Putovný kinematograf odštartoval, budú filmy pod hviezdami

Prišiel čas na letné filmové projekcie pod holým nebom a o tie sa stará aj projekt Bažant kinematograf, ktorý uvádza české a slovenské snímky. Prvý z premietacích autobusov sa vydal na svoju púť už v pondelok, druhý štartuje vo štvrtok. Počas leta absolvujú celkovo 35 zastávok. A tento rok pribudne i nový kinematograf, ktorý bude od 13. júla do 18. augusta na bratislavskej Magio pláži.

27.06.2012 15:00
Aňa Geislerová hrá v Nevinnosti postavu Lídy,... Foto:
Aňa Geislerová vo filme v Nevinnosť Jana Hřebejka.
debata

V programovej ponuke sú tentoraz dva koprodukčné filmy slovenských režisérov a tri celovečerné snímky, ktoré nakrútili českí tvorcovia. Diváci si budú môcť pozrieť oceňovaný kinodebut Zuzany Liovej Dom, ktorý získal šesť slovenských národných filmových cien Slnko v sieti. Je to príbeh dospievajúceho dedinského dievčaťa, ktoré svojimi vlastnými predstavami o budúcnosti spútava jej otec. V hlavných úlohách komorného príbehu účinkujú Judit Bárdos a Miroslav Krobot.

Šesť ocenení Slnko v sieti získal aj najnovší projekt Martina Šulíka Cigán, ktorý uspel i na vlaňajšom festivale v Karlových Varoch. Šulík sa so scenáristom Markom Leščákom snaží vypovedať o prežívaní mladého rómskeho chlapca, ktorý prišiel o otca a borí sa s viacerými sklamaniami, tlakmi aj prejavmi nenávisti. Z prostredia rómskej i nerómskej komunity.

V zostave českých filmov sú príspevky dvoch ostrieľaných a jedného mladého, začínajúceho režiséra. Tým je dvadsiatnik Tomáš Řehořek, ktorý vo svojom druhom celovečernom titule Czech Made Man predstavuje hrdinu s výborným nosom na peniaze, ale zvyčajne sa s jeho podnikaním spájajú nemalé riziká. ,,Mám prachy a všetko ostatné si môžem kúpiť. Prachy sú radosť, dávajú mi slobodu. Sú ako body v hre. Biznis beriem ako hru," hovorí Jakub Vrána v hereckom podaní Jana Budařa.

Podozrenie zo sexuálneho zneužitia neplnoletej dievčiny začne postupne rozkladať na pohľad usporiadanú rodinu lekára v dráme Jana Hřebejka Nevinnosť. No a posledným českým zástupcom v zostave je komédia Perfect Days, ktorú nakrútila Alice Nellis. Samozrejme, Bažant kinematograf ponúkne k hlavnému programu aj predfilmy, tentoraz slovenské animované, na ktorých sa podieľali Ivana Laučíková a Michaela Čopíková.

Tretia scéna Bažant kinematografu bude na spomínanej pláži v Bratislave, kde sa budú premietať výnimočné tituly svetovej kinematografie, ako i české a slovenské novinky. Začiatok programu bude patriť koprodukčnej snímke DonT Stop, ktorú nakrútil český režisér Richard Řeřicha a od zajtra ju budú premietať aj tunajšie kiná. Na záver bratislavského plážového programu je zase pripravená svetová premiéra nového filmu Jana Hřebejka s názvom Svätá štvorica.

Najbližšie zastávky Bažant kinematografu

Sereď (27. – 28. júna)

Nové Mesto nad Váhom (28. júna – 1. júla)

Partizánske (29. júna – 3. júla)

Trnava (2. – 4. júla)

Kysucké Nové Mesto (4. – 7. júla)

festival Pohoda Trenčín (5. – 7. júla)

debata chyba