Cannes: Trojuholník smútku nemusí byť až taký tristný

Najprv sa milenci, krásna modelka s modelom, vadia o peniaze, potom sa ocitnú na luxusnej lodi, kde sa nachádzajú všetky vzorky ľudstva, nasleduje honosná večera s kapitánom, príšerná búrka, každému je zle, nedopatrením loď vybuchne a časť osadenstva sa zachráni na opustenom ostrove. Keďže panstvo nič nevie, tak si velenie uzurpuje upratovačka záchodov, lebo dokáže chytať ryby, založiť oheň a nakŕmiť hladných stroskotancov. Príbeh filmu Rubena Östlunda Trojuholník smútku (Triangle of Sadness) je prvý film, o ktorom možno hovoriť ako o favoritovi na cenu.

23.05.2022 06:00
34 MV5BODll OGE2Mz Ut OTI4OC00ODky LTk0Yjkt... Foto:
Trojuholník smútku (Triangle of Sadness) je prvý film, o ktorom možno hovoriť ako o favoritovi na cenu festivalu v Cannes.
debata

Je obdivuhodné, čo všetko dokázal režisér (jeho film Štvorec získal Zlatú palmu v Cannes v roku 2017) vtesnať do jednoduchého príbehu. Témou je chamtivosť, politická roztrieštenosť, sebectvo, nevera, surovosť, bezcitnosť – všetky neduhy spoločnosti, a to všetko načrtnuté akoby nič, ľahko, s iróniou a s humorom. Výkvet ľudstva Östlund nešetrí ani náhodou. A nie je to len kritický pohľad na súčasnú situáciu, tvorca siaha svojou výpoveďou hlboko do dejín.

Jednou z najpozoruhod­nejších scén je, keď sa kapitán s najväčším ožranom predbiehajú, kto pozná najlepší výrok Marxa, Engelsa, politikov, filozofov a spisovateľov. V tejto scéne defilujú pred divákom dejiny ľudstva od nepamäti. Veselá i smutná bilancia. Film je navyše pôsobivo snímaný a herecké výkony celého osadenstva excelentné. O tomto diele, aj keď nič nevyhrá, sa bude ešte veľa hovoriť.

Zážitky sú neprenosné

Film amerického režiséra Jamesa Greya Čas Armagedonu (Armaggedon Time), prináša príbeh malého chlapca zo židovskej rodiny, ktorý chce byť umelcom. Inteligentné a vnímavé dieťa je však dosť neprispôsobivé, navyše si v rasistickej Amerike 80. rokov vyberie za priateľa černocha. Obe deti sú v prostredí, v ktorom vyrastajú, nepochopené. Rodina, v ktorej chlapec žije, je pôvodom z Ukrajiny, odkiaľ matka starého otca ušla pred pogromom a nikdy by to viac nechcela prežiť. Toto neustále opakuje dedo, ktorého hrá vždy vynikajúci Anthony Hopkins.

Alexandra Borbély Čítajte viac Európske filmové ceny ovládol Štvorec, najlepšia herečka je Slovenka!

Ten jediný chlapcovi rozumie a len dieťa trochu chápe, čo mu chce naznačiť. Ostatní ho síce počúvajú, ale nevnímajú. Keď dedo zomrie, chlapec už v rodine nemá spojenca. Ešte trochu matku (Anne Hathaway), no tá je rozpoltená a nerozhodná. Problémy v škole rozhodnú, že musí zmeniť prostredie a chodiť na noblesnejšiu súkromnú školu, kde je hlavou predstavenstva otec Donalda Trumpa. Rodina je aj v druhom pokolení poznačená tragickými udalosťami minulosti a, žiaľ, ešte ani po dlhých rokoch nie sú to vnútorne celkom slobodní ľudia, chýba im sebavedomie a čo je najhoršie, nedokážu sa proti rasizmu výraznejšie ani ohradiť.

"Na minulosť sa treba pozerať bez toho, aby sme ju odsudzovali,“ myslí si Anne Hathaway. A dodáva: „Našťastie som nikdy netrpela diskrimináciou, ale snažím sa to pochopiť.“

Tchaikovskys-Wife Čítajte viac Festival v Cannes v znamení Ukrajiny

O somárovi a voľbe duchovného

Súťažný film Eo poľského režiséra Jerzyho Skolimowského je o somárovi a cez pohľad zvieraťa sa pozerá na svet. V expozícii filmu dominuje demonštrácia proti trýzneniu zvierat v cirkusoch. Preto malý somárik, milovaný jednou cirkusantkou, ostane bez prístrešia a túla sa po svete. Film môže byť všetko – metaforou o spojitosti zvierat s ľuďmi, snímkou o krásach prírody, ukážkou, aká anarchia vo svete vládne, ale došla som k presvedčeniu, že je to len krásne snímané dielko o krásach prírody videné očami somára. Výsostne artový film, ktorý si pozrie len hŕstka snobov.

Tarik Saleh, švédsky scenárista, režisér a producent, syn švédskej matky a egyptského otca, uviedol v súťaži pozoruhodný film nazvaný Chlapec z neba (Boy From Heaven). Ak by film bol nakrútil egyptský režisér, už by sa ani nemusel vrátiť domov, nič dobré by ho tam nečakalo. Lenže Saleh sa narodil vo Švédsku, celý život tam pôsobí, nemusí mať strach, že ho Egypťania vyhostia alebo nedajbože dajú do väzenia.

Totiž syn chudobného rybára ide študovať islam do Káhiry. Práve v tom čase zomrie najvyšší duchovný a hľadá sa jeho nástupca. Naivného a slušného dedinčana si vyhliadne vysokopostavený muž a požiada ho o spoluprácu, lebo cirkev musí zvoliť toho najlepšieho a najbezúhonnejšieho a potrebujú vedieť, kto si čo myslí, jednoducho informácie. Podobnosť s voľbou pápeža je dosť podobná, len s tým rozdielom, že sa neodohrávajú až také neskutočné a absurdné intrigy v celej krajine, začínajúc predstaviteľmi štátnej moci, polície, až po zástupcov cirkvi. Čo všetko sa rozpúta pri voľbe nového duchovného, mladého muža plného ideálov tak znechutí, že sa vráti domov a radšej bude obyčajným rybárom ako jeho otec. Odvážny a veľmi zaujímavý a poučný film.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cannes #Ruben Östlund