Spojené arabské emiráty zakázali premietať animovaný film Rakeťák kvôli bozku

Spojené arabské emiráty zakázali premietanie nového animovaného filmu Rakeťák (Lightyear, 2022) štúdia Pixar. Dôvodom je scéna, v ktorej sa bozkávajú dve ženské postavy. Podľa agentúry AP o opatrení rozhodol mediálny regulačný úrad ministerstva kultúry a mládeže.

14.06.2022 09:00
Lightyear Foto:
Buzz Lightyear uviazne v novom príbehu na neprebádanej planéte s celou posádkou. Rodinný film začnú premietať v slovenských kinách 16. júna.
debata

„Film nemá premietaciu licenciu v žiadnom z kín v SAE, pretože porušuje štandard o obsahu platný v SAE,“ uviedol úrad. Kiná v siedmich emirátoch, ktoré tvoria SAE, už film propagujú.

AP píše, že film, v ktorom herec Chris Evans nahovoril Buzza Lightyeara známeho z filmov Toy Story: Príbeh hračiek, zahŕňa ďalšie postavy. Jednej z nich poskytla hlas herečka Uho Adubaová a jej postava v jednej scéne bozkáva ďalšiu ženskú hrdinku.

V SAE sa sexuálny styk ľudí rovnakého pohlavia trestá rovnako ako v mnohých iných moslimských krajinách Blízkeho východu. Americké ministerstvo zahraničia upozorňuje, že islamské právo šaría trestá taký vzťah aj smrťou. V Dubaji za to hrozí desaťročné väzenie a v Abú Zabí štrnásťročné. AP píše, že málokedy sú ale tieto činy stíhané.

Film sa nebude z toho istého dôvodu ako v SAE premietať ani v Saudskej Arábii, Kuvajte a Malajzii. Snímka Rakeťák môže podľa očakávania počas prvého premietacieho víkendu túto sobotu a nedeľu zarobiť až 100 miliónov dolárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pixar #Buzz Lightyear