Josefovi Abrhámovi dalo posledné zbohom mnoho osobností českej kultúry

V Prahe sa v pondelok popoludní uskutočnila posledná rozlúčka s populárnym českým hercom Josefom Abrhámom, ktorý zomrel 16. mája vo veku 82 rokov. Smútočný obrad sa začal o 13. h v Kostole sv. Anežky Českej v pražskej časti Spořilov.

06.06.2022 16:03 , aktualizované: 07.06.2022 07:12
81057691 Foto:
Herec Josef Abrhám na zábere z roku 2003.
debata

S Abrhámom sa podľa portálu Novinky.cz prišlo rozlúčiť množstvo osobností českého kultúrneho života. V chráme bol prítomný napríklad režisér Jan Hřebejk, či herci Zdeněk Svěrák, Jiří Macháček a Martin Dejdar.

Herečka Eliška Balzerová prichádza na poslednú...
Herečka Dagmar Patrasová.
+6Ani herec Petr Nárožný neprišiel celkom o...

Na smútočnom obrade sa zúčastnil aj prezident karlovarského filmového festivalu Jiří Bartoška a herečky Aňa Geislerová či Iva Janžurová. Na trúbku zahral slovenský jazzový trubkár Laco Déczi, ktorý bol podľa portálu Blesk.cz Abrhámovým obľúbencom. Na pohrebe predniesla niekoľko slov aj Dagmar Havlová – vdova po zosnulom exprezidentovi Václavovi Havlovi. Vence poslali aj český prezident Miloš Zeman a prezidentka SR Zuzana Čaputová, píše portál Novinky.cz.

Josef Abrhám Čítajte viac Zomrel herec Josef Abrhám. Za herecké vlohy vďačil aj slovenským predkom

Rodina, kolegovia a známi sa so zosnulým hercom rozlúčili na rovnakom mieste, kde sa pred rokom konala verejná rozlúčka s jeho hereckou aj životnou partnerkou Libušou Šafránkovou. Tá zomrela 9. júna 2021 vo veku 68 rokov.

Josef Abrhám (82) Čítajte viac Pamätné úlohy Josefa Abrháma

Josef Abrhám sa narodil 14. decembra 1939 v Zlíne. Preslávili ho humorné i vážne úlohy. Divákom do pamäti sa zapísal ako záletný doktor Blažej zo seriálu Nemocnica na okraji mesta (1977–1981) alebo ako podvodník v kultovom filme Vrchní, prchni! (1980). Od roku 1976 bol ženatý s Libušou Šafránkovou. Ich syn Josef je režisérom. Práve v jeho réžii si Abrhám starší zahral sám seba v snímke Hoteliér (2013).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jan Hřebejk #Zdeněk Svěrák #Libuše Šafránková #Josef Abrhám