Čo prinesie leto do kín?

Čo sa dá v letnom meste urobiť pre lepší deň? Vidieť dobrý film. Pravda prináša výber nových titulov, na ktoré sa oplatí zájsť v júni a júli do kina.

24.06.2022 08:00
vela-stastia-pan-velky film Foto:
Veľa-šťastia, pán veľký.
debata

Leto nie je také bohaté na úderné distribučné tituly ako chladnejšie ročné obdobia, očakáva sa totiž odliv divákov na dovolenky a výlety, no jednu exkluzívnu vlastnosť predsa len má. Pekné počasie totiž umožňuje špeciálne projekcie pod holým nebom, často spojené s debatami na témy problematizované v uvádzaných filmoch. Preto sa už tradične v bratislavskom parku Pod Palmou v Novej Cvernovke uskutočnia Ozveny Jihlavy.

Bratstvo aj Maturanti

Otváracím filmom podujatia bude Bratstvo, víťazný dokumentárny film festivalu Locarno ocenený okrem iného aj v sekcii Česká radosť na jihlavskom festivale. Režisér Francesco Montagner príde sondu do dramatického dospievania bez otca uviesť osobne.

Bratstvo - trailer

Traja bosnianski bratia Jabir, Usama a Useir sú synmi Ibrahima, pastiera, ale aj islamistického kazateľa. Keď hlavu rodiny odsúdia za extrémizmus a terorizmus, chlapci zostávajú vo formatívnych rokoch dospievania bez otca. Z ich bezprostrednej každodennosti s Ibrahimom odchádza prísna disciplína a odrazu sa rozhodujú sami. Otec sa má vrátiť o 23 mesiacov a od synov očakáva, že nájde domov taký, aký ho zanechal. Tri rôzne detské osobnosti postupne vrastajú do sveta a vo vzájomnosti nachádzajú svoje identity. Stávajú sa mužmi a prekážky v dosahovaní šťastia si vytvárajú sami. Bratstvo kladie akútne otázky nielen o dospievaní bez rodiča. Premýšľa o hodnotách, ktoré nadobúdame výchovou a vzdelaním, a načahuje sa za vzájomnosťou a láskou.

Záber z filmu Bratstvo. Foto: Film Expanded
bratstvo film Záber z filmu Bratstvo.

„Chlapci mi pripomenuli moju mladosť, ktorú som tiež prežil vo vidieckom prostredí. Cítil som frustráciu z toho, že som uviazol na jednom mieste, a tajne som si prial utiecť,“ približuje motiváciu nakrútiť film Montagner. Bratstvo bude v kinách uvedené v sprievode krátkeho poetického filmu Strigov Barbory Berezňákovej, režisérky autorského dokumentu Skutok sa stal. Berezňáková sa krehkou filmovou metaforou lúči so svojou babičkou. Reflektuje nielen smrť, ale uchováva posledné obrazy zanikajúceho sveta svojich predkov. Tradičná rusínska komunita v kopcoch východného Slovenska vymiera práve s generáciou našich starých rodičov. Strigov je tekutou spomienkou na kultúru, ktorá sa takto už nikdy viac nezopakuje.

Pri krátkom filme na malý moment zostaneme. V piatok 24. júna uvedú režisérky Martina Buchelová a Debora Pastirčáková svoj krátkometrážny dokument Maturanti, ktorý vznikal v Rimavskej Sobote niekoľko rokov. Autorky sledujú Kieru a Andreja, tínedžerov, ktorí budú čoskoro maturovať. Nie všetci maturanti sa však tešia, že opustia školu. Maturita ich stavia pred dilemu, ako sa v regióne s najvyššou nezamestnanosťou na Slovensku uplatniť. Ich rodičia, podobne ako väčšina ľudí v produktívnom veku, odchádzajú z mesta za prácou. Kiera a Andrej sa musia rozhodnúť: odísť alebo zostať? Maturantov premietnu v Klube Machovisko o 19. h a po projekcii bude môcť publikum s tvorkyňami diskutovať.

Záber z filmuJablká, ktorý produkovala Cate... Foto: ASFK
jablka film Záber z filmuJablká, ktorý produkovala Cate Blanchett.

