Operácia Anthropoid nie je jediným filmom tematizujúcim slávny atentát

Pri príležitosti 80. výročia atentátu na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha, ktorý bol jednou z najvýznamnejších operácií proti nacizmu v Európe počas druhej svetovej vojny, pripomíname niekoľko filmov zobrazujúcich túto udalosť.

27.05.2022 14:00
anthropoid Foto:
Aňa Geislerová a Cillian Murphy vo filme Operácia Anthropoid z roku 2016. Murphy stvárnil Jozefa Gabčíka.
debata

Operáciu Anthropoid viedli rotmajstri Jozef Gabčík a Jan Kubiš za pomoci mnohých československých vlastencov 27. mája 1942 v Prahe.

V roku 2016 mal premiéru film britského režiséra Seana Ellisa s príznačným názvom Operácia Anthropoid, ktorý rekonštruuje dramatické udalosti. S patričnou dávkou pátosu a napätia zvečnil hrdinstvo mladých výsadkárov z Čiech a zo Slovenska.

Fanúšikovia historických filmov si možno spomenú na jeden nevydarený filmový zahraničný pokus z roku 1975. Timothy Bottoms a Anthony Andrews sa v dráme režiséra akčných hollywoodskych filmov Lewisa Gilberta predviedli ako Jan Kubiš a Jozef Gabčík. Historická dôslednosť a tematická hĺbka však vo filme Operácia “Daybreak” padli za obeť žánrovým skratkám a tlaku na komerčný úspech.

Ešte v roku 1964 vznikol v barrandovských štúdiách film Atentát v réžii Jiřího Sequensa, ktorý síce prispôsobuje historické fakty dramatizácii a dobovej poetike, no usiluje aj o širšie kontexty medzi udalosťami a motívmi. Film sa stal klasickým dielom českej kinematografie. Zaujímavosťou je, že scenár bol vo vývoji už koncom 50. rokov, no do výroby sa v tom čase nedostal z prostého dôvodu: nevyzdvihoval význam komunistického aparátu na tomto hrdinskom čine. Požiadavka taká absurdná, ako samotný režim, kde schvaľovacie komisie tlačili na propagandu a politici kreslili vlastné dejiny.

Na obrazovkách Českej televízie mohli diváci a diváčky v roku 2007 sledovať aj dvojdielnu historickú drámu Operácia Silver A v réžii Jiřího Stracha. Na rozdiel od zahraničných režisérov, ktorí prišli do Prahy nakrúcať, český rodák obsadil výborných domácich hercov a herečky Kláru Issovú, Tatianu Vilhelmovú, Jiřího Dvořáka a Ivana Trojana. Kritika aj diváci boli s jeho verziou spokojní, menej však potešila historikov. keď ide o ich odbor, nemajú zľutovanie s autorskou licenciou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kubiš #Reinhard Heydrich #Jozef Gabčík #Operácia Anthropoid