Festival v Cannes neušetrí slabé žalúdky

Už zajtra večer odštartuje vo francúzskom Cannes 75. ročník legendárneho filmového festivalu. Pompézna filmová oslava potrvá do 28. mája, aj s účasťou slovenských tvorcov. V súťaži La Cinef totiž uvedú film Alice Bednárikovej, študentky Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení v Bratislave.

16.05.2022 18:14
crimes of the future   MFF Cannes Foto:
Na festivale bude súťažiť aj sci-fi horor Crimes of the future, novinka Davida Cronenberga.
debata

Zoznámte sa s Alicou

Príbeh svojho krátkeho filmu Chlieb náš každodenný zasadila do prostredia južného Slovenska, do rodinného domu, kde sa pod jednou strechou stretajú tri generácie. Vzájomnú lásku a zabudnuté tajomstvá zapíjajú alkoholom a vierou v Boha. Narušiteľkou rutiny bude vnučka Zoja.

Mladá režisérka chcela vyjadriť spolupatričnosť a lásku s prostredím, ktoré dôverne pozná a dobre vie, z akých detailov sa komplikované rodinné vzťahy splietajú. Často sú surové aj tragické. Festivalové úspechy zaznamenal už predošlý krátky film talentovanej filmárky Nuda, kde Bednáriková nadviazala na štylizáciu a naratívnu hravosť filmov novej vlny. Zmätok dospievania, keď ju otravuje okolie aj rodičia, vyjadruje absurdným humorom a nečakanými zvratmi vyplývajúcimi z povahy hlavnej hrdinky, chorobnej klamárky.

V súťaži La Cinef uvedú študentský film Alice... Foto: FTF VŠMU
Cannes 2022 Alica Bednarikova Chlieb nas kazdodenny V súťaži La Cinef uvedú študentský film Alice Bednárikovej Chlieb náš každodenný.

Alica Bednáriková je jednou z najosobitejších vychádzajúcich režisérov a režisérok hraného filmu a budeme s napätím sledovať, kam sa posunula v aktuálnej tvorbe. Jej Nudu možno vidieť on-line na Dafilms.sk, kde kurátori venujú študentskej tvorbe osobitú pozornosť a sprístupňujú ju aj pre publikum, ktoré nemá možnosť vycestovať na festivaly či špecializované prehliadky venované krátkym a študentským filmom.

Chlieb na  s   kaz  dodenny   foto z filmu 02 zdroj FTF VS  MU Čítajte viac Slovenský film Chlieb náš každodenný bude mať premiéru 
na festivale v Cannes

Od Muchy k evolúcii človeka

Od začiatočníkov môžeme rovnými nohami skočiť k bardom svetového filmu, akým je napríklad David Cronenberg. Jeho novinka Crimes of the Future (názov možno voľne preložiť ako Zločiny budúcnosti) nenechá jedno cinefilské oko suché. Krstný otec body hororu sa vracia na veľké plátno po ôsmich rokoch a očakáva, že publikum nezvládne pohľad na jeho explicitné telesné zábery. Zrejme už počas prvých piatich minút premietania bude z kinosály odchádzať. Pripravil si zábery, pri ktorých spravidla odvraciame zrak, a kto jeho tvorbu pozná, vie, že to nie je nič nové.

Trailer k filmu Crash (1996)

Rozruch na festivale urobil už v roku 1996 s filmom Crash (Havária) za ktorý síce získal Zvláštnu cenu poroty, no diváci sa doteraz v názoroch rozchádzajú. Film o dvojici, ktorá zažije zvláštne erotické vyvrcholenie pri autonehode a od tohto momentu sa stáva od vzrušujúcej fatality závislou, je síce dávno kultovým filmom oscilujúcim na béčkovom okraji, no niektorí si nemôžu pomôcť, pretože je vraj nechcene trápny. Ale práve prešľapovanie na hrane vážneho a komického a prehnané zobrazovanie hnusu z telesného poškodzovania či rozkladu je Cronenbergov rukopis. Za tým všetkým sa väčšinou skrývajú inovatívne kombinácie nesúrodých prvkov. Mnohí si určite pamätajú jeho ikonickú Muchu z roku 1986, ktorá je romantickou komédiou, ale aj body hororom, kde popri telesných zmenách nastáva postupné zatemnenie duše a psychologická premena.

