Legendárny Ondrej Nepela ožije vo filme. Jeho trénerku bude hrať "Arabela"

Príbehy slávnych športovcov sú vďačnými námetmi pre film. Slovenskí tvorcovia sa im doteraz nevenovali, no to by sa už čoskoro malo zmeniť. Začali totiž pripravovať celovečernú snímku zo života legendárneho krasokorčuliara Ondreja Nepelu (1951 - 1989). Úlohu jeho trénerky Hildy Múdrej (1926 - 2021) stvárni slovenská herečka Jana Nagyová, ktorú kedysi preslávil televízny seriál Arabela (1980).

14.06.2022 07:00
Hilda Múdra, Ondrej Nepela Foto:
Ondrej Nepela s trénerkou Hildou Múdrou v marci 1973.
debata (1)

Podľa producentov projektu je zvláštne, že Nepelov osud zatiaľ nijakého filmára nezaujal, pretože pripomína hollywoodsku drámu. Prvý, koho oslovil, je český režisér a producent Jakub Červenka.

„Dôvodom, prečo som sa rozhodol nakrútiť film o dnes už takmer zabudnutom krasokorčuliarovi, je jeho nadčasový životný príbeh vrátane odkazu, ktorý po sebe zanechal a ktorý je aktuálny aj pre ľudí 21. storočia. Je ním boj o osobnú slobodu a možnosť sebarealizácie,“ vysvetlil Červenka, ktorý zatiaľ režíroval iba dva filmy – dokumentárny Člověk 21 (2021) a historickú drámu Hovory s TGM (2018).

Ondrej Nepela Čítajte viac Skromný velikán Nepela zasadol na trón pred pol storočím

Bratislavský rodák Ondrej Nepela patrí k najúspešnejším slovenským športovcom v histórii. Získal zlato na zimných olympijských hrách v japonskom Sappore (1972), trikrát vyhral majstrovstvá sveta (1971, 1972, 1973) a päťkrát európsky šampionát (1969 – 1973). V roku 2000 ho na základe výsledkov ankety Slovenského olympijského výboru a športových novinárov vyhlásili za slovenského športovca storočia.

Nadaný a húževnatý krasokorčuliar mal však aj svoje tajomstvá, o ktorých sa v jeho socialistickej vlasti nehovorilo. Bol homosexuál a ako 38-ročný zomrel v nemeckom Mannheime na AIDS. Jeho skryté túžby a trápenie približuje i chystaná snímka s pracovným názvom Nepela: Cesta za slobodou, ktorá bude zachytávať „kritických 24 hodín“ v jeho živote.

Ondrej Nepela pôsobil na ľade ako elegán – aj... Foto: Archív Slovenského olympijského a športového múzea
Ondrej Nepela Ondrej Nepela pôsobil na ľade ako elegán – aj na rozlúčkovom svetovom šampionáte 1973 v Bratislave.

„Film bude intenzívnou osobnou drámou mladého muža, ktorý po rokoch svedomitej reprezentácie svojej vlasti túži po jedinej veci – opustiť zlatú klietku ČSSR a byť slobodný. Chce žiť a milovať bez strachu, že odhalenie jeho sexuálnej orientácie z neho urobí devianta a rozdrví na prach všetko, čomu zasvätil život,“ priblížili filmoví producenti.

Dráma sa sústredí na všetky kľúčové momenty, ktoré divákom vysvetlia, prečo sa na dobových záberoch z majstrovstiev sveta v Bratislave v roku 1973 Nepela ani príliš netešil zo získaného titulu. Bol totiž v ťažkej životnej situácii.

Hilda Múdra Čítajte viac Čistá duša Hilda Múdra odišla za slávnym zverencom

Už rok predtým mu politickí funkcionári v Československu sľúbili, že ak získa olympijské zlato, dostane povolenie na odchod do USA, kde chcel vystupovať v ľadovej revue Holiday On Ice.

Keď sa však vrátil so zlatou medailou, vycestovať do Ameriky mu zakázali. Namiesto toho si dali ďalšiu podmienku – najprv musí vyhrať majstrovstvá sveta v Bratislave. Až potom sa rozhodne, či mu dovolia odletieť za oceán.

„Stal sa z neho vtáčik uväznený v dvojitej klietke – jednou bol vtedajší režim a druhou jeho vlastná sexuálna orientácia,“ upozornil Červenka.

Jana Nagyová v roku 2018. Foto: profimedia
Jana Nagyová Jana Nagyová v roku 2018.

Homosexualita v tom čase u nás síce už nebola trestná, no mnohí ju stále považovali za úchylku a spoločnosť ju odsudzovala. Nepelova túžba opustiť rodnú krajinu teda podľa tvorcov filmu súvisela i s jeho túžbou po slobodnom ľúbostnom živote.

„Chcel by som nakrútiť film, ktorý bude svojím presahom medzinárodne zrozumiteľný. Ktorý sa neopiera o detailnú znalosť vtedajších čias, ale je vnútorne silný a svojím posolstvom má čo povedať aj ľuďom 21. storočia,“ uviedol režisér.

Tvorcovia projektu dávajú teraz dokopy filmový štáb a herecké obsadenie. Kameramanom bude uznávaný Martin Štrba, ktorý má za sebou množstvo úspešných snímok. Predstaviteľa hlavného hrdinu ešte len hľadajú, ale konkurz na túto úlohu je už v záverečnej fáze.

Hilda Múdra Čítajte viac Hilda Múdra má 95: Keď sa v telefóne ozvalo teta, vedela som, že je to Ondrík

Známe je tiež, že postavu trénerky Hildy Múdrej, pôvodom Rakúšanky, ktorá mala s „Ondríkom“ veľmi blízky vzťah, stelesní Jana Nagyová. Táto slovenská herečka sa po dobre rozbehnutej kariére vydala do Nemecka, kde žije dodnes. Po 20-ročnej pauze sa však opäť vrátila pred kamery v českej rozprávke Princ Mamánek (2022), ktorú produkoval práve Červenka.

S nakrúcaním filmu o Nepelovi by sa malo začať koncom budúceho roka a do kín by mal prísť v roku 2024.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #film #Jana Nagyová #krasokorčuľovanie #Ondrej Nepela #Hilda Múdra