Top Gun: Kráľ akčných filmov

Top Gun je azda jedným z najznámejších akčných filmov a nájde sa len málokto, kto by ho nevidel. Tony Scott, brat Ridleyho Scotta, ktorý režíroval Votrelca a Blade Runnera, sa dal inšpirovať článkom s titulkom Top Guns, ktorý vyšiel v magazíne California v roku 1983. Zatiaľ čo Ridley sa vo svojej tvorbe venoval skôr žánru sci-fi, Tonyho to vždy ťahalo k akčným filmom - na konte má snímky ako Policajt z Beverly Hills 2, Posledný skaut či Muž v ohni.

05.06.2022 06:00
TOP GUN: MAVERICK Foto:
Tom Cruise ako kapitán Pete "Maverick" Mitchell vo filme Top Gun: Maverick.
debata

Scottov Top Gun, ktorý mal premiéru 16. mája 1986, sa spočiatku netešil nadšeným kritikám, ktoré ho opisovali ako priemerný film. Známy kritik Roger Ebert, ktorý v tom čase písal pre Chicago Sun-Times, dal filmu 2,5 hviezdičky zo štyroch.

„Filmy ako Top Gun sa ťažko recenzujú, pretože dobré časti sú veľmi dobré a zlé časti sú nemilosrdné. Súboje medzi stíhačkami sú absolútne najlepšie od elektrizujúcich vzdušných scén Clinta Eastwooda v Ohnivej líške. Ale dávajte si pozor na scény, v ktorých sa spolu ľudia rozprávajú,“ napísal kritik vo svojej recenzii. Na stránke Rotten Tomatoes má snímka na základe 68 recenzií hodnotenie 56 percent.

Prekvapenie prišlo zhruba štyri týždne po premiére. Vtedy zaznamenali až 45-percentný nárast návštevníkov kina. Top Gun sa tak čoskoro stal obrovským komerčným úspechom, ktorému sa podarilo zarobiť 356 miliónov dolárov. V roku 2013 sa dočkal aj špeciálneho 3D premietania v IMAXe.

Kilmer takmer odmietol rolu

Snímka má pomerne nenáročný dej. Hlavným hrdinom je plukovník Pete Mitchell (Tom Cruise), ktorého všetci oslovujú prezývkou Maverick. Ten sa spolu so svojím „spoluletcom“ a zároveň najlepším priateľom Nickom „Gooseom“ Bradshawom (Anthony Edwards) dostane do špeciálneho programu Top Gun pre najlepších pilotov stíhačiek.

Top Gun: Maverick

Pozrite si snímky z nového filmového hitu

Fotogaléria
Monica Barbaro ("PHOENIX") vo filme TOP GUN:...
Tom Cruise ako kapitán Pete "Maverick" Mitchell...
+3Tom Cruise ako kapitán Pete "Maverick" Mitchell...

Divoký Maverick sa tam stretáva s Tomom „Icemanom“ Kazanským (Val Kilmer), ktorý preňho predstavuje najväčšiu konkurenciu. Okrem neho spozná aj inštruktorku Charlie (Kelly McGillisová), s ktorou si čoskoro začne románik. Maverickova jedinečná schopnosť impulzívneho rozhodovania je jeho najväčšou výhodou, ktorá ho odlišuje od jeho kolegov. Jeho oheň však pohasne, keď vinou technickej chyby príde Goose o život.

Top Gun má jeden z najúspešnejších soundtrackov všetkých čias (9-krát platinový). Skladba Take My Breath Away od skupiny Berlin vyhrala Oscara aj Zlatý glóbus za najlepšiu originálnu pieseň. Jej tóny sa vo filme vyskytli vždy, keď sa na scéne objavil Maverick spolu s Charlie, naznačujúc tak nespochybniteľné sexuálne napätie. Ďalšími pamätnými piesňami z filmu sú Danger Zone a Playing with The Boys. Obe spieva Kenny Loggins.

Minulý rok vyšiel biografický dokumentárny film Val, v ktorom herec Val Kilmer priznal, že spočiatku netúžil po úlohe v Top Gune. „Mal som pocit, že scenár je hlúpy a nemal som rád filmy, ktoré vychvaľovali vojnu,“ povedal. Provojnový odkaz filmu sa nepáčil ani Matthewovi Modineovi, ktorý mal pôvodne hrať Mavericka.

Kilmerovi prekážalo aj to, že jeho Iceman nemal žiadne pozadie. Preto si ho sám vymyslel – v Kilmerových predstavách mal Iceman otca, ktorý ho ignoroval, a preto bol celý život posadnutý snahou byť vo všetkom perfektný.

Kilmer tiež poprel, že by s Cruisom mali počas natáčania konflikty. Správy v médiách, ktoré opisovali ich spory, boli podľa neho pritiahnuté za vlasy – Cruisea vždy považoval za priateľa, s ktorým sa vzájomne podporovali.

