Dom bude slovenským kandidátom na Európsku filmovú cenu

Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) vybrala hranú snímku, ktorá sa bude za Slovensko uchádzať o nomináciu na Európsku filmovú cenu (EFC). V hlasovaní členov akadémie zvíťazil celovečerný kinodebut scenáristky a režisérky Zuzany Liovej Dom, ktorý vznikol v slovensko-českej koprodukcii. Z dokumentárnych filmov tento rok SFTA nenavrhla žiadny.

14.06.2012 16:02
Miroslav Krobot a Taťjana Medvecká vo filme... Foto:
Miroslav Krobot a Taťjana Medvecká vo filme Zuzany Liovej Dom.
debata

Akademici vyberali kandidáta na cenu Európskej filmovej akadémie z jedenástich hraných snímok. Okrem Domu to boli tituly Cigán (réžia: Martin Šulík), Mŕtvola musí zomrieť (r. Jozef Paštéka), Lóve (r. Jakub Kroner), Viditeľný svet (r. Peter Krištúfek), Immortalitas (r. Erik Bošnák), Zlo (r. Peter Bebjak), Eštebák (r. Juraj Nvota), Anjeli (r. Róbert Šveda), Tigre v meste (r. Juraj Krasnohorský) a Tanec medzi črepinami (r. Marek Ťapák). Do hlasovania sa napokon zapojilo iba 56 zo 137 riadnych členov SFTA, čo nie je nadpolovičná väčšina, preto definitívne rozhodnutie o výbere filmu malo v rukách prezídium akadémie. To napokon potvrdilo snímku Dom, ktorá medzi hlasujúcimi získala najväčšiu podporu.

Európska filmová akadémia, ktorá má 2 600 členov, bude neskôr rozhodovať o tom, ktoré prihlásené filmy nominuje na EFC a v akých kategóriách. Nominácie vyhlásia až 3.¤novembra a slávnostné udeľovanie Európskych filmových cien sa uskutoční 1. decembra na Malte.

debata chyba