Cate Blanchett produkovala grécke Jablká

Režisér gréckej divnej vlny Christos Nikou debutoval v roku 2020 fantazijnou pandemickou komédiou Jablká, ktorej príbeh sa odvíja od záhadnej choroby. Ľudia strácajú pamäť a lekári pre nešťastníkov hľadajú východisko v budovaní novej identity. Nikou sa v grotesknom rozprávaní s prvkami nežnej melodrámy sústredí na apatického Arisa. Na pozadí jeho charakterovej štúdie v područí terapie ukazuje odvrátenú stranu nádeje, ktorú v ľuďoch vzbudzujú šarlatáni s receptami na šťastie. Aby sa chorí zaradili do novej reality bez pamäti, dostanú od lekárov absurdné rady: namiesto budovania vzťahov majú siahnuť po známosti na jednu noc a východiskom z ich každodenného nevedomia má byť fotodokumentácia. To, čo nie je odfotené, sa s touto diagnózou nestalo.

Apples - trailer

Nikou cez divnú nadrealitu nepomenúva nič iné ako postdigitálnu súčasnosť. Sám je odporcom platforiem ako Instagram či Facebook. Aj tie dopomáhajú zabúdať nielen na osobnej úrovni, ale postupne sa v prospech instantného okamihu dobrovoľne vzdávame aj kultúrnej a kolektívnej pamäti. A najmä svojej dejinnosti. Jablká vstúpia do slovenských kín 7. júla. Film sa uchádzal o cenu v sekcii Orizzonti na festivale v Benátkach a produkovala ho herečka Cate Blanchett.

elvis, austin butler Čítajte aj Recenzia: Novému Elvisovi chýba sebareflexia

Muréna o dospievaní

V polovici júla má premiéru ďalší podarený debut Muréna. Charakterovú štúdiu o dospievajúcej Julii, ktorá túži uniknúť žiarlivosti svojho otca, nakrútila režisérka Antoneta Alamat Kusijanovic na pobreží rodného Chorvátska. Jej zámerom nebolo vytvoriť roztomilý film. Čo by mohlo divákov a diváčky k tomuto úsudku viesť, sú pôvabné prímorské kulisy.

Film Muréna je o dospievaní.. Foto: Filmtopia-
murena film Film Muréna je o dospievaní..

Ústredným problémom rodinnej drámy, kde mamu a dcéru dusí žiarlivý a despotický otec, je toxická maskulinita či egocentrizmus. Patriarchálne nastavenie domácnosti, kde sa vyžaduje poslušnosť žien a ich podriadenie sa hlave rodiny, naruší príchod rodinného priateľa Javiera. Šestnásťročná Julia odrazu zatúži vymaniť sa z dusnej rodinnej reality.

Murina - trailer

Austrálska filmárka Sofie Hyde sa v tvorbe kontinuálne zaoberá otázkou, ako sexualita, pohlavie, intimita a vzťahy ovplyvňujú našu každodennosť a formujú svetonázor. Po dráme o tranzícii manželky a matky a vplyve tejto zásadnej udalosti na dospievajúcu dcéru v oceňovanom debute 52 utorkov adaptovala knižnú predlohu Emmy Jane Unsworth Zvieratá. Vo Zvieratách sa sústredí na mladé ženy a študuje dynamiku tekutých postmoderných vzťahov.

Veľa-šťastia, pán veľký. Foto: Forum film
vela-stastia-pan-velky film Veľa-šťastia, pán veľký.

V našich kinách budú od 14. júla premietať Hydeovej tretí celovečerný film. Dramédia Veľa šťastia, pán Veľký vstupuje do intímneho priestoru šesťdesiatničky Nancy, ktorá sa po smrti manžela rozhodne preskúmať a objaviť svoju sexualitu. Do hotelovej izby si pozve gigola Lea Grandeho, ktorý je viac ako sexuálnym pracovníkom. Film sa už teraz objavuje medzi favoritmi na jeden z najlepších v tomto roku.

debata chyba
Viac na túto tému: #filmy na leto