Izraelská rodina žaluje tvorcov Top Gunu kvôli autorským právam

Zdá sa, že tvorcovia úspešného hitu Top Gun: Maverick majú problém. Filmové štúdio Paramount Pictures totiž čelí žalobe za porušenie autorského práva, ktorú podali pozostalí po Ehudovi Jonajovi. Jeho článok, ktorý vyšiel v časopise California Magazine v roku 1983, inšpiroval pôvodný Top Gun. Písal v ňom o letcoch Yogim a jeho kamarátovi Possumovi, ktorí boli súčasťou výcvikového programu námorníctva.

08.06.2022 14:21
TOP GUN: MAVERICK Foto:
Tom Cruise ako kapitán Pete "Maverick" Mitchell vo filme Top Gun: Maverick.
debata

Jonaj zomrel v roku 2012. Žalobu podala jeho manželka Šoš a syn Juval, ktorí žijú v Izraeli. Podľa nich je problém v tom, že Paramount Pictures kúpil autorské práva len pre prvý film z roku 1986.

Rodinu zastupuje právnik Marc Toberoff, ktorý sa špecializuje na autorské práva. Zastupuje majetkové záujmy spolutvorcov legendárneho komiksu Superman Jerryho Siegela a Joea Shustera v prebiehajúcom súdnom spore so štúdiami Warner Bros. a DC Comics.

Top Gun: Maverick

Pozrite si snímky z nového filmového hitu

Fotogaléria
Monica Barbaro ("PHOENIX") vo filme TOP GUN:...
Tom Cruise ako kapitán Pete "Maverick" Mitchell...
+3Tom Cruise ako kapitán Pete "Maverick" Mitchell...

Okrem toho zastupuje tiež majetkové záujmy Jacka Kirbyho v spore so spoločnosťou Marvel Entertainment ohľadom autorských práv na Fantastickú štvorku, X-Menov, Neuveriteľného Hulka a Mocného Thora. Toberoff tiež zastupoval niekoľkých tvorcov z televízneho prostredia.

Autorské práva sa rodine vrátili v roku 2020 – podľa amerických zákonov sa totiž vracajú pôvodným majiteľom po 35 rokoch. Top Gun: Maverick sa síce začal natáčať v máji 2018, no Jonajova rodina tvrdí, že produkciu filmu ukončili až v roku 2021. Zástupcovia Paramount Pictures ale argumentovali, že v čase, keď boli autorské práva vrátené rodine, bol už film takmer dokončený.

Top-Gun-Maverick Čítajte viac Maverick v Top Gune je stále najlepší!

Rodina žiada podiel na zisku z tohtoročného pokračovania filmu a zároveň chce štúdiu Paramount Pictures zabrániť v točení ďalších dielov.

Top Gun: Maverick doposiaľ zarobil viac ako 546 miliónov dolárov. Ide o najzárobkovejší film Toma Cruisa – predbehol dokonca aj Vojnu svetov z roku 2005. Rodina sa s Paramount Pictures podľa Toberoffa pokúšala rokovať, no štúdio tvrdilo, že pokračovanie Top Gunu nevychádza z Jonajovho článku. Pozostalí si myslia opak.

„Tieto tvrdenia sú neopodstatnené a budeme sa voči nim rázne brániť,“ vyjadrili sa zástupcovia Paramount Pictures pre CNN.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #žaloba #Top Gun #Top Gun: Maverick