Hollywoodske hviezdy žiadajú v otvorenom liste o zodpovedné zobrazovanie zbraní

Hollywoodske hviezdy vrátane Amy Schumerovej, Julianne Mooreovej a Marka Ruffala sa podpísali pod otvorený list, zverejnený v pondelok, ktorý vyzýva, aby vo filmoch a televíznych reláciách tvorcovia zobrazovali zodpovedné vlastníctvo zbraní a aby sa v nich čo najmenej objavovali scény zachytávajúce deti so zbraňami. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

14.06.2022 13:00
James Bond Foto:
Najslávnejším filmovým mužom so zbraňou je nepochybne James Bond.
debata

Tento otvorený list, ktorý bol napísaný v reakcii na nedávne masové streľby v amerických mestách Uvalde a Buffalo, podpísali aj poprední producenti J.J. Abrams a Shonda Rhimesová, riaditeľka produkčnej spoločnosti Lucasfilm Kathleen Kennedyová a celkovo vyše 200 predstaviteľ Hollywoodu.

„Kultúrny prístup k fajčeniu, jazde pod vplyvom alkoholu, k bezpečnostným pásom či rovnosti v manželstve sa z veľkej časti vyvíjal pod vplyvom filmov a televízie. Je čas zamerať sa na bezpečnosť v súvislosti so zbraňami,“ uvádza sa v spomínanom liste, ktorý zverejnila nezisková organizácia pre kontrolu zbraní Brady Campaign.

Lightyear Čítajte viac Spojené arabské emiráty zakázali premietať animovaný film Rakeťák kvôli bozku

„Nikoho nežiadame, aby prestal na obrazovkách ukazovať zbrane. Žiadame scenáristov, režisérov a producentov, aby mali na pamäti zobrazovanie násilia so zbraňami a modelové bezpečnostné postupy zaobchádzania so zbraňami,“ uvádza sa ďalej v liste.

Herec Sean Connery bol prvým predstaviteľom... Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia
635364628 Herec Sean Connery bol prvým predstaviteľom agenta 007. James Bond už od 60. rokov minulého storočia neurobí bez zbrane ani krok.

List tiež navrhuje niekoľko opatrení, ktoré by mohli tvorcovia prijať – napríklad ukazovať postavy, ktoré bezpečne zaisťujú svoju zbraň, alebo tiež organizovať diskusie ešte pred začiatkom samotnej produkcie snímky o tom, aké alternatívy zbraní môžu byť v scénach použité tak, aby sa zachovala integrita príbehu.

Top-Gun-Maverick Čítajte viac Maverick v Top Gune je stále najlepší!

List tiež upozorňuje, že používanie strelných zbraní už svojimi následkami prekonalo aj dopravné nehody a stalo sa hlavnou príčinou úmrtí príslušníkov amerických menšín. V tejto súvislosti preto osobnosti v liste žiadajú, aby sa obmedzili scény zahrňujúce deti a zbrane.

Predstaviteľ Jamesa Bonda Roger Moore s... Foto: SITA/AP
Roger Moore Predstaviteľ Jamesa Bonda Roger Moore s herečkou Maud Adams (vľavo) a Britt Ekland.

V liste tiež stojí, že zbrane „sú zobrazované v televíziách a filmoch v každom kúte planéty, no len Amerika má problém s epidémiu násilia so zbraňami. Zodpovednosť spočíva v laxnej legislatíve o zbraniach podporovanej politikmi, ktorí sa viac boja toho, že stratia politickú moc než záchrany životov. Tento problém sme nespôsobili, avšak chceme ho pomôcť napraviť“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hollywood