Pamätné úlohy Josefa Abrháma

Zaspomínajte si na najvýraznejšie úlohy zosnulého českého herca Josefa Abrháma.

17.05.2022 11:29
Josef Abrhám (82) Foto: ,
Český herec Josef Abrhám si preberá ocenenie Hercova misia na slávnostnom otvorení 18. ročníka medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest 18. júna v Trenčíne.
debata (1)

Vrchní, prchni!

Zrejme najpamätnejšou je Abrhámova úloha v komédii Vrchní, prchni z roku 1980. Stvárnil v nej kníhkupca Dalibora Vránu, ktorého si v pohostinstve splietli s vrchným čašníkom. Dalibor toho kvôli zlej finančnej situácii využije a z času na čas si privyrobí ako falošný čašník.

Najlepšie scénky z filmu Vrchní, prchni!

Nemocnice na kraji města

V legendárnom českom seriáli, ktorý sa dočkal aj pokračovaní Nemocnice na kraji města po dvaceti letech a Nemocnice na kraji města – Nové osudy, stvárnil Abrhám nezabudnuteľného primára chirurgického oddelenia MUDr. Arnošta Blažeja.

Ukážka zo seriálu Nemocnice na kraji města.

Marečku, podejte mi pero!

V komédii Marečku, podejte mi pero! z roku 1976 stvárnil učiteľa matematiky a deskriptívnej geometrie Čeňka Jandu. Zároveň je triednym učiteľom Jiřího Kroupy mladšieho aj staršieho.

Ukážka z filmu Marečku, podejte mi pero!

Člověk proti zkáze

V autorskej snímke Člověk proti zkáze režisérov Štěpána Skalského a Jaromíra Pleskota z roku 1989 si Abrhám zahral slávneho spisovateľa a dramatika Karla Čapka.

Ukážka z filmu Člověk proti zkáze.

Velká cesta

Čapek nie je jediným spisovateľom, ktorého Abrhám počas svojej kariéry stvárnil – vo filme Velká cesta z roku 1962 si strihol úlohy Jaroslava Haška, autora legendárnej postavy vojaka Švejka.

Josef Abrhám vo filme Velká cesta. Foto: Letní filmová škola, ČSFD
Velká cesta, Josef Abrhám Josef Abrhám vo filme Velká cesta.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #film #úmrtie #Televízia #Josef Abrhám