Slovenský film Hviezda bude súťažiť na MFF v Palm Springs

Medzinárodný festival krátkych filmov v americkom Palm Springs zaradil do medzinárodnej súťaže aj slovenský film režiséra Andreja Kolenčíka Hviezda. Krátkometrážny dokument, ktorý vznikol v nezávislej koprodukcii, bude mať v rámci festivalovej sekcie Real People, Reel Drama medzinárodnú premiéru.

13.06.2012 00:00
hviezda Plagát k filmu Hviezda Foto:
Plagát k filmu Hviezda (výrez)
debata

Palm Springs International ShortFest je jedna z najprestížnejších svetových prehliadok krátkych filmov. „V prípade, že Hviezda v Palm Springs uspeje, môže byť automaticky nominovaná na cenu Americkej filmovej akadémie v kategórii krátky film,“ napísali tvorcovia.

Hviezda je skutočným príbehom Jána Slováka, 55-ročného zvárača Doprastavu, ktorého odmalička fascinovalo herectvo, avšak rodinné a sociálne podmienky mu neumožňovali stať sa hercom. Jeho túžba sa začala napĺňať, až keď získal hlavnú rolu v ochotníckej divadelnej adaptácii najhoršieho filmu všetkých čias Plan 9 From Outer Space (1959, Ed Wood Jr). Aj tento malý herecký úspech mu umožnil splniť si veľký sen.

Nízkorozpočtový film vznikol v koprodukcii Andreja Kolenčíka, tvorivej skupiny Pacientárium a Cinetype, s.r.o. Úspech Hviezdy na poli medzinárodných festivalov je podľa tvorcov dôkazom, že obmedzený rozpočet či absencia veľkého producenta nemusia byť pre slovenský film vo svete prekážkou.

Hviezdu mali doteraz možnosť vidieť slovenskí diváci ako predfilm k divadelnému predstaveniu Lovec Eštébákov (réžia L. Sigmund/A. Kolenčík) s Jánom Slovákom v hlavnej úlohe. „Film sa momentálne nachádza vo fáze príprav pre kinodistribúciu,“ uzavreli.

debata chyba