Recenzia: Basketbalový film s Adamom Sandlerom je plný hviezd NBA

Mnohí kritici sa zhodli na tom, že ide o najlepší film v kariére Adama Sandlera. Snímka Hustle od režiséra Jeremiaha Zagara, ktorá mala premiéru 3. júna na streamovacej platforme Netflix, má na stránke Rotten Tomatoes hodnotenie 92 percent. Film však potešil predovšetkým fanúšikov basketbalu a dá sa s istotou povedať, že prekonal aj Space Jam s Michaelom Jordanom či jeho tohtoročné pokračovanie s LeBronom Jamesom.

22.06.2022 08:00
Hustle Foto:
Hlavnými postavami filmu sú basketbalista Bo Cruz (Juancho Hernangómez) a hľadač talentov Stanley Sugerman (Adam Sandler).
debata

Odkaz na Rockyho

Ako inak by sa mohol začať film z prostredia NBA, než vtipnou scénou s Bobanom Marjanovicom? Pre srbského obľúbenca ligy nejde o prvú filmovú skúsenosť – objavil sa napríklad v snímke John Wick 3. Už na tomto príklade je vidieť, že snímku nakrútil človek, ktorý svetu basketbalu naozaj rozumie.

Svedčí o tom aj obsadenie hlavnej postavy skauta a trénera Stanleyho Sugermana, ktorého si zahral Adam Sandler. Ten je spolu s Queen Latifah, ktorá stvárnila jeho manželku, známym fanúšikom basketbalu.

Stanley pracuje celé roky ako skaut pre tím Philadelphia 76ers. Má síce dobré oko na objavovanie talentov, v skutočnosti však túži tráviť viac času s rodinou a pracovať ako jeden z trénerov tímu. Táto túžba sa mu vďaka majiteľovi tímu Rexovi Merrickovi (Robert Duvall) splní – radosť však trvá len krátko.

Po tom, ako Merrick zomrie, preberie všetky právomoci jeho syn Vince (Ben Foster), ktorý Stanleyho neznáša a okamžite ho poverí tým, aby mu našiel nového hráča. Vince sa navyše nedokáže zmieriť s tým, že nemecký hráč Haas (Moritz Wagner), ktorého Stanley neodporúčal, no napriek tomu ho vzali do tímu, podáva žalostné výkony.

Trailer k filmu Hustle.

Stanley je teda nútený opäť nasadnúť do lietadla a pátrať po novej hviezde. Čoskoro ju nájde – na nenápadnom ihrisku v Španielsku, kde sa hrá streetball za peniaze. Bo Cruz je obyčajným robotníkom, ktorý si privyrába občasnými pouličnými zápasmi. Stvárňuje ho Juancho Hernangómez, hráč NBA, o ktorom sa nedá povedať, že by bol práve hviezdou. Aj to je však jeden z dôvodov, prečo ide o skvelé obsadenie hlavného hrdinu.

Hernangómez zvládol svoju úlohu na jednotku. Okrem toho treba pochváliť aj fakt, že si tvorcovia zvolili Európana – práve oni totiž v súčasnosti vo veľkom dominujú americkej lige. Španielsko je navyše domovom jednej z najlepších basketbalových líg na svete.

Po tom, ako sa Stanleymu podarí dostať Boa do Ameriky, sledujeme scény príznačné pre každý športový film. Atypické formy tréningu, motivačná hudba, počiatočné nezdary a napokon prekonanie všetkých hraníc. Tvorcovia si boli dobre vedomí tejto prvoplánovosti, preto do nej zakomponovali aj neskrývaný odkaz na Rockyho. Ide o niečo, čo k tomuto žánru jednoducho patrí.

Sen fanúšika basketbalu

Snímka rieši sociálne témy, konkurenciu aj majiteľov športových klubov s nulovou praxou, ktorí chcú všetko riadiť. Práve pre NBA sú typické mnohé príbehy hráčov pochádzajúcich z chudobných rodín, ktorým sa vďaka drine a štipke šťastia podarilo prebojovať medzi najlepších basketbalistov na svete. Aj Bo je zo začiatku len jednoduchým chalanom, ktorý je stratený vo veľkom svete amerického veľkomesta.

Film si užije aj ten, čo sa v basketbale nevyzná, no najviac ho ocenia práve zanietení fanúšikovia NBA. Doslova sa hemží legendami z prostredia ligy – súčasní hráči ako Kyle Lowry, Luka Doncic, Trae Young, Seth Curry, Tobias Harris, Jordan Clarkson, Aaron Gordon či dokonca brat Juancha Hernangómeza Willy, ktorý v súčasnosti hrá za New Orleans Pelicans.

Okrem mladých talentov v snímke účinkujú tiež legendy na dôchodku ako Julius Erwing známy ako Dr J, Allen Iverson či Dirk Nowitzky. Mladá hviezda Anthony Edwards stvárňuje Boovho rivala Kermita Wiltsa, ktorý je extrémne sebavedomý – vlastnosť, ktorou Edwards disponuje aj v skutočnom živote. Keď sa ho nedávno pýtali na jeho top 5 najlepších hráčov v histórii, zaradil do nej okrem Allena Iversona, LeBrona Jamesa, Kevina Duranta a Shaquilla O'Neala aj seba.

V snímke sa ďalej objavujú aj komentátori Mark Jackson, Charles Barkley a Shaquille O'Neale či tréneri Doc Rivers a Brad Stevens. Ide jednoducho o sen každého basketbalového fanúšika.

Hustle je snímka, ktorá ukazuje svet basketbalu taký, aký je. Na jej obsadení, ale aj výbere tém je vidieť, že sa režisér v tejto oblasti dokonale vyzná.

Adam Sandler predviedol v hlavnej úlohe skutočne obdivuhodný výkon, v ktorom sa miesi bezprostredný humor so správne nadávkovanými emóciami a charakterovou hĺbkou. Ak ste fanúšikom NBA, film je pre vás povinnosťou, ak nie, po jeho pozretí sa ním určite stanete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NBA #film #basketbal #recenzia #netflix #Adam Sandler