Hrdinky Zakliatej jaskyne nečakajú na princa

Už vo štvrtok 2. júna sa do kín dostáva rozprávka Mariany Čengel Solčanskej Zakliata jaskyňa. Snímku s bohatou výpravou a zaujímavým obsadením - uvidíme v nej Marka Igondu, Táňu Pauhofovú, Karla Dobrého a v úlohe dvoch sestier Petru Dubayovú a Martinu Zábranskú - nielen režírovala, ale napísala k nej aj scenár. Súčasne s filmom vyšla aj knižná verzia rozprávky, ktorú tiež sama napísala.

31.05.2022 10:00
Mariana Čengel Solčanská Foto: ,
Režisérka a scenáristka Mariana Čengel Solčanská.
debata

Po politických filmoch Sviňa a Únos sa opäť vraciate k rozprávke. Je to dobrá zmena, alebo chce divák v búrlivých časoch vidieť niečo povzbudivé, s dobrým koncom?

Filmy v skutočnosti vznikajú veľmi dlho a na Zakliatej jaskyni som začala pracovať dávno pred filmom Sviňa. Začala som písať Zakliatu jaskyňu a zároveň som pracovala aj na scenári filmu Únos (o únose prezidentovho syna, film mal premiéru v roku 2017 – pozn. red.). Rozprávka bola príjemným odreagovaním sa od ťažkých scén v thrilleroch zo súčasnosti.

Je ľahšie nakrútiť politický triler alebo rozprávku?

Určite je ľahšie a krajšie nakrúcať rozprávku. Moje politické trilery nevznikli preto, že by som to chcela, ale cítila som to ako svoju občiansku povinnosť.

A prečo vznikajú filmové rozprávky?

Aby sme nestratili vieru, že všetko sa raz dobre skončí.

Bolo vaším cieľom urobiť emancipovanú rozprávku?

Som rada, že rozprávku Zakliata jaskyňa vnímate ako emancipovanú. Moje hrdinky totiž nečakajú na princa, ale samy si zvolia svoj osud. Nikdy som nebola fanúšikom rozprávok ako Šípková Ruženka, kde krásna deva zaspí a zoberie si prvého, ktorý ju pobozká, z vďačnosti. Na tomto klasickom príbehu nevidím nič, čo by obohacovalo ženu.

Herečky Petra Dubayová a Martina Zábranská, ktoré v rozprávke hrajú soliarove dcéry, si veľmi pochvaľovali spoluprácu s vami. Vraj ste pre ne mali väčšie pochopenie a ľahšie sa zveria vám, ako keby bol režisérom muž. Môžete prezradiť, s čím sa vám zdôverili?

Video

Myslím, že sme sa rozprávali o ich aktuálnej nálade a pohode či nepohode, ktorá práve bola pri nakrúcaní. Tajomstvá však musia ostať tajomstvami.

Táňu Pauhofovú ste obsadili netradične do roly zlej macochy, ako zareagovala? Potešila sa?

Veľmi sa potešila, myslím, že takúto zápornú postavu ešte nehrala a ani nebude hrať. Teraz, keď je v radostnom očakávaní, je pre ňu postava macochy rozlúčkou s istým typom filmárčiny. Myslím, že to vníma ako dar svojmu budúcemu potomstvu.

Vo filme sa bude jedna zo sestier premieňať na vlka, ako sa režírujú zvieratá? Dá sa to vôbec?

Režírovať sa dajú chovatelia zvierat, ktorým viem povedať, čo má vlk urobiť a oni mi povedia, či to so zvieraťom možné je alebo nie je.

Jednu rozprávku ste už nakrútili, na konte máte Lásku na vlásku so Celeste Buckingham z roku 2014. Vedeli ste zužitkovať nejaké skúsenosti z nej?

Určite áno, uvedomila som si, že investície do výpravy sa nedajú oklamať. Aj v Láske na vlásku fungovala úžasná výprava a teraz sme to posunuli na ešte vyššiu úroveň.

V Zakliatej jaskyni vraj uvidíme krásne dobové kostýmy. Kto ich vytvoril?

Prípravu na Zakliatu jaskyňu robila fantastická kostýmová výtvarníčka Valeria Ducko Kelecsenyi, s ktorou sme spolupracovali už pri filme Sviňa. Potom prácu odovzdala výbornej Helene Tavelovej.

Vraj máte slabosť pre jaskyne. Prečo?

Nakrúcali sme v skalnom útvare Šarkania diera a v opálových baniach, takže sme boli veľa pod zemou. To bola pre mňa najúžasnejšia časť nakrúcania, pod zemou sa cítim veľmi dobre. Obdivujem túto krásu, čo vytvorila príroda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #rozhovor #Mariana Čengel Solčanská #Zakliata jaskyňa