaváček (1986), účinkoval vo filme Pamětnice (2009) a v roku 2019 sa objavil v seriáli Čechovi.

Medzi jeho známe hity patria napríklad Blues pro Tebe, Bílá vrána, Jak se máš Maruško či piesne Gina alebo Nej, nej, nej, ktorú naspieval s Pavlínou Filipovskou. Oba posledné spomenuté songy sú známe aj z filmového muzikálu Filipa Renča s názvom Rebelové.

V 70-tych rokoch začal Josef Zíma spievať s českou dychovkou. Dodnes je muzikantom, ktorý sa venuje príležitostným vystúpeniam.

Josef Zíma je držiteľom viacerých ocenení. Tak napríklad v roku 2008 získal dabingovú Cenu Františka Filipovského, v roku 2014 si prevzal Cenu Thálie za celoživotné majstrovstvo v kategórii Opereta a muzikál a v októbri 2019 mu český prezident Miloš Zeman udelil Medailu Za zásluhy I. stupňa.

debata chyba
Viac na túto tému: #herec #film #divadlo #jubileum #Josef Zíma