Čím všetkým si prešla Tina Turner? Dozviete sa z dokumentárneho filmu Tina

Celovečerný dokument Tina z produkcie HBO režírovali oscaroví filmári Dan Lindsay a T.J. Martin a je intímnym pohľadom do života a kariéry hudobnej ikony Tiny Turner. Mapuje jej cestu k sláve, osobné aj profesionálne problémy, ktorým počas života čelila, aj jej prekvapivý vzostup. Už v osemdesiatych rokoch sa stala celosvetovým fenoménom. Dokument bol uvedený v utorok 17. mája na HBO a bude dostupný na streamovacej službe HBO Max.

19.05.2022 17:00
tina Foto:
Životný príbeh popovej hviezdy Tiny Turner inšpiroval autorov dokumentu Tina.
debata

Neprikrášlený a dynamický príbeh zahŕňa podnetné rozhovory s Tinou Turner, ktoré sa uskutočnili vo švajčiarskom Zürichu, kde žije, ako aj rozhovory s jej najbližšími. Obsahuje tiež množstvo nezverejnených záznamov, audio nahrávok a osobných fotografií, ktoré rozprávajú hlboký a pútavý príbeh kráľovnej rock ‚n‘ rollu v celej jeho zložitosti.

Na jeseň roku 1981 Tina Turner v snahe naštartovať svoju kariéru poskytla rozhovor Carlovi Arringtonovi, hudobnému redaktorovi časopisu People. O päť rokov skôr podala žiadosť o rozvod s Ikom Turnerom, ktorý bol viac ako šestnásť rokov jej manželom a hudobným partnerom. Spoločne stúpali po rebríčkoch hitparád a svojimi hitmi A Fool in Love, River Deep – Mountain High alebo Proud Mary sa zapísali do hudobnej histórie. Mimo pódií to vyzeralo, že ich manželstvo a rodinný život bol v poriadku.

Carlovi v rozhovore však úprimne vypovedala hrozný príbeh týrania a utrpenia, ktoré musela v manželstve znášať. Nechýbajú okolnosti úniku, ku ktorému sa po rokoch traumy odhodlala. Bol to prvý z mnohých medailónikov, ktoré Tine vybudovali reputáciu bojovníčky proti nepriazni osudu a pomohli jej k mimoriadnemu, aj keď nečakanému, kariérnemu návratu na výslnie.

Tina Turner Čítajte viac Rocková babička Tina Turner

To jediné, čo jej po rozvode zostalo, bolo jej meno, s ktorým niekoľko ďalších rokov vystupovala v kabaretoch v Las Vegas a objavovala sa v televíznych varietných programoch. V roku 1983, vo veku štyridsiatich štyroch rokov, nahrala počas dvoch týždňov album Private Dancer, ktorý dosiahol veľký komerčný úspech a zožal chválu odbornej kritiky.

Singel What's Love Got To Do With It sa stal jej prvým a jediným hitom, ktorý sa vyšplhal na prvú priečku hitparády Billboard 100.

Na scénu tak prišla nová a lepšia Tina. Albumu Private Dancer sa predalo viac ako 12 miliónov kópií po celom svete, čo len utvrdilo jej pozíciu nefalšovanej superstar. Vystupovala po boku Micka Jaggera na benefičnom koncerte LiveAid, vyhrala množstvo cien Grammy a napísala autobiografiu nazvanú I, Tina, ktorá sa stala bestsellerom.

V roku 1988 Tina v Brazílii vystupovala pre rekordné publikum 180 000 ľudí. V roku 1993 bol o jej živote natočený celovečerný film, v ktorom v úlohe Tiny zažiarila Angela Bassett. Spolu s jej slávou rástla aj jej identita kultúrneho symbolu. V očiach svojich fanúšikov sa stala stelesnením sily a húževnatosti. V súkromí sa stretávala s nálepkou obete, ktorá ovplyvňovala jej neskorší život a kariéru. Snažila sa nechať svoju minulosť za sebou.

Okrem ohromujúceho množstva archívnych záznamov natočených počas šesťdesiatich rokov dokument obsahuje aj rozhovory s Angelou Basset, Oprah Winfrey, novinárom Kurtom Loderom, spoluautorom knihy I, Tina, ktorá sa stala inšpiráciou pre celovečerný film, dramatičkou Katori Hall, autorkou muzikálu Tina – The Tina Turner Music, Erwinom Bachom, Tininým manželom a bývalým vedúcim zamestnancom nahrávacej spoločnosti, a mnohými ďalšími.

Speváčka Tina Turner na archívnom zábere. Čítajte viac Tina Turner predala spoločnosti BMG práva k svojim piesňam

Film dospeje k emotívnemu záveru scénou, v ktorej sa Tina Turner klania na premiére broadwayského muzikálu o svojom živote. Ide o príhodnú rozlúčku s kariérou neuveriteľne talentovanej umelkyne, ktorá preukázala odvahu povedať pravdu o domácom násilí a nedovolila, aby jej vek, pohlavie či zložitá minulosť stáli v ceste. TINA je oslavou nesmierneho talentu Tiny Turner, cesty k celosvetovej sláve napriek všetkým očakávaniam a jej prijatiu seba samej ako milovanej a uznávanej bojovníčky proti osudu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tina Turner #HBO #HBO Max