Školy majú záujem o kvalitné filmy pre deti. Jún v školách bude filmový

Viac ako 210 základných škôl na Slovensku sa aktívne zapojilo do akcie streamovacej platformy DAFilms Junior pri príležitosti Medzinárodného dňa detí so spoločným cieľom - viesť deti ku kvalitnému filmovému obsahu v bezpečnom online prostredí.

30.05.2022 09:00
ac752de6597d47454225402c94364497 Foto:
Školáci uvidia napríklad podarený animovaný seriál pre deti Tresky Plesky.
debata

Učitelia základných škôl naprieč celým Slovenskom reagovali na výzvu kurátorov filmovej tvorby pre deti na DAFilms Junior a v rámci júnovej výučby predstavia svojim žiakom na prvom stupni základných škôl slovenské aj zahraničné animované seriály, či dokumentárne filmy pre malého diváka.

Večerníček Drobci uviedla RTVS v premiére v roku 2016.

Súčasťou výberu je aj obľúbený seriál Vandy Raymanovej Drobci o zvedavých bratoch Benovi a Tomovi, popularizačná animovaná séria Veroniky Kocourkovej Tresky Plesky o fungovaní prírodných javov alebo originálny slovinský seriál Koyaa o vtipnom hrdinovi v oblakoch.

Učitelia prvouky určite ocenia fascinujúci celovečerný prírodopisný dokument Planéta Česko režiséra Mariana Poláka, ktorý ukazuje deťom, že džungľa môže byť rovno pred dverami ich domovov. Bábkový seriál Hlavule režiséra Gejzu Dezorza deťom atraktívne priblíži výrazné osobnosti slovenských dejín.

Školy okrem prístupu k filmom online dostanú k dispozícii aj pracovné listy v podobe „prvých filmových novín“, ktoré sú plné tvorivých úloh, hier, pokusov a kvízov. Dôležitou súčasťou programu projektu je využitie filmového obsahu vo vyučovacom procese a vedenie k porozumeniu mediálneho obsahu.

Drobci večerníček Čítajte viac Slovenskému večerníčku Drobci „hrozí“ aj oscarová nominácia

„Boli sme sami prekvapení, aké množstvo učiteľov na našu výzvu zareagovalo,“ hovorí manažérka projektu DAFilms Junior Verona Dubišová. „Veľký podiel na tom má aj fakt, že jún je tradične mesiacom, ktorý sa spája nielen s oslavou Medzinárodného dňa detí, ale aj s voľnejším programom na školách, pretože sa známky pomaly uzatvárajú a otvára sa priestor pre alternatívne aktivity. Veríme, že náš filmový program ukáže deťom, ale najmä učiteľom, že filmová tvorba môže obohatiť vyučovanie nielen pred prázdninami, ale počas celého roka. Filmy a aktivity, ktoré sme pripravili, môžu pomôcť pri výuke rôznych predmetov, a zároveň zlepšujú mediálnu gramotnosť, postreh aj komunikáciu v skupine.“

Drobci Čítajte viac Tvorba pre deti sa zobúdza, nový Večerníček štartuje na Štedrý deň

Streamovací portál DAFilms Junior pôsobí ako súčasť platformy DAFilms.sk od marca tohto roku. Charakterizuje ho starostlivo vybraný filmový obsah, bezpečné online prostredie a dôraz na filmovú výchovu. Kurátori pomáhajú rodičom a deťom orientovať sa v programe pomocou filmov týždňa a špeciálnych programov, zameraných na konkrétne témy. Podľa vhodnosti obsahu sa filmy členia do troch vekových kategórií – pre deti od 3 do 6 rokov, od 7 do 11 rokov a pre deti staršie ako 12 rokov. DAFilms Junior vzdeláva deti formou kvízov a súťaží, pre staršie vekové skupiny pripravuje sprievodné texty a podnety k hlbšiemu porozumeniu filmov s náročnejšími témami. Zároveň spolupracuje s detskými filmovými festivalmi a organizáciami, zameranými na mediálnu a filmovú výchovu. Prináša novinky aj archívnu klasiku, pri ktorej si aj rodičia môžu pripomenúť svoje detstvo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Medzinárodný deň detí #Veronika Kocourková #Vanda Raýmanová #dafilms