Košická župa otvára otvára Filmovú kanceláriu

Už čoskoro naplno spustí svoju činnosť Filmová kancelária Košického kraja, ktorá sa tak stane prvým oficiálnym styčným bodom v regióne v oblasti produkcie audiovizuálneho diela.

14.05.2022 16:00
debata

Regionálna filmová kancelária chce filmovým a televíznym producentom uľahčiť podmienky pre nakrúcanie v regiónoch Košického kraja. Informovala o tom hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Anna Terezková.

Kancelária zároveň plánuje zapájať do týchto produkcií lokálnych filmových profesionálov, ale aj mnohých ďalších dodávateľov služieb z kraja, hlavne z oblasti cestovného ruchu. Kancelária má v pláne župu doma aj vo svete prezentovať ako Film friendly region, teda ako lokalitu atraktívnu pre produkciu výrobcov filmovým a televíznych diel.

Spišský hrad Čítajte aj Stane sa Slovensko filmovým srdcom strednej Európy?

„Potenciál regiónov Košického kraja je v mnohých smeroch bohatý, často však ostáva neobjavený alebo nepodporený. Skrytým pokladom je aj množstvo lokalít vhodných pre filmový priemysel. A práve to bolo impulzom pre vytvorenie Filmovej kancelárie Košického kraja. Nakrúcanie filmov či seriálov by do kraja mohlo priniesť aj ekonomické benefity, čo by sa prejavilo hlavne v oblasti cestovného ruchu, hoteliérstva i stravovacích služieb. Verím, že Košický kraj v nasledujúcich rokoch osloví čo najviac producentov, pretože má zaručene čo ponúknuť,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Nosferatu Čítajte aj Slávny upír má 100. výročie. Nosferatu sa natáčal aj na Slovensku

Zahraničné štáby mohli východniari vidieť napríklad v roku 2007, kedy sa aj na Spišskom hrade nakrúcal film Posledná légia s Colinom Firthom či Benom Kingsleym. Asi najväčšiu slávu však zažila snímka z filmu Za nepriateľskou líniou z roku 2001. Spája sa s obcou Háj v okrese Košice-okolie, kde dodnes stojí socha anjela s jedným krídlom. Scéna s touto rekvizitou bola použitá v tomto celovečernom filme, v ktorom si zahral napríklad aj Owen Wilson. V rámci produkcie seriálov sa Košický kraj v roku 2021 dostal do epizód amerického seriálu Jack Ryan.

Posledná légia - trailer

„V posledných rokoch sa Slovensko stáva čoraz obľúbenejším pre zahraničné produkcie, v tomto trende by sme chceli pokračovať. Naším cieľom je vytvoriť v Košickom kraji také podmienky na realizáciu filmových a televíznych produkcií, aby bol náš kraj prvou voľbou pre producentov, ktorí sa rozhodnú realizovať svoje nakrúcania na Slovensku. Radi im vo všetkom pomôžeme, no našou úlohou bude aj aktívne vyhľadávanie príležitostí na prezentáciu populárnych aj menej známych miest,“ doplnil projektový manažér regionálnej filmovej kancelárie Jan Melikant.

Hlasujte za film, ktorý sa vám páčil

Kancelária bude verejnosti oficiálne predstavená na podujatí Filmová budúcnosť Košického kraja, ktoré sa uskutoční 9. júna v košickej Tabačke.

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice