Maverick v Top Gune je stále najlepší!

Po 36 rokoch sa na filmové plátna vracia legendárny Top Gun. Od pokračovania jednej z najvýraznejších akčných snímok v histórii kinematografie mali fanúšikovia aj kritici vysoké očakávania. Tvorcom sa ich podarilo naplniť na výbornú.

26.05.2022 06:00
Top-Gun-Maverick Foto:
Tom Cruise na plagáte k filmu Top Gun: Maverick.
debata (1)

Staro-nová láska

Hlavný hrdina Pete „Maverick“ Mitchell (Tom Cruise) sa po vyše 30 rokoch nijako nezmenil. Stále je to ten divoký rebel, ktorý sa spolieha výlučne na svoju intuíciu a nejakým zázrakom sa mu podarilo doteraz zostať nažive. Klasické staré stíhačky nahradili ultramoderné stroje prekonávajúce rýchlostné rekordy. Našťastie sa tvorcovia nevybrali smerom, ktorý by úplne nahradil pôvodné čaro filmu. Divákom ponúkli mnoho nostalgických momentov.

Tom Cruise na zábere z filmu Top Gun: Maverick...
Tom Cruise na plagáte k filmu Top Gun: Maverick.
+2Tom Cruise na zábere z filmu Top Gun: Maverick...

Maverick sa vo svojej starej bunde a typických okuliaroch opäť ocitol v bare z prvého Top Gunu. Pri sledovaní novej generácie pilotov, ktorí sú podobne arogantní, ako bol v ich veku on, si zaspomínal na staré dobré časy a zároveň aj na svojho najlepšieho priateľa Goosa. V bare navyše stretol svoju staro-novú lásku Penny (Jennifer Connellyová). V pôvodnom filme sa síce neobjavila naživo, ale chlapci ju spomenuli v niekoľkých historkách.

Pozrite si trailer k filmu Top Gun: Maverick:
Video

Tvorcovia často využívajú veľavravnú tvár inak skvelej herečky Jennifer Connelyovej na to, aby sa hĺbavo a bez slov zahľadela na Mavericka. Takých momentov je vo filme hneď niekoľko a nejednému človeku to pripomenie dramatické scény z tureckých telenoviel. Textu má málo a je isté, že Top Gun: Maverick by neprešiel Bechdelovej testom (aby ním film prešiel, musia sa v ňom nachádzať aspoň dve ženské postavy, ktoré sa rozprávajú o niečom inom, než o mužovi, pozn. red.) – to nikto ani neočakával.

Top Gun: Maverick

Pozrite si snímky z nového filmového hitu

Fotogaléria
Monica Barbaro ("PHOENIX") vo filme TOP GUN:...
Tom Cruise ako kapitán Pete "Maverick" Mitchell...
+3Tom Cruise ako kapitán Pete "Maverick" Mitchell...

Je ale škoda, že Connellyovej potenciál nevyužili tvorcovia trochu lepšie, aj keď je otázne, či by na to mali vôbec čas. Connellyová v súčasnosti vyniká napríklad v seriáli Snowpiercer, v ktorom stvárňuje Melanie, jednu z najobľúbenejších postáv. Napriek tomu je Penny veľmi sympatická, s Maverickom má skvelú chémiu a do celého filmu prináša romantiku aj humor.

Top Gun Maverick5 Čítajte aj Tom Cruise opäť ako špičkový letec Maverick! Pozrite sa, ako vyzerá pokračovanie Top Gunu

Vyrovnávanie sa s pocitom viny

Maverick sa opäť vracia do Top Gunu, tentoraz ako inštruktor, ktorý musí najlepších letcov pripraviť na takmer nemožnú misiu. Počas ich tréningov je zreteľne vidieť, že Mavericka nikto neprekoná. Niekto možno čakal, že sa film uberie iným smerom a nejaký mladý letec Maverickovi ukáže, že už patrí do starého železa. Opak je však pravdou.

