V ktorom filme sa vám dostal Liam Neeson najviac pod kožu?

Filmový a divadelný herec Liam Neeson sa v utorok 7. júna dožíva životného jubilea 70 rokov. Najlepšia príležitosť zrekapitulovať jeho kľúčové herecké výkony.

06.06.2022 14:30
Liam Neeson Foto: ,
Liam Neeson vo filme 96 hodín: Odplata.
debata

Ako továrnik Oskar Schindler vo svetoznámom filme Schindlerov zoznam zachránil viac ako 1000 Židov. V úlohe Bryana Millsa v úspešnej akčnej trilógii 96 hodín postupne zachraňuje svoju dcéru, manželku a nakoniec aj seba.

Neeson a jeho manželka Natasha Richardsonová si v roku 1994 zahrali po boku Jodie Fosterovej vo filme Nell a v júli toho istého roku sa zosobášili.

V roku 2004 získal nomináciu na Zlatý glóbus za film Kinsey tiež prekladaného ako Bavme sa o sexe (2004). O rok neskôr zahral tajomného Ducarda vo filme Christophera Nolana Batman začína (2005).

Neesonova kariéra sa po druhý raz dostala do popredia, keď stvárnil bývalého agenta CIA na dôchodku, ktorý zachraňuje svoju dcéru pred predajom na prostitúciu vo filme 96 hodín (2008).

Hlavná úloha v oscarovom filme Schindlerov zoznam priniesla Neesonovi nominácie na Oscara, cenu BAFTA či nomináciu na Zlatý glóbus za najlepší mužský herecký výkon. V roku 2000 Neesona kráľovná Alžbeta II. vyznamenala Radom Britského impéria.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Liam Neeson #Schindlerov zoznam