Recenzia filmu Lightyear: Dobrodružstvo vesmírneho hrdinu zabaví aj dojme

Do nekonečna a ešte ďalej! Notorická fráza jednej z ústredných postáv známeho animáku Toy Story sa opäť dostala na plátna kín. Vesmírny hrdina Buzz Lightyear sa dočkal svojho vlastného filmu, ktorý už stihol zasiať nevôľu v konzervatívnych kruhoch.

16.06.2022 08:00
Lightyear Foto:
Buzz Lightyear a jeho robotický kocúr Sox.
debata

Obraz šťastnej rodiny

Čo vlastne inšpirovalo akčnú figúrku Buzza Lightyeara z obľúbenej série Toy Story? Práve tento film. Od svojich predchodcov sa okrem iného líši aj vizuálnym spracovaním, ktoré sa perfektne hodí pre akčné scény z vesmíru.

Už na začiatku diváka privíta niekoľko nenápadných odkazov na sci-fi sériu Star Trek, neskôr dokonca aj na Star Wars. Buzz vystupuje ako neohrozený hrdina, ktorý má všetko pod kontrolou a koná s chladnou hlavou.

Film síce ukazuje aj jeho excentrické vlastnosti, ako napríklad neustále podávanie zbytočných hlásení či jeho až prehnanú strojenosť, no divák čoskoro pochopí, že jeho hračkárska verzia je skôr karikatúrou. Skutočný, respektíve filmový Buzz, má oveľa bližšie k realite.

S jeho najlepšou kamarátkou a zároveň vynikajúcou vesmírnou strážkyňou Alishou Hawthornovou (ktorej meno v predabovanej verzii z neznámych dôvodov vyslovujú ako „haftornová“), tvoria neporaziteľnú dvojicu, ktorá si dokonale rozumie. Nanešťastie sa jedna misia nepodarí a celá posádka stroskotá na nehostinnej planéte.

Trailer k snímke Lightyear.

Ich jedinou nádejou na návrat domov je Buzz, ktorý testuje zdroj energie pre hypersonickú rýchlosť. Vďaka nej by sa z planéty mohli dostať preč. Je v tom však háčik – vždy, keď Buzz vykoná rýchlostný test, na planéte ubehnú štyri roky.

Po niekoľkých neúspešných pokusoch preto prežije svoju parťáčku Alishu, čo je najsmutnejšou časťou celého filmu. Hneď v prvej polovici deja diváka odzbrojí a dojme ho k slzám.

K emotívnosti celej situácie výrazne prispieva fakt, že sa tvorcovia rozhodli ukázať jednotlivé etapy jej života, od svadby cez pôrod až po privítanie vnučky Izzy. Alishin príbeh však už stihol aj pobúriť – má totiž manželku. Preto film zakázali napríklad v Spojených arabských emirátoch.

Ich škoda – Alishina šťastná rodinka je totiž skvelým príkladom reprezentácie menšín, ktorá výrazne pomáha ich akceptácii. Deti, ktoré sú súčasťou LGBT komunity, tak určite ocenia fakt, že sa budú môcť v postavách Alishy a jej manželky vidieť.

Jedinečné postavy

Buzz neskôr zistí, že planéta čelí útoku robotov, ktorým velí tajomný Zurg. Toho už všetci dobre poznajú z Toy Story, kde si s Buzzom strihli paródiu na legendárnu scénu zo Star Wars medzi Darth Vaderom a Lukeom Skywalkerom. V tomto úseku snímky sa divák môže miestami strácať, pretože aj keď neskôr dôjde k vysvetleniu situácie, je dej trochu zmätočný.

Vesmírny hrdina spojí sily s Alishinou vnučkou Izzy, ktorá sa silou-mocou snaží dorásť do veľkosti svojej starkej, ďalej s nešikovným Moom a nebezpečnou babkou Darby. Partiu napokon dopĺňa robotický kocúr Sox, ktorý je azda najsympatickejšou a najvtipnejšou postavou.

Lightyear Čítajte viac Spojené arabské emiráty zakázali premietať animovaný film Rakeťák kvôli bozku

Jednotlivé charaktery sú rôznorodé, jedinečné a funguje medzi nimi chémia prinášajúca mnoho zábavných, ale aj napätých situácií. Dalo by sa povedať, že jeden druhému pomáhajú rásť, a tam, kde jeden váha, ho ostatní podržia, čo je naozaj výnimočným špecifikom tejto snímky.

Lightyearovi teda nechýba humor ani hĺbka. Na jednej strane sa čiastočne spolieha na nostalgiu, zároveň však do sveta animovaného filmu vnáša aj niečo osobité a svieže, nebojí sa posúvať hranice a bojovať proti dlho zaužívaným stereotypom.

Vesmírne dobrodružstvo zabaví nielen deti, ale aj dospelých. Jediné, čo snímke chýba, je potitulková scéna, ktorá by film nejakým spôsobom prepojila so sériou Toy Story. Inak ale ide o zábavný animák, ktorý by ste si rozhodne nemali nechať ujsť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #animovaný film #Lightyear #Toy Story