Elvis a prehliadka rób a hviezd

Bola to hádam najväčšia paráda tohtoročného Cannes a veľká show pre fotografov, ktorá sprevádzala uvedenie mimosúťažného filmu Elvis, ktorý nakrútil legendárny austrálsky režisér Baz Luhrman (Moulin Rouge,Veľký Gatsby, Romeo a Júlia, Austrália).

26.05.2022 15:40
ELVIS film Foto:
Austin Butler ako Elvis v novom životopisnom filme režiséra a Baza Luhrmanna.
debata

Na červenom koberci defilovali hviezdy a modelky v róbach od výmyslu sveta s vlečkami, s ktorými zároveň pozametali aj červený koberec. Niektoré samotné vlečky mali možno aj tri metre.

Pozrite si trailer k filmu Elvis

Hrdo kráčali do veľkej sály Ricky Martin, Shakira a Georgina Rodriguez, manželka Cristiana Ronalda, Kylie Minogue a Kaia Gerber, dcéra Cindy Crawfordovej a Agatha Rosselle. Najväčšia pozornosť sa sústredila na Sharon Stone, ktorá predviedla v rockovom looku veľkú šou. Túto slávu nevynechali ani dve členky poroty Rebecca Hall a Noomi Rapace. No samozrejme, každý žasol, ako úžasne vyzerá vdova po Elvisovi Priscilla Presley. Starne, ale krásne, možno aj vďaka plastickej chirurgii. Je však jej povinnosť dobre vyzerať.

Elvis žije!

Pozrite sa, ako vyzerá Elvis v novom životopisnom filme

Fotogaléria
Austin Butler ako Elvis so svojou mamou Gladys...
Luhrmannov veľkolepý film stavia na dynamike...
+2Austin Butler ako Elvis a Richard Roxburgh ako...

Hlavné úlohy zveril Luhrman Tomovi Hanksovi (manažér Tom Parker), držiteľovi dvoch Oscarov za filmy Philadelphia a Forrest Gump, Austinovi Butlerovi (Elvis) a Olivii DeJonge (Priscilla), ktorí sa tešili najväčšej pozornosti fotografov. Kráčali, samozrejme, ako poslední, za veľkého potlesku a bleskov fotoaparátov. Režiséra inšpiroval k nakrúteniu „oživenia Elvisa“, ako sa píše o filme, aj starší televízny film Román o Elvisovi, ktorý vznikol v roku 1979, ktorom hral Elvisa Kurt Russell a vdovu Priscilla. V tomto filme ho stelesňuje americký herec Austin Butler.

Premiéra filmu Elvis na festivale v Cannes. Foto: Continental film
ELVIS-CANNES-00009 Premiéra filmu Elvis na festivale v Cannes.

Scenár k filmu napísal Luhrman so svojim osvedčeným spolupracovníkom Craigom Pearceom a tiež Samom Bromellom. O filme v krátkosti len toľko, že Luhrman neostal dlžný svojej povesti filmového mága, očarí muzikou i hereckými výkonmi, prosto je to opäť paráda. Máme sa na čo tešiť, lebo film sme kúpili, premiéru na Slovensku bude mať 26. júna.

Zľava: Natasha Bassett, Jerry Schilling,...
Topmodelka Izabel Goulart v kreácii David Koma.
+38Manželia Jwan Yosef (vľavo) a Ricky Martin.

Novinárom posledné dni na festivale ostáva už len hádať, kto asi dostane Zlatú palmu. Podľa mojej mienky prichádzajú do úvahy tri až štyri filmy. Na ankety novinárov v rôznych časopisoch sa spoľahnúť nedá, lebo kritici si myslia svoje a porota rozhodne inak. Potom sa píska pri vyhlasovaní víťazov, ale protest nepomôže. Bude to asi Chlapec z neba (Boy from Heaven) švédskeho režiséra Tarika Saleha pre odvahu a dokonalý prienik do zložitých pomerov v Egypte, kde vládne korupcia, intrigy a nesloboda.

34 MV5BODll OGE2Mz Ut OTI4OC00ODky LTk0Yjkt OWY5Mzg3NDIw Nzdj Xk Ey Xk Fqc Gde QXVy NDUz MDg2Nz U . V1 Čítajte aj Cannes: Trojuholník smútku nemusí byť až taký tristný

Švédsky režisér Ruben Östlund filmom Trojuholník smútku (Triangle of Sadness) zaujal zasa kritickým a humorným pohľadom na súčasnosť i exkurzom do dejín myslenia sveta. Popredný rumunský režisér Cristian Mungiu zasa vynikol presným pomenovaním neduhov súčasnosti ako intolerancia a rasizmus. David Cronenberg sa veľmi snažil ísť v šľapajach vlaňajšieho víťaza Titán, ale sa asi prepočítal, lebo si myslím, že Budúce zločiny (Crimes of the Future) sa k tomuto filmu podobného razenia nedajú prirovnať ani náhodou.

Tchaikovskys-Wife Čítajte aj Festival v Cannes v znamení Ukrajiny

Prednosť by som dala iránskej snímke Leila a jej bratia (Leila's Brothers), ktorá dostatočne hlboko prenikne do patriarchálnych pomerov Iránu, kde je žena pre mnohých stále ešte nikto, i keď má v rodine najviac rozumu. Bratia sú nerozhodní, vynikajúci nápad otvoriť v čase nezamestnanosti butik, je najlepším riešením, čo chlapi ovplyvnení otcom zametú pod koberec, a tak, ako im to Leila rovno vmetie do tváre, že sa týmto činom odsúdili k celoživotnému živoreniu, sa asi aj stane. Film je dlhý, ukričaný, ale úprimný. To je zatiaľ všetko, ale môže sa stať zázrak, ako často s filmami uvedenými medzi poslednými.

Staronovou novinkou je ešte, že sa tohto roku lúči s festivalom jeho prezident Pierre Lescure a od júna zasadne na jeho miesto prvá žena v dejinách canneského festivalu Nemka Iris Knobloch, volená na tri roky. Knobloch pracovala ako manažérka Warner Bross.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cannes