Zázraky na ľade? Pozrite si hokejové filmy

Hokej nemajú radi len fanúšikovia, ale aj filmoví diváci. Svedčia o tom už desiatky snímok, ktoré o tejto hre nakrútili na oboch stranách Atlantiku. Väčšinou išlo o drámy, komédie či skutočné príbehy, no nechýba ani muzikál. Prvé filmy o tomto športe sa v USA objavili už v polovici 30. rokov a veľkej obľube sa tešia i dnes.

25.05.2022 06:00
Paul Newman Foto:
Paul Newman stvárnil hlavnú úlohu hrajúceho trénera hokejového mužstva v drsnej komédii Tvrdá hra.
debata

Jedným z prvých hercov, ktorý do rúk zobral hokejku, bol John Wayne v americkom filme Idol of the Crowds z roku 1937. Aj keď to hviezde westernov určite viac pristalo v sedle ako na ľade, diváci sa potešili.

Wayne si zahral bývalého hráča, ktorý sa vráti k hokeju, aby získal peniaze na rozšírenie slepačej farmy. Keď odmietne prijať úplatok, aby ovplyvnil výsledok zápasu, musí čeliť nebezpečnej bande…

Pre hlavného hrdinu, ktorý nikdy predtým nebol na hokeji, bolo filmovanie utrpením. „Som z južnej Kalifornie. Nikdy v živote som nestál na korčuliach. Dva dni som potom strávil v nemocnici,“ prezradil Wayne.

Trailer ku komédii Tvrdá hra (1977) s Paulom Newmanom v hlavnej úlohe.

Zápas na jazere

Uznávaným titulom z hokejového prostredia je Tvrdá hra (1977). Hlavnú úlohu v tejto drsnej komédii stvárnil legendárny Paul Newman. Obsadili ho práve preto, lebo sa vedel korčuľovať.

O rolu mali totiž záujem aj také „hokejové antitalenty“ ako Al Pacino, John Travolta či Nick Nolte. V jednej z vedľajších úloh sa predviedol aj bývalý kanadský hráč a tréner NHL Bruce Allan Boudreau.

Rob Lowe a Patrick Swayze vo filme Youngblood.... Foto: United Artists
Rob Lowe, Patrick Swayze, Youngblood Rob Lowe a Patrick Swayze vo filme Youngblood. Na ľade za nich hrali dabléri.

Podľa neho je ťažké spraviť dobrý film o hokeji, pretože tvorcovia zvyčajne chcú, aby pôsobil seriózne a súčasne zábavne. Ako najvhodnejší spôsob sa teda javí nakrútiť životopisný príbeh nejakého hráča alebo komédiu. No tú potom zaplnia množstvom hlúpostí. Boudreau je preto presvedčený, že užitočnejšie ako humorné spracovanie sú ozajstné hokejové drámy.

„Bol by som radšej, keby tie filmy hovorili o skúškach a trápeniach. O tom, ako tvrdo museli hokejisti pracovať, aby sa dostali tam, kde boli. O tom, aká je tá hra ťažká a zároveň krásna,“ vysvetlil pre webový portál The Athletic.

Trailer k filmu Youngblood (1986).

Priaznivcov hokeja potešila i snímka Youngblood (1986), ktorá skĺbila viaceré témy – cestu za úspechom s láskou i násilím v športe. Hlavné úlohy vytvorili známi herci Rob Lowe a Patrick Swayze (na ľade za nich hrali dabléri), no mihol sa tam i začínajúci Keanu Reeves.

Svojské čaro priniesla komédia Mystery, Aljaška (1999). Jej tvorcovia sa inšpirovali zápasom z roku 1905, keď sa proti sebe postavili hráči z Ottawy a mestečka Dawson na ďalekom Yukone. Filmári dej zasadili do súčasnosti – amatérsky tím z aljašského zapadákova dostane príležitosť zmerať si sily s mužstvom New York Rangers, a to na zamrznutom jazere.

Ústrednej postavy sa zhostil Russell Crowe. Slávny herec, ktorý vyrastal na Novom Zélande a v Austrálii, bol na tom s korčuľovaním podobne ako John Wayne. Nedal sa však odradiť a trénoval, až kým úlohu nezvládol.

Trailer k hokejovej komédii Mystery, Aljaška (1999).

