Lincoln je majster lovu - upírov

Abraham Lincoln: Lovec upírov. Tak znie názov filmu, ktorý mal v piatok americkú distribučnú premiéru. Lincolnom sa pritom myslí 16. americký prezident. A s tým lovením upírov to nie je iba metafora. Absurdné spojenie? Veď práve to sa môže zdať mnohým zaujímavé. Akčný horor v réžii Timura Bekmambetova sa dostane 19. júla aj do slovenských kín.

23.06.2012 12:00
Benjamin Walker Abraham Lincoln: Lovec upírov. Foto:
Benjamin Walker hrá hlavnú úlohu v akčnom fantasy horore Abraham Lincoln: Lovec upírov.
debata

Je tu teda projekt, ktorý má prekvapiť. Že v ňom má prsty aj slávny Tim Burton, to až také prekvapivé nie je. Režisér Beetlejuice, Nožnicovorukého Edwarda, Batmana, Ospalej diery či Sweeneyho Todda sa tentoraz ujal produkcie. V Burtonovi názov Abraham Lincoln: Lovec upírov okamžite vyvolal spomienky na 60. a začiatok 70. rokov, keď ho obklopovala podivuhodná zmes všakovakých hororov. Ten, o ktorom je reč, napísal Seth Grahame-Smith. „Film v podstate berie príbeh Abrahama Lincolna, pričom Seth sa prelúskal jeho životom a spája ho s upírskou mytológiou. Nie je to však také silené, ako to znie. Udalosti, ktoré Lincolna vedú k tomu, aby sa stal lovcom upírov, smrť v jeho rodine, v okruhu jeho blízkych, to všetko dáva zmysel. Nikdy sme sa nechceli ničomu vysmievať, chceli sme to poňať seriózne, ako príbeh človeka,“ cituje Burtona webová stránka zimbio.com.

Prvý americký superhrdina
Sám Bekmambetov prirovnal tento projekt k Batmanovi 19. storočia. A hovoril tiež, že hoci ide o žánrový film, zohľadňuje mnohé fakty z Lincolnovho života a amerických dejín. Dokonca vyhlásil, že tí, ktorým nevoňajú nudné školské lekcie dejepisu či literatúra o histórii, môžu sa zábavnou formou podučiť pri pozeraní jeho snímky. Samozrejme, niektorí recenzenti nad tým veľmi rýchlo pokrútili hlavami.

Ako sa vlastne spisovateľ a scenárista Seth Grahame-Smith dostal k nápadu na takýto bizarný príbeh? Keď v roku 2009 putoval po amerických kníhkupectvách, kde prezentoval svoj titul Pride and Prejudice and Zombies (spojitosť s románom Pýcha a predsudok Jane Austenovej je namieste), videl, že predajne zvlášť upozorňujú na upírsku ságu Twilight a na životopisné knihy o Lincolnovi. Vtedy mu napadlo, či by sa takéto dva svety dali nejako prepojiť. Začal sa teda zaoberať životom spomínaného prezidenta a naďabil na atraktívny ľudský osud. Až Lincolna označil za prvého a pravého amerického superhrdinu. „Jeho príbeh je temný a gotický. Pripomína príbeh o zrode superhrdinu,“ cituje ho stránka indiewire.com. Grahame-Smith napokon zapracoval prvky z prezidentovho života do svojej knihy, na ktorej základe potom vytvoril scenár.

Politik so sekerou pod kabátom
Vo filme Lincolna vybudí k zabíjaniu upírov pomsta za smrť jeho matky, ktorú majú na svedomí. Takže sa naučí perfektne narábať so sekerou, aby sa okrem svojej oficiálnej kariéry mohol venovať špinavej robote, nech upíri nezaplienia krajinu. Hlavnú úlohu pritom stvárňuje nie veľmi známy herec Benjamin Walker. To režisér Bekmambetov je už známejší a jeho filmy Nočná hliadka, Denná hliadka či Wanted boli premietané i na Slovensku. Ako napovedajú tieto tituly aj v režisérovej novinke možno očakávať dravú, výstrednú, efektne zinscenovanú a nakrútenú akciu.

„V prvom rade dúfam, že sa diváci zabavia a užijú si šialenosť toho celého. Okrem toho však dúfam, že aspoň trochu ocenia všetko to, čím si v živote prešiel skutočný Abraham Lincoln,“ vyhlásil Grahame-Smith. A azda ani netreba pripomínať, že v tejto snímke nebudú upíri romanticky založenými „twilight“ švihákmi. „Toto je tvrdý upírsky film pre chalanov, nie pre dievčatá,“ poznamenal s úsmevom režisér vo videorozhovore na webovej stránke shocktillyoudrop­.com. Hovoril v ňom aj to, že by v budúcnosti rád nakrútil film o ďalšej významnej osobnosti – Edisonovi. A keď sa ho redaktor spýtal, či ho chce urobiť v tradičnejšom duchu, Bekmambetov sa opäť rozosmial.

debata chyba