Fest Anča zvoláva k stolu. Na animáky

Nedá sa povedať, že by v slovenských kinách nebolo ani stopy po animovaných filmoch. Lenže premietajú sa prevažne komédie veľkých amerických štúdií. Kto sa pýta, akým životom si žije animovaný film mimo slovenskej distribúcie, mal by navštíviť Fest Anča v Žiline. Zistí, že bohatým. Od 28. júna do 1. júla sa tam s "animákmi" roztrhne vrece. Na festivale ich bude viac ako 320. Zo 78 krajín sveta.

26.06.2012 12:00
40 fest anca Villa Antropoff fest anča Foto:
Záber z lotyšského animovaného filmu Villa Antropoff, ktorý Fest Anča uvedie v rámci súťaže.
debata

„Pre mňa je krátky animovaný film ako dobrá anekdota: v skratke dokáže pomenovať javy a ponúknuť výpoveď. Má však navyše svoju výtvarnú stránku, originálne autorské videnie, ktoré znásobuje jeho obsah a radosť z jeho pozerania,“ uviedla scenáristka a dramaturgička Zuzana Gindl-Tatárová v rozhovore na webovej stránke podujatia. Fest Anča je súťažná prehliadka a Tatárová bude v porote, ktorá zhodnotí filmy uchádzajúce sa o Anča Award a Anča Student Award. Do súťaže sa tento rok prihlásilo až 496 snímok zo 49 krajín a organizátori napokon zostavili finálovú kolekciu 38 krátkych titulov, medzi ktorými je desať študentských. Okrem toho sa na festivale uskutoční súťaž animovaných videoklipov, v ktorej je 34 príspevkov.

Fest Anča je pre divákov, ktorí sa s animovanou tvorbou stretávajú len sporadicky, ale aj pre tých, ktorí ju cielene a často vyhľadávajú, dobre sa v nej orientujú a prekvapiť ich nie je také jednoduché. Nazvime ich fajnšmekri. „Takémuto publiku odporúčam napríklad hororové animáky, ktoré tvoria jednu zo sekcií. V programe máme aj raritný celovečerný projekt Star Wars Uncut – celovečerný film poskladaný z krátkych segmentov fanúšikov Hviezdnych vojen. Každý z nich vytvoril niekoľkosekundovú sekvenciu, pričom celá snímka je sledom 473 domácich videí, animácií a iných foriem súčasnej ľudovej tvorivosti, ako sme si to nazvali,“ uviedla pre Pravdu dramaturgička festivalu Alica Gurínová. A menovala ďalšie programové zaujímavosti. Medzi nimi aj poľský titul Jeź Jerzy, ktorý je adaptáciou kultového undergroundového komiksu.

Pri spätnom pohľade na súťaž sa zase ukáže, že vo výberovej tridsaťosmičke sú aj filmy, ktoré získali nomináciu na Oscara – ako je Dimanche od kanadského tvorcu Patricka Doyona, uspeli na prestížnom festivale v Annecy (argentínsky Luminaris či poľská Maska), alebo ich premietali trebárs na festivale v Cannes (Tramvaj českej režisérky Michaely Pavlátovej). Fest Anča uvedie i pásmo animovaných filmov nominovaných na paneurópsku cenu Cartoon d’Or 2011, kde sa medzi finalistov tento rok dostal aj slovenský „animák“ Posledný autobus v réžii Martina Snopeka a Ivany Laučíkovej.

O Poslednom autobuse sa teraz veľa hovorí, keďže po svete zbiera ocenenia, no aktuálna slovenská animovaná tvorba neznamená iba dve-tri snímky. Fest Anča ju predstaví v samostatnom programovom bloku, kde sa ich nazbieralo takmer dvadsať. V Žiline sa zároveň nebude prezentovať len súčasná kinematografia a okrem projekcií prídu na rad prednášky, workshopy, koncerty či výstavy. Podrobnejšie informácie o programe sú na stránke festanca.sk.

Centrom festivalového diania bude opäť stanica Žilina-Záriečie, ale premietať sa bude i v Ster Century Cinemas a Mestskom divadle Žilina. Niektoré akcie sa uskutočnia aj v Považskej galérii umenia a Novej synagóge. „Vstupné heslo“ na Fest Anča je zvedavosť.

debata chyba