Príbehy zo života

Hokejové filmy často čerpajú zo skutočných udalostí a príbehov hráčskych legiend. Podľa znalcov ich diváci majú radi aj preto, lebo sú zobrazením amerického sna. Neznámi hráči sa v nich presadia vďaka nadaniu a húževnatosti.

Do tejto skupiny možno zaradiť životopisné drámy ako Maurice Richard (2005) o slávnom kanadskom útočníkovi, Pravdivý príbeh Waltera Gretzkyho (2005) o otcovi najslávnejšieho hokejistu či Gólman (2019) o vynikajúcom brankárovi Terrym Sawchukovi.

Trailer k filmovej dráme Gólman (2019).

Kuriozitou je, že samotný Walter Gretzky si zahral sám seba, teda otca veľkého Waynea, v kanadskom filme Skóre – hokejový muzikál (2010), kde si zaspievali aj také hviezdy ako Olivia Newton-John či Nelly Furtado.

Zahanbiť sa nedali ani Rusi. Ich životopisný film Legenda 17 (2013) o sovietskom hokejistovi Valerijovi Charlamovovi je však až príliš patetický a tendenčný.

Zdeno Chára Čítajte viac Líder ako hrom. Chystajú film o Chárovi, pozrite si ukážku

Pokiaľ ide o históriu hokeja, za zmienku stojí kanadská dráma Nerovný zápas (1995). Opisuje osud jedného z najlepších hráčov NHL Teda Lindsaya. V 40. a 50. rokoch hokejisti NHL ešte nezarábali milióny dolárov ako dnes. Mnohí dostávali len minimálnu mzdu a po skončení kariéry nemali z čoho žiť. Lindsay bojoval za zlepšenie ich podmienok, hoci si za to vyslúžil vyhrážky a napokon i vyhadzov.

Trailer k filmu Hokejový zázrak (2004).

Zabudnúť nemožno ani na Hokejový zázrak (2004). Strhujúci príbeh o víťazstve amerického tímu zloženého zo študentov, ktorý si na olympiáde v Lake Placid v roku 1980 poradil s hokejistami Sovietskeho zväzu – v tom čase najlepším mužstvom sveta, ponúka všetko, čo fanúšik obdivuje. Zaujímavo pôsobia najmä originálne metódy amerického trénera v podaní Kurta Russella.

Fair play aj šikanovanie

Filmy s hokejovou tematikou sa nájdu i u nás. Netradičný pohľad do zákulisia tohto športu priniesla slovenská dráma Zakázané uvoľnenie (1986), ktorá sa zaoberá otázkami fair play, korupcie a morálky.

Na to, že vznikla v čase socializmu, je pomerne kritická. Ivan Romančík v nej stvárnil novinára, ktorý upozorní na zákerný faul, hoci si tým proti sebe poštve nadriadených, kolegov aj funkcionárov športového klubu.

Trailer k druhej sérii českého komediálneho seriálu Lajna.

Priaznivé ohlasy mal dvojdielny televízny film Boj tigrov (1988), ktorý vytvorili v československo-západonemeckej koprodukcii. Odohráva sa v nemeckých hokejových kluboch a v úlohe trénera sa predstavil slovenský herec Vlado Müller.

Naposledy sa k tomuto športu vrátil dokumentárny film 38 (2014) približujúci život tragicky zosnulého Pavla Demitru.

38, film Čítajte viac Dokument o Demitrovi nie je filmovým fiaskom

Z českej tvorby možno spomenúť televízny seriál Poslední sezona (2006), kde si vyslúženého hráča NHL zahral Martin Dejdar, alebo komediálny seriál Lajna (2017 – 2021), ktorý si získal obľubu vďaka drsnému humoru a Jiřímu Langmajerovi v úlohe trénera.

Pozornosť vzbudila i česká dráma Smečka (2020). Namiesto obohraných námetov si všíma 16-ročného brankára, ktorý sa po prestupe do nového tímu musí vyrovnať s ponižovaním a šikanovaním od spoluhráčov.

Trailer k dráme Smečka (2020).

Zaujímavé je, že filmy o hokeji nie sú už len zábavou, ale aj kultúrnym fenoménom, ktorému sa venujú odborníci. Napríklad Iri Cermaková, mediálna analytička československého pôvodu. Pred piatimi rokmi vydala knihu The Cinema of Hockey (Kino hokeja), kde rozoberá vyše 50 amerických a kanadských filmov o tomto športe a skúma, čo sa skrýva za ich popularitou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #hokej #šport