Trailer k filmu Top Gun: Maverick.

Z kokpitu stíhačky

Tento rok sa fanúšikovia akčného hitu dočkali pokračovania s názvom Top Gun: Maverick, ktorý mal slávnostnú premiéru na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes. Režíroval ho Joseph Kosinski, ktorý debutoval v roku 2010 pokračovaním sci-fi snímky s názvom Tron: Legacy. Pôvodne sa mal réžie opäť ujať Tony Scott, ten však v roku 2012 spáchal samovraždu.

„Celé tie roky som premýšľal o pokračovaní Top Gunu,“ uviedol Tom Cruise, ktorému sa jeho sen konečne splnil. „Ľudia si žiadali pokračovania celé desaťročia,“ doplnil.

Na rozdiel od svojho predchodcu si nový film získal srdcia kritikov – na stránke Rotten Tomatoes má na základe 145 recenzií hodnotenie 97 percent.

Tom Cruise tentoraz nie je len hlavným protagonistom, ale aj producentom filmu. Svojím perfekcionizmom je všetkým dobre známy – preto nikoho neprekvapí, že chcel, aby bola snímka čo najautentickejšia. Všetci herci preto absolvovali náročný výcvik letu na stíhačke.

Top-Gun-Maverick Čítajte viac Maverick v Top Gune je stále najlepší!

Zábery teda nevznikli v simulátore, ale priamo v kokpite počas letu. „Ako dieťa som mal dva sny. Hrať vo filme a pilotovať lietadlo. Chceli sme divákom sprostredkovať pocit, akoby sedeli v stíhačke, a tak sme sa vzniesli do vzduchu. V počítačovej animácii by to jednoducho nebolo ono,“ vysvetlil Cruise. V roku 2018 preto podstúpil na vojenskej základni Miramar kurikulum výcviku na prežitie v letectve.

V prvom filme Cruise síce dokázal natočiť zábery z kokpitu F-14 Tomcat, jeho hereckí kolegovia však neboli takí úspešní. „Ich zábery sa, bohužiaľ, nedali použiť, pretože nemali dostatok skúseností s tréningom. Keď sme ich dali do vzduchu, nikto z nich to nedokázal. Tom bol jediný, ktorého letové zábery boli použiteľné. Mali sme tony záberov ostatných hercov vo vzduchu s prevrátenými očami,“ vysvetlil producent Jerry Bruckheimer. „Na rozdiel od prvého filmu sú naši herci skutočne v kokpitoch F/A-18 počas letu, hrajú a hovoria svoje dialógy,“ dodal.

Bude pokračovanie?

Tvorcovia si boli veľmi dobre vedomí toho, že vyrovnať sa soundtracku prvého filmu nebude vôbec jednoduché. Preto sa spoľahli na hudobné legendy – na snímke Top Gun: Maverick spolupracoval skladateľ Hans Zimmer aj popová speváčka Lady Gaga, ktorá pre film napísala skladbu Hold My Hand. Na soundtracku sa nachádza aj klasika z pôvodného filmu Danger Zone.

V pokračovaní sa Maverick vracia na Top Gun, kde má za úlohu vyškoliť najlepších mladých pilotov, aby zvládli takmer neuskutočniteľnú úlohu. Medzi nimi je aj Bradley „Rooster“ Bradshaw (Miles Teller), syn Maverickovho najlepšieho priateľa Goosa (Anthony Edwards), ktorý nešťastne zahynul v prvom filme.

Karin Haydu na premiére filmu Top Gun: Maverick.
Iveta Malachovská na premiére filmu Top Gun:...
+5Gogo na premiére filmu Top Gun: Maverick.

„Vidíte prechod, ktorý Maverick podstupuje. Tlak z toho, že stratil svojho najlepšieho priateľa, zodpovednosť, ktorú pre to pociťuje a ako si to nesie so sebou – a ako tento incident navždy zmenil jeho aj Roosterov život. Maverick miluje Roostera ako syna. Tento film je o rodine, priateľstve aj o obetovaní. Ide o vykúpenie a cenu za chyby, ktoré v živote robíme,“ opísal nový Top Gun Tom Cruise.

Maverickovi do života vstúpi aj nová láska – majiteľka baru a námorníčka Penny (Jennifer Connellyová). Herečka, ktorá ju stvárňuje, ju opísala ako „bystrú, nezávislú a šťastnú“. Podľa producenta Bruckheimera scény Jennifer s Tomom „sršia vtipom a napätím“.

Keď sa novinári na premiére filmu Top Gun: Maverick spýtali Toma Cruisa, či je v pláne ďalšie pokračovanie, priamej odpovedi sa šikovne vyhol. „Myslím, že dnes si radšej naplno užijem tento večer. Od pôvodného filmu prešlo 36 rokov a všetci sme veľmi tvrdo pracovali,“ vyjadril sa herec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Top Gun #Top Gun: Maverick