Čo je nové v dokumentárnom filme? Ozveny Ji.hlavy v tom majú jasno

Aj tento rok prinesú Ozveny Ji.hlavy to najlepšie z 25. ročníka najväčšieho stredo- a východoeurópskeho festivalu dokumentárnych filmov Ji.hlava. Už po štvrtý raz uvedie distribučná spoločná Film Expanded v spolupráci s MFDF Ji.hlava víťazné filmy či divácke „hajlajty“ v letnom kine v záhrade Novej Cvernovky. Po prvý raz sa podujatie uskutoční aj v košickom Záhradnom kine.

25.06.2022 17:00
bratstvo film Foto:
Ozveny Ji.hlavy v Novej Cvernovke odštartuje film Bratstvo s účasťou režiséra.
debata

Open-air premietania v bratislavskej Novej Cvernovke budú sprevádzané diskusiami s režisérmi a režisérkami, ale aj odborníkmi a odborníčkami na rôzne témy. Dokumentárne podujatie uvedie v celkovom počte až desať slovenských premiér a predstaví rozmanitú paletu progresívnych autorských prístupov.

Nebude chýbať režijný debut Charlotte Gainsbourg, autorský dokument od Susan Sontag či film Očitý svedok – novinka od úspešného Jiřího Havelky. Dôležitou súčasťou bude aj prehliadka experimentálnych filmov či druhý ročník prezen­tačnej platformy Film Expanded Show.docs.

vela-stastia-pan-velky film Čítajte viac Čo prinesie leto do kín?

Už v pondelok, 27. júna, štartujú najväčšie Ozveny Ji.hlavy slávnostnou premiérou víťazného filmu Bratstvo, ktorý do Novej Cvernovky príde osobne uviesť taliansky režisér Francesco Montagner. Dokumentárne pondelky budú ďalej pokračovať do 1. augusta v košickom Letnom kine a do 15. augusta v bratislavskej Novej Cvernovke.

„Spomedzi rôznych filmových rodov je to práve dokument, ktorý najviac inklinuje k hybridným formám a neprebádaným územiam – umeleckým, vedeckým, filozofickým, intímnym. Ji.hlavský festival už 25 rokov prezentuje túto meniacu sa množinu, chameleóna menom dokumentárny film. Jeho svojrázna dramaturgia nadväzuje na často radikálne autorské gestá a z obrovskej svetovej množiny obsahov a foriem vyberá tie najodvážnejšie,“ vysvetľuje kreatívny riaditeľ Film Expanded Matej Sotník.

Otvárací film Bratstvo (2020) je intímnym skúmaním procesu dospievania trojice bosnianskych bratov. Po odsúdení ich prísneho otca na dva roky väzenia, získavajú časovo obmedzenú slobodu s príležitosťou zistiť, akými mužmi sa chcú stať. Dokumentárny príbeh s nádychom fikcie získal okrem hlavnej ceny v sekcii Česká radost na MFDF Ji.hlava aj ocenenie na festivale v Locarne. V pondelok 27. júna o 21. h uvedie film jeho režisér Francesco Montagner.

Hosťom jihlavských ozvien bude aj úspešný divadelný a filmový režisér Jiří Havelka, ktorý 4. júla v Bratislave osobne uvedie svoj nový film Očitý svedok (2021) – fascinujúcu pandemickú mockumentary. Dokumentárna anatómia masovej vraždy tematizuje popravu viac ako 260 karpatských Nemcov, Maďarov a Slovákov, ktorú v júni 1945 vykonali československí vojaci. Masaker u Přerova je sprítomnený skrz záznamy výsluchov priamych účastníkov či očitých svedkov, ktorí vstupujú na komunikačnú platformu Zoom.

Ozveny Ji.hlavy dávajú každoročne priestor nevšedným počinom z oblasti experimentálnej kinematografie, preto 11. júla nebude chýbať ani pásmo víťazných filmov zo sekcií Fascinace a Fascinace Exprmntl.cz – súčasťou prehliadky, ktorá reflektuje špecifickú realitu z obdobia pandémie či naliehavé environmentálne otázky, bude v bratislavskej Novej Cvernovke aj Q&A s autormi a autorkami filmov.

Ozveny Jihlavy Čítajte viac Ozveny Jihlavy nájdu Evu aj Woodyho Vašulku

Súčasťou 25. ročníka MFDF Ji.hlava bola aj unikátna programová sekcia, ktorá zaostrila na kompletnú filmografiu vplyvnej americkej esejistky Susan Sontag s podtitulom Filmovanie je výsada. Záujem o film sa odjakživa prelínal jej tvorbou, preto Ozveny Ji.hlavy 18. júla predstavia Sontagovej najintímnejší film List z Benátok (1993). Turisticky vyhľadávané Benátky sú miestom, do ktorého cudzinci prichádzajú s obdivom, úzkosťou či nedočkavos­ťou. Všetci ale zdieľajú rovnakú túžbu povedať: „Bol som tam.“ Hoci nie je jasné, či ide o film hraný, dokumentárny alebo esej, je zrejmé, že sledujeme návštevu Benátok, ktorými nás sprevádza Susan Sontag. Pred bratislavským premietaním sa o 19.30 h uskutoční diskusia Kapitalks o tvorivej osobnosti Susan Sontag pod hlavičkou angažovaného mesačníka Kapitál.

Premietania počas 25. júla budú patriť osobnému režijnému debutu francúzskej herečky a speváčky Charlotte Gainsbourg. Predstavuje nám dokumentárny portrét jej slávnej matky – herečky, modelky a speváčky Jane Birkin. Kamera sprevádza dcéru s matkou po emotívnych i každodenných miestach. Jane očami Charlotte (2021) pomocou intímnych rozhovorov odhaľuje rodinnú históriu, dôverné spomienky a analyzuje témy materstva, kultu krásy či alkoholizmu. „Nakrúcať ťa na kameru je v podstate iba výhovorka, aby som sa na teba mohla pozerať,“ priznáva Gainsbourg. Snímka bude súčasťou distribučného katalógu spoločnosti Film Expanded, a tak majú diváci/čky možnosť vidieť v špeciálnu slovenskú predpremiéru práve na Ozvenách Ji.hlavy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nová Cvernovka #Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jihlava