Najväčší kasový trhák roka? Top Gun: Maverick láme rekordy. Koľko zarobil svojim tvorcom?

Tvorcovia akčného filmu Top Gun: Maverick si môžu mädliť ruky. Nielen že ich dielo s nadšením prijala kritika i diváci, ale dosiahlo aj skvelý komerčný úspech.

28.06.2022 08:00
TOP GUN: MAVERICK Foto:
Tom Cruise ako kapitán Pete "Maverick" Mitchell vo filme Top Gun: Maverick.
debata

Ako informoval týždenník Variety, snímka za mesiac od uvedenia do kín zarobila vo svete viac ako jednu miliardu dolárov, čo z nej zatiaľ robí najlepšie zarábajúci film roka. Trhák s Tomom Cruiseom v hlavnej úlohe tak prekonal i fantazijnú snímku Doctor Strange v mnohovesmíre šialenstva, ktorá si zatiaľ pripísala 947 miliónov dolárov.

Monica Barbaro ("PHOENIX") vo filme TOP GUN:...
Tom Cruise ako kapitán Pete "Maverick" Mitchell...
+3Tom Cruise ako kapitán Pete "Maverick" Mitchell...

Najväčšie zisky nový Top Gun dosiahol v amerických kinách, kde zarobil takmer 522 miliónov dolárov, vo Veľkej Británii (70 miliónov) a v Japonsku (41 miliónov). Na čele rebríčka sa drží napriek tomu, že má pomerne silnú konkurenciu.

O divákov musel bojovať napríklad s animovaným filmom Rakeťák a dobrodružným sci-fi Jurský park: Nadvláda. Počas uplynulého víkendu ho zatienila aj životopisná novinka Elvis, ktorá americkým kinám vyniesla 31,1 milióna dolárov, kým Maverick už „len“ 29,6 milióna.

Top Gun Maverick (2022) trailer SK

Podľa odborníkov však ide iba o dočasný pokles. Odhadujú, že Top Gun naberie druhý dych a v piatom týždni od uvedenia by sa jeho tržby mali opäť vyšplhať na vrchol rebríčka, takže porazí aj snímku o Elvisovi Presleym. Štatistiky z predaja vstupeniek totiž ukazujú, že zisky z tohto filmu po mesiaci klesli len o 32 percent, zatiaľ čo pri iných tituloch býva prepad až 50 percent, a to každý týždeň.

Maverick akoby kráčal v šľapajach svojho slávneho predchodcu. Aj pôvodný Top Gun sa totiž tešil vysokej návštevnosti a stal sa najlepšie zarábajúcim filmom roka 1986.

Zaujímavé je aj to, že jeho pokračovanie je tiež najväčším kasovým trhákom Tom Cruisea – jeho prvým filmom, ktorý si celosvetovo zarobil vyše miliardy dolárov. Dovtedy sa za komerčne najúspešnejší titul jeho kariéry považoval akčný film Mission: Impossible – Fallout z roku 2018 so ziskom 792 miliónov dolárov.

Top-Gun-Maverick Čítajte viac Maverick v Top Gune je stále najlepší!

Navzdory doterajšiemu úspechu však snímka Top Gun: Maverick ďaleko zaostáva za najziskovejším filmom od uvoľnenia protipandemických opatrení, ktorým je Spider-Man: Bez domova (2021). Ten mal vo svete premiéru v polovici decembra minulého roka (na Slovensku až o mesiac neskôr) a hneď v prvý deň vyniesol kinám 50 miliónov dolárov. Hranicu miliardy dolárov prekročil už po 12 dňoch od premiéry a jeho celkové tržby sa už vyšplhali na 1,9 miliardy dolárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Tom Cruise #Top Gun #Top Gun: Maverick