MFF Cannes Pariz  13. obvod foto3 Čítajte viac Nejdete do Cannes? Festivalové filmy uvidíte v Bratislave

V sci-fi horore Crimes of the Future hviezdia Viggo Mortensen a Léa Seydouxová. Stvárnili tu umelcov s netradičnou chirurgickou performanciou. Totiž na verejných avantgardných predstaveniach predvádzajú metamorfózu ľudských orgánov, ktorú detailne uvidíme už v expozícii filmu. Keď ich činy upútajú vyšetrovateľku Národného registra orgánov v podaní herečky Kristen Stewartovej, vláda si stanoví novú misiu. Transplantácie orgánov môžu totiž viesť k ďalšej fáze ľudskej evolúcie. Koniec filmu vraj nie je o nič citlivejší voči slabým žalúdkom ako jeho začiatok, upozorňuje Cronenberg a mnohých fanúšikov extrému na svoju novinku týmto ešte väčšmi navnadil.

Nezávisláčka, ktorú treba poznať

Okrem Cronenberga sa v hlavnej súťaži predstaví aj filmárka Claire Denis (Stars at Noon), ktorá bola len pred pár mesiacmi nominovaná na Zlatého medveďa pre najlepší film za svoju snímku Oheň (Feu) na festivale v Berlíne. Súťažiť bude aj francúzsky režisér Arnaud Desplechin, ktorý do drámy o rozhádanom bratovi a sestre obsadil hviezdnu Marion Cotillardovú.
Prehľad súťažných filmov Cannes 2022

Pozornosť púta aj Kelly Reichardtová. Na poli nezávislého amerického filmu sa presadila už filmom Stará radosť (2006). Dvoch kamošov v stredných rokoch v jemnej konverzačnej komédii posiela na spoločnú stanovačku, aby udržali svoje priateľstvo. Uvažujú o dospelosti, povinnostiach, naplnení a prekonávaní rozdielov a vťahujú aj publikum. Nielen pre poroty festivalov Sundance či Rotterdam bol tento film jedným z najzásadnejších svojho druhu. Kto Reichardtovej tvorbu pozná a obľubuje, vie, že jej novinka Showing Up reflektujúca umeleckú tvorbu bude opäť o iná ako jej predošlé filmy. Hlavnú postavu tu stvárnila Michelle Williamsová, ktorú Reichardtová ju objavila pre svoj film Wendy a Lucy už v roku 2008. Výkon v ňom sa stal jedným z nazásadnejších v jej hereckej kariére.

Prehľad súťažných fimov Cannes 2022, 2. časť

V hlavnej súťaži sa tento rok predstaví osemnásť filmov, okrem iných uvedú novú tvorbu výborných filmárov Rubena Östlunda (Triangle of Sadness), Kirila Serebrennikova (Čajkovského žena) či Cristiana Mungiu (R.M.N.)

Výber súťažných filmov Cannes 2022, časť 3

Kto sa do Cannes nedostane, môže si najlepšie filmy z predošlých ročníkov pozrieť v bratislavskom kine Lumiere. To už dnes, 17. mája odpremieta francúzsku drámu Paríž, 13. obvod (2021) režiséra Jacqua Audiarda, vlani nominovanú na Zlatú palmu a víťaza Soundtrack Award. Do 28. mája možno zhliadnuť ešte ocenené filmy Titán, Parazit, Zlodeji, Štvorec, Ja, Daniel Blake, Annette, Portrét ženy v plameňoch, Šťastný Lazzaro, Studená vojna a Dievča.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cannes 2022