Horor, ktorý sprevádza smrtiaca kliatba. Poltergeist má 40 rokov

K jednému z najslávnejších hororov všetkých čias sa vraj viaže smrtiaca kliatba. V sobotu 4. júna uplynulo presne 40 rokov od premiéry amerického filmu Poltergeist. Režisér Tobe Hooper v čase jeho vzniku nebol žiadnym amatérom - už mal za sebou Texaský masaker motorovou pílou, ktorý mal premiéru v roku 1974. Zatiaľ čo Texaský masaker považujú mnohí za otca "slasheroviek", Poltergeist zase výrazne pozmenil žáner tzv. strašidelných domov.

08.06.2022 09:00
Poltergeist, 1982 Foto: ,
Predstaviteľka hlavnej detskej postavy Heather ORourke umrela ešte ako dieťa.
debata

Spielberg porazil sám seba

Autorom námetu Poltergeista je režisér Steven Spielberg, ktorý sa spolu s Michaelom Graisom a Markom Victorom podieľal aj na scenári. Hooper pôvodne zamýšľal nakrútiť pokračovanie jeho sci-fi snímky Blízke stretnutie tretieho druhu z roku 1977, napokon sa však rozhodol, že chce nakrútiť film o duchoch.

Hlavnými protagonistami snímky sú členovia rodiny Freelingovcov, ktorí sa práve nasťahovali do nového domu v Kalifornii. Postupne začne rodina pozorovať paranormálne javy, ktoré sa stále stupňujú a vyvrcholia tým, že ich päťročnú dcéru Carol Anne vtiahne neznáma sila do sveta duchov. Rodina sa s pomocou Tanginy Barronsovej, ktorá pôsobí ako médium, pokúša získať Carol Anne späť. Film obsahuje niekoľko pamätných scén, ktoré sa navždy zapísali do kroniky klasického hororu – napríklad Carol Anne sledujúca zrnenie v televízii či posadnutá hračka klauna.

Freaks Čítajte viac Filmy, ktoré vyháňali šokovaných divákov z kina

Poltergeist zožal obrovský komerčný úspech a zároveň ohúril odbornú kritiku. Podarilo sa mu zarobiť vyše 121 miliónov dolárov, čím sa stal 8. najziskovejším filmom roka 1982. Okrem toho bol nominovaný na troch Oscarov – za najlepšiu pôvodnú hudbu, za najlepšiu úpravu zvukových efektov a za najlepšie vizuálne efekty. Vo všetkých troch kategóriách ho však paradoxne porazil iný Spielbergov projekt – E. T. – Mimozemšťan. Poltergeist získal BAFTA Award za najlepšie vizuálne efekty a tri ceny Saturn Award. Na stránke Rotten Tomatoes má hodnotenie 86 percent.

Ali Abbasi Čítajte viac Promenáda hviezd a Cronenbergov horor

Je to naozaj kliatba?

V roku 1986 sa Poltergeist dočkal pokračovania, ktoré síce kvalitou nedosahovalo na pôvodný film, no po finančnej stránke išlo o úspech – snímka zarobila takmer 75 miliónov dolárov. Kritici s ňou však spokojní neboli. Na stránke Rotten Tomatoes má 20-percentné hodnotenie. Podľa The New York Times ide o film, ktorý „nemá iný dôvod na existenciu okrem túžby dosiahnuť finančný úspech (prvého dielu)“.

Napriek negatívnej kritike sa snímka dočkala ďalšieho pokračovania, ktoré malo premiéru v roku 1988. Ten nielenže neuspokojil odbornú verejnosť, ale stal sa aj komerčným prepadákom – zatiaľ čo rozpočet na film bol 9,5 milióna dolárov, zarobiť sa mu podarilo len niečo vyše 14 miliónov dolárov. Štyri mesiace pred premiérou navyše zomrela Heather O'Rourke, ktorá stvárňovala hlavnú hrdinku Carol Anne. Mala len 12 rokov.

Nechcená návšteva v strašidelnom dome zaručila... Foto: MGM
MV5BMj I3MDMw OTAy NF5BMl5Ban Bn Xk Ft ZTcw ODMy MDUw NA . V1 1 Nechcená návšteva v strašidelnom dome zaručila mladej rodine horor.

K trilógii sa preto viaže kliatba prenasledujúca hercov, ktorí v nej účinkovali. Heather O'Rourke zomrela 1. februára 1988 po dvoch zástavách srdca. Lekári neskôr za príčinu smrti určili vrodenú stenózu čriev, ktorá bola navyše skomplikovaná septickým šokom. Dominique Dunne, ktorá stvárnila jej staršiu sestru Danu, zomrela ešte v roku 1982, keď mal premiéru prvý film. Jej bývalý priateľ ju vo veku 22 rokov brutálne uškrtil. Pôvodne ho odsúdili na šesť rokov, po tri a pol roku ho však podmienečne prepustili. Kliatbe sa v roku 2002 venovala epizóda relácie E! True Hollywood Story s názvom Curse of Poltergeist (Kiatba Poltergeista). Okrem toho je naplánovaný aj samostatný dokumentárny film, ktorý by sa mal kliatbou zaoberať. Pôvodne sa mal začať nakrúcať už v roku 2015, dodnes sa však nezačala produkcia.

Medium film Čítajte viac Recenzia: Hrôzy thajského folkóru zabojujú o Oscara

V roku 2015 natočil režisér Gil Kenan rovnomenný remake, ktorý produkoval ostrieľaný hororový režisér Sam Raimi. Film, ktorý zarobil vyše 95 miliónov dolárov, nijako neohúril odbornú kritiku. Na stránke Rotten Tomatoes získal hodnotenie 30 percent s tým, že väčšina kritikov považovala snímku za zbytočnú. Bratia Russoovci v roku 2019 oznámili, že pripravujú ďalší remake. Dátum premiéry zatiaľ nie je známy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Poltergeist