Britain Top Gun Maverick Premiere Čítajte viac Smiem, vaša výsosť? Cruise galantne viedol za ruku vojvodkyňu Kate! Hotový bol z neho aj princ William

Jeden z pilotov je Goosov syn Bradley „Rooster“ Bradshaw (Miles Teller), ktorý akoby svojmu otcovi z oka vypadol. Celkovo môžeme obsadenie mladých hercov pochváliť, aj keď si divák zapamätá len tých najvýraznejších – Phoenix (Monica Barbarová), Hangmana (Glen Powell) a Boba (Lewis Pullman). Tvorcovia nezabudli ani na špecifický detail z prvého filmu – originálne pomaľované prilby s prezývkami pilotov. V tejto snímke vyniká najmä tá Hangmanova. Maverick má stále tú istú, akú mal pred 36 rokmi.

Tom Cruise Čítajte viac Šialené! Z týchto záberov zo zákulisia nakrúcania s Tomom Cruisom vás až zamrazí

Medzi Maverickom a Roostrom to už od začiatku vrie. Napriek tomu, že za smrť Goosea Maverick nemohol, ani po toľkých rokoch sa nedokázal zbaviť pocitu viny. Rooster voči nemu cíti hnev, ktorý pramení aj z faktu, že mu Maverick v počiatku bránil v kariére. Snímka sa teda sústredí aj na vyrovnávanie sa so stratou a potlačeným hnevom. Maverick a Rooster si k sebe napokon nájdu cestu až v život-ohrozujúcich situáciách.

Tehotná Adriana Lima bola neprehliadnuteľná v...
Herečka Jennifer Connelly prišla na premiéru v...
+30Herec Glen Powell.

Vo filme sa objaví aj Iceman (Val Kilmer), ktorý ako admirál pomáha Maverickovi zo všetkých jeho malérov. Nejedného fanúšika jeho prítomnosť prekvapí, pretože Kilmer sa liečil z rakoviny hrtanu a v súčasnosti takmer nedokáže rozprávať. Tvorcovia si s tým však poradili na výbornú a priniesli zaujímavý pohľad na vzťah Mavericka a Icemana, ktorí boli kedysi najväčšími rivalmi, ale nikdy nie nepriateľmi.

K nostalgii výrazne prispela aj scéna hrania amerického futbalu na pláži, ktorá je priamym odkazom na volejbalovú scénu z pôvodného filmu. Svalnaté telá, slnko a zábava – bez toho by to jednoducho nebolo ono.

Soundtrack prvého filmu nič neprekoná

Prvý Top Gun bol výnimočný svojím soundtrackom, na ktorom boli výrazné najmä piesne Take My Breath Away, Danger Zone a Playing with The Boys. Tentoraz si na hudobnú spoluprácu prizvali tvorcovia Hansa Zimmera a Lady Gagu, ktorá pre film napísala pieseň Hold My Hand. Tá však nie je dostatočne výrazná na to, aby mohla pôvodnému soundtracku akokoľvek konkurovať.

Top Gun • Take My Breath Away • Berlin

Top Gun: Maverick je filmom, ktorý udrží vašu pozornosť od začiatku do konca. Akčné scény stíhačiek pohybujúcich sa v neuveriteľnej rýchlosti sú dychberúce. Snímka udržuje balans medzi napätím, humorom aj romantikou, dokonale kombinuje nostalgiu s modernými prvkami. Nebolo by na škodu, keby sme sa dočkali ďalšieho pokračovania – Tom Cruise je očividne stále vo vynikajúcej forme.

Hodnotenie Pravdy: 4,5 HVIEZDIČKY

Top Gun: Maverick/USA 2022/r.: Joseph Kosinski/h.: Tom Cruise, Jennifer Connellyová, Miles Teller, Jon Hamm, Glen Powell, Lewis Pullman, Ed Harris, Val Kilmer, Monica Barbarová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Top Gun #Top Gun: Maverick