Iveta Bartošová bola zjavenie. Vznikla o nej miniséria

Životný príbeh jednej z najslávnejších československých speváckych hviezd sa stal námetom pre nový trojdielny film.

13.05.2022 07:00
Anna Fialova ako Iveta Bartosova Foto:
Anna Fialová ako Iveta Bartošová v minisérii Iveta.
debata
Upútavka na film Iveta

Miniséria zachytáva život Ivety Bartošovej od jej speváckych začiatkov, keď v detstve spolu so sestrou navštevovala školský zbor, úspechy na hudobných súťažiach a odchod do Prahy, krok za krokom sleduje speváčkinu cestu ku sláve, ktorú dosiahla v spolupráci s Petrom Sepéšim. Spájal ich nielen pracovný, ale aj romantický vzťah. V 80. rokoch sa z nich zo dňa na deň stali miláčikovia národa, až do chvíle, keď Petr tragicky zahynul. Ústrednú dvojicu stvárnili Anna Fialová a Vojtěch Vodochodský. V ďalších roliach sa objavia Eliška Křenková, Igor Chmela, Alena Mihulová a ďalší. V sérii budú môcť diváci počuť známe pesničky, ktoré Iveta Bartošová a Petr Sepéši spievali na začiatku svojej kariéry. Minisériu Iveta si diváci môžu pozrieť na streamovacej službe VOYO.

Iveta Bartošová a Petr Sepéši - Knoflíky Lásky

„Najťažšie na spracovaní reálnych príbehov je, že máte menšiu slobodu a väčšiu zodpovednosť,“ hovorí Matěj Podzimek, držiteľ Českého leva a kreatívny producent za VOYO, a pokračuje: „Nemáte pred sebou biely papier, ale stovky strán, ktoré popísal sám život. V tom je to zložitejšie – musíte si vybrať, čo je podstatné a na čo sa sústrediť.“

Anna Fialová a Vojtěch Vodochodský v minisérii... Foto: Stanislav HONZIK
Anna Fialova a Vojtech Vodochodsky v miniserii Iveta Anna Fialová a Vojtěch Vodochodský v minisérii Iveta.

Okrem exponovaného vzťahu so speváckym kolegom sa miniséria zameria aj na Ivetin rodinný život. Tvorcovia sa na projekt chystali päť rokov. Pôvodne malo ísť o celovečerný film, potom sa ale rozhodli, že viacdielna séria umožní ponúknuť komplexnejší pohľad na začiatky popovej legendy. Unikátne vizuálne spracovanie divákov prenesie priamo do centra diania, budú môcť sledovať milostné vzplanutia, nádeje aj sklamania.

Iveta Bartošová Čítajte aj Iveta Bartošová spáchala samovraždu. Skočila pod vlak

„Ivetin život nerozprávame ako bulvárnu senzáciu, nesúdime ani nikoho z jej okolia. Pre nás je to príbeh o dievčine z Beskýd, ktorá chce byť slávna a milovaná. Keď to však docieli, o všetko príde,“ vysvetľuje režisér a scenárista Michal Samir. Pri príprave projektu komunikoval nielen s Bartošovej synom Arturom Štaidlom, ale najmä s Ivetinou sestrou Ivanou. Tá mu poskytla veľmi verný popis obdobia dospievania a prvých rokov kariéry populárnej speváčky.

Iveta Bartošová - Dej mi ruku (1989)

"Najnovšia miniséria prináša skutočný príbeh speváckej legendy Ivety Bartošovej a vznikla ako oslava jej života. Približuje Ivetino detstvo, začiatky kariéry, ale aj prvú veľkú lásku. Jej fanúšikovia sa môžu tešiť na tri časti silného príbehu o talentovanom dievčati, z ktorého sa vďaka cieľavedomosti a pokore stala hviezda prvej veľkosti, povedala Silvia Majeská, programová riaditeľka skupiny Markíza. „Radi by sme prostredníctvom minisérie aj mladším generáciám priblížili jej skutočný príbeh a ostatným sprostredkovali peknú spomienku na nezabudnuteľnú speváčku. Veríme, že nová miniséria zaujme divákov naprieč všetkými vekovými kategóriami,“ dodala Majeská.

Iveta Bartošová Čítajte aj Z Bartošovej bude Mona Lisa, pomôže jej k tomu Bednárik

Obsadiť do hlavných rolí práve Annu Fialovú a Vojtěcha Vodochodského bola podľa režiséra jasná a jediná možná voľba. „Museli sme nájsť herečku, ktorá fantasticky hrá, nejakým spôsobom môže vyzerať ako Iveta, keď tomu pomôžeme, a musí ešte k tomu všetkému fantasticky spievať. Keď dáte toto všetko dokopy, vyjde iba jeden človek, ktorým je Anička Fialová,“ povedal Samir k voľbe Anny Fialovej. V prípade Vojtěcha Vodochodského vyzeralo rozhodovanie podobne. „Je to talentovaný chlapec, o ktorom sa začína hovoriť. Keď prišiel na casting, bolo to jasné. Vyzerá ako Petr Sepéši a skutočne ním aj trochu je,“ hovorí režisér. Obaja hlavní predstavitelia sú aj talentovaní speváci a všetky známe pesničky ako Tisíc obyčejných věcí, Červenám, Knoflíky lásky alebo Snad jednou najdu průvodce, naspievali osobne, niektoré naživo, priamo pred kamerou. Miniséria Iveta už odštartovala prvou časťou, ďalšie dve časti budú uverejňované vždy v piatok.

Herečka Anna Fialová ako speváčka Iveta...
Herečka Anna Fialová ako speváčka Iveta...
+2Herečka Anna Fialová ako speváčka Iveta...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Iveta Bartošová