Zvonky šťastia? Sen rómskej dvojice

Mariena a Roman žijú v rómskej osade Víťaz-Dolina na východnom Slovensku. Sesternicu a bratranca spája zvláštna záľuba. Ona obdivuje Karla Gotta, on Darinu Rolincovú.

22.06.2012 09:00
zvonky šťastia Mariena Mirgová a Roman Lacko to... Foto:
Mariena Mirgová a Roman Lacko to na Art Film Feste roztočili.
debata

Vystrihujú si ich fotografie z časopisov a zdobia si nimi obrazy svätých, steny alebo zrkadlá. Spoločne nacvičujú ich pesničky. Pre osadníkov sú to dvaja čudáci.

Ich vášeň pretavil režisérsky tandem Marek Šulík a Jana Bučka v dokumentárnu hru Zvonky šťastia. Vo svetovej premiére film uviedli na 20. ročníku Art Film Festu v Trenčianskych Tepliciach. Už minulý rok ocenili ich projekt Zlatým lievikom na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov v Jihlave.

Šťastie má tvár Darinky a Káju
"Keď k nám chodil ako decko, vždy ukradol mame sukňu, natiahol si ju na nohavice a spieval Darinkine pesničky,“ povedala pre Pravdu o svojom bratrancovi tridsaťštyriročná Mariena Mirgová. Matka ôsmich detí sa pýši tromi vnúčatami, jej najmladší syn Kevin prišiel na svet vo finále dokumentu. V osade dostala prezývku Karel.

"Vyrastal som v detskom domove. Odmalička som Darinku miloval. Vždy som si spieval jej pesničky. Ako decko som mal hlas ako ona,“ priznal Roman Lacko. S károu chodí po širokom-ďalekom okolí a zbiera, čo by sa hodilo na predaj. V osade ho prezývajú Darin. Veľmi by sa chceli so svojimi idolmi stretnúť. Poznajú ich len z televíznej obrazovky, nikdy neboli na koncertoch.

Jedného dňa sa rozhodnú naspievať obľúbený hit Zvonky šťastia. Zložili si k nemu vlastný text – v rómčine. A poslať ho s vlastným videoklipom Gottovi a Rolincovej. Rozprávajú v ňom o svojom živote. Akí sú chudobní, ako snívajú o vlastnom dome. Ako veľmi túžia po stretnutí s nimi a byť šťastní.

"Nemali sme nič napísané. Hovorili sme, o čom sme chceli, čo sme cítili,“ povedala Mariena Mirgová. V úlohe festivalovej "hviezdy“ pôsobila suverénne. Na rozdiel od bratranca Romana, ktorý bol z faktu, že sa stali stredobodom pozornosti ľudí, kamier a fotoaparátov, trošku nesvoj.

Ako naplniť svoj sen
„Základ filmu je reálny, prirodzene vychádza z ich života. Dokument je aj o tom, či môže človek naplniť svoj sen. A ako môže splnený sen zmeniť jeho život,“ povedala na tlačovej besede Jana Bučka a dodala: "Človek bez snov a túžob je mŕtvy.“

Všedný život v osade je len pozadie, na ktorom sa veselo-trpký príbeh dvoch "fantastov“ odohráva. Zvonky šťastia nie sú dokumentom, reflektujúcim sociálnu biedu osady a jej obyvateľov. Hoci aj to sa divák z filmu dozvie. Ako napovedajú úvodné titulky, je to "dokumentárna hra“, v ktorej Mariena a Roman menia identitu, keď sa prevteľujú do postáv svojich idolov. A občas sú z nich aj "filmári“, keď nahrávajú odkazy hviezdam speváckeho neba.

Stretnú sa napokon hrdinovia dokumentu Zvonky šťastia so svojimi speváckymi idolmi? Nepatrí sa prezrádzať. Do kinodistribúcie sa dokument nedostane. "Uvedieme ho na festivale v Karlových Varoch v sekcii Hudobná odysea, na prehliadke 4 živly v Banskej Štiavnici a chceli by sme ho distribuovať cez nezávislé centrá,“ dodal Marek Šulík.

debata chyba