Príbeh klubu CBGB stojí za film

Fanúšikovia biografických filmov si prídu na svoje a s nimi aj hudobní nadšenci. Pripravovaný film o kultovom newyorskom hudobnom klube CBGB rozpovie príbeh počiatkov kariér celej plejády hudobníkov, ktorí si práve tu vybudovali povesť legiend. Medzi inými k nim patrili napríklad aj skupiny Blondie, The Talking Heads a Ramones či Patti Smith a Iggy Pop.

14.06.2012 09:00
Patti Smith Foto:
Speváčka Patti Smith.
debata

Príbeh hodný filmu
Hudobný klub CBGB bol neodmysliteľnou súčasťou New Yorku dlhé štyri dekády. Jediným majiteľom klubu bol počas celej jeho existencie zakladateľ Hilly Kristal, ktorý o hudobnom klube sníval dlhé roky. Ako však napovedá už názov klubu, ktorý je skratkou pre country, bluegrass a blues, Kristal mal spočiatku o čosi tradičnejší hudobný vkus, než väčšina návštevníkov jeho baru. Ten bol už od začiatku skôr baštou severoamerických punkerov, rockerov, prípadne fanúšikov new wave. Aby Kristal do svojho klubu pustil mladé alternatívne kapely, ho presvedčila až miestna mládež po tom, čo sa v auguste roku 1973 zrútil Grand Central Hotel, útočisko Mercerovho umeleckého centra, kde kapely hrávali dovtedy. Táto náhoda sa ukázala osudovou.

Hudobníci si u Kristala rýchlo začali podávať kľučku a hoci boli naozaj rôznorodí, ich spoločným menovateľom bola avantgarda a odvaha experimentovať. Už v prvých rokoch to boli kapely ako Television, The Talking Heads, Blondie, Fleshtones či Patti Smith Group, v roku 1978 už klub hostil napríklad aj prvé americké vystúpenia Stingovej kapely The Police. Kultovosť klubu dosiahla takú úroveň, že sa do jeho programu pýtali samotní interpreti, klub sa dostal do textov známych skladieb, kníh aj filmov, nechýbala o ňom, samozrejme, zmienka ani v Simpsonovcoch.

Napokon klub musel skončiť pre pokračujúce právne nezhody medzi Kristalom a majiteľmi budovy, v ktorej klub sídlil. Kristal údajne dlhodobo ignoroval zvyšovanie nájomného (ktoré podľa jeho vlastných vyjadrení bolo už tak v horibilnej výške 19-tisíc dolárov mesačne, teda v prepočte viac ako 15-tisíc eur). V roku 2006 sa teda majiteľovi rozhodli nájom nepredĺžiť a nepomohol ani Kristalov neúspešný boj o to, aby klub chránil štatút kultúrnej pamätihodnosti. S klubom CBGB sa na poslednom koncerte prišla rozlúčiť Patti Smith s hosťom Flea, basgitaristom The Red Hot Chilli Peppers. Podujatie v USA vysielali aj v priamom rozhlasovom prenose. O rok po svojom klube zomrel aj samotný Hilly Kristal – podľahol rakovine pľúc.

Herecká príležitosť
Príbeh undergroundového klubu, ktorý určil smerovanie celej hudobnej generácie, si filmový scenár priam žiadal. Odvážne sa doň napokon pustila málo známa dvojica mladých filmárov Randall Miller a Jody Savinová. Film mnohým hercom zabezpečí jedinečnú príležitosť zahrať si rockové hviezdy – ako Patti Smith sa napríklad predstaví Mickey Sumnerová známa zo seriálu Borgiovci, kým Debbie Harryovú z kapely Blondie stvárni švédska herečka Malin Ackermanová.

Rolu Iggyho Popa si iste náležite vychutná bubeník kapely Foo Fighters Taylor Hawkins, ostatným hviezdam potom dajú tvár zväčša menej známi herci. Vo filme sa však objaví aj Rupert Grint, známy ako najlepší filmový priateľ Harryho Pottera, hlavnú rolu Hillyho Kristala, ktorý celý život strávil v rodnom New Yorku, tiež paradoxne získal walesko-írsky herec Alan Rickman. Aj jeho preslávila sága o mladom čarodejníkovi, v ktorej si zahral profesora Severusa Snapea. Film CBGB sa dostane do kín už na budúci rok.

debata chyba