Moslimskému svetu sa nepáči film o Fatime. V Maroku ho zakázali

Maroko zakázalo premietanie britského filmu o dcére proroka Mohameda, ktorý moslimovia vo viacerých krajinách odsúdili ako rúhačský. V noci na nedeľu o tom informovala agentúra AFP.

12.06.2022 16:00
lady of heaven Foto:
Britskú drámu The Lady of Heaven v réžii Eliho Kinga v niektorých arabských krajinách odsúdili za historické nepresnosti.
debata

Snímka „The Lady of Heaven“ je označovaná za prvý film o živote dcéry proroka Mohameda – Fatime -, pričom poukazuje i na súvislosti medzi skupinou Islamský štát v 21. storočí a historickými postavami sunnitského islamu.

Rozhodnutie Marockého centra pre kinematografiu (CCM) prišlo v sobotu len niekoľko hodín po tom, ako najvyšší náboženský orgán v kráľovstve – Rada ulemov -, vo svojom vyhlásení film dôrazne odsúdila. Duchovní tvrdia, že film je „flagrantným falšovaním vžitých faktov z histórie islamu“.

úmrtie, sviečka, pohreb Čítajte viac Väznený iránsky disident, básnik a filmár Baktaš Abtin podľahol covidu

Film ako rúhačský odsúdili aj Egypt, Pakistan, Irán a Irak.

V Británii bol tento film uvedený 3. júna, ale druhý najväčší reťazec kín na svete – Cineworld – po protestoch pred kinami zrušil všetky premietania.

Protesty proti filmu v Británii vyvolal okrem iného príspevok, ktorý na sociálnych sieťach zverejnil Qari Asim, imám a právnik v severoanglickom meste Leeds. Konštatoval v ňom síce, že tento film „spôsobil moslimom veľa bolesti a rany“, ale súčasne vyjadril podporu slobode prejavu.

Pakistan, protest, film Čítajte viac V Katare dokončili scenár seriálu o Mohamedovi

V reakcii na tento status britská vláda v sobotu Asima odvolala z funkcie svojho oficiálneho poradcu.

V liste Asimovi britská vláda uviedla, že jeho príspevok na Facebooku je nezlučiteľný s jeho funkciou podpredsedu oficiálnej pracovnej skupiny pre problematiku islamofóbie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prorok Mohamed