Sledujete sériu Ostrovy? Pokračuje filmami o piešťanskej Arte či Kláštore v Rožňave

Sériu ôsmich dokumentárnych filmov Ostrovy o kreatívnych centrách na Slovensku vysielajú každý pondelok večer na Dvojke od 30. mája. Doteraz mohli diváci a diváčky vidieť dva filmy v réžii Jany Bučky Kovalčíkovej a Michala Fuliera o Divadle Potôň v Bátovciach a Stanicu Žilina Záriečie-Nová synagóga. Tiež film o kultúrnom centre Hviezdne noci v Bytči, s názvom Smack My Bytča! v réžii Andreja Kolenčíka a Nad tým o kultúrnom centre Hájovňa nad Banskou Štiavnicou v réžii Miriam Petráňovej.

27.06.2022 16:00
OSTROVY Foto:
Záber z filmu o piešťanskej Arte.
debata

Séria pokračuje Periférnymi centrami v Dúbravici, o otvorenom, neohraničenom priestore pre tvorbu umenia v réžii Miriam Petráňovej. Po nich diváci uvidia film o Punkovej bašte v Bardejove v réžii Andreja Kolenčíka, ďalej piešťanskú Artu v réžii Jany Bučky Kovalčíkovej a Michala Fuliera. Sériu ukončí 25. júla film o kultúrno-kreatívnom centre Kláštor v Rožňave v réžii Viery Dubačovej a Petra Kotrhu.

Filmy otvárajú televíznym divákom uzamknuté dvere profesijného a intímneho života kultúrnych pracovníkov a umelcov a pomáhajú im lepšie pochopiť význam a zmysel umenia a kultúry pre človeka a spoločnosť. Vidia ich v rôznych situáciách počas všedných dní, vo vzťahoch s kolegami, umelcami, priateľmi s rodinami. Dostávajú sa do zákulisia kultúrnych domov, ateliérov, skúšobní, vidia procesy tvorby, úspechy, ale aj problémy.

Záber z filmu o kultúrnom censtre Kláštor v... Foto: RTVS
ostrovy Záber z filmu o kultúrnom censtre Kláštor v Rožňave.

Dúbravica je miesto v Podpoľaní s asi stovkou domov, ktoré by zapadlo pod ťarchou vlastnej krásy, ak by sa z nej nestal Kunstdorf – kultúrna dedina. Andrej Poliak sa tu narodil, ale nikdy z malej dediny nechcel odísť, naopak, jeho ideou bolo aby umenie vznikalo aj na vidieku. Postupne začal s priateľmi realizovať veci, vďaka ktorým sa čudovala celá obec.

Nitra Čítajte viac Z bývalého kina Lipa v Nitre sa má stať kultúrne centrum

Okolo Andreja Poliaka, Igora Babiaka a Jána Kostolanského sa začal vytvárať úzky okruh ľudí, ktorí začali chodiť do Dúbravice pravidelne. V Kunstdorf – Kultúrnej dedine od roku 2011 pravidelne hosťujú umelci, ktorí vytvárajú diela a inštalácie umiestnené v exteriéri obce alebo v okolitej krajine a mnoho ďalších aktivít.

Séria Ostrovy zavíta aj do Punkovej bašty v... Foto: RTVS
OSTROVY Punkova basta Bardejov 5 Séria Ostrovy zavíta aj do Punkovej bašty v Bardejove.

František Maxin je hlava občianskeho združenia Different, ktoré prevádzkuje v Bardejove kultúrno-komunitné centrum Bašta, sídliace v priestoroch historickej Hrubej bašty v centre Bardejova. Film mapuje súčasnú situáciu a vplyv kultúrneho centra Bašta na život Bardejovčanov. Prostredníctvom hlavného protagonistu Františka Maxina zobrazuje každodenný pracovný priebeh v kultúrnom centre ako aj presah do osobného života organizátorov.

Stranger Things Čítajte viac Stranger Things opäť láme rekordy. Aké boli začiatky slávneho seriálu?

Piešťany sú jedným z najrýchlejšie starnúcich miest. Kreatívne centrum Arta má ambíciu ponúknuť mladým ľuďom priestor a dôvod, aby z mesta neodchádzali a tvorili aj tu a tak ovplyvňovali občiansku spoločnosť. Príbeh budovy Arta v sebe nesie silný príbeh. Začal v 30. rokoch minulého storočia. A práve z prvopočiatkov jej fungovania vychádzali aj traja protagonisti filmu Dominika Rusnáková, Pavol Pilař a Peter Dvorský. Chcú vybudovať miesto, ktoré bude združovať niekoľko funkcií zameraných na rozvoj kultúry, podporu komunít, kreatívneho priemyslu, umenia, udržateľnosti a lokálnej ekonomiky. Vzniká tu akési súostrovie zložené z viacerých ateliérov, pridajú sa výstavy, koncerty, premietania, workshopy aj diskusie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Andrej Kolenčík #Hviezdne noci Byťča