Spider-Man vymetie z kín pavučiny

Producenti a distribútori usúdili, že leto je vhodný čas na návrat populárnych komiksovo-filmových hrdinov. A tak sa v júlových kinách objaví Spider-Man i Batman. Pričom ten prvý predstihne toho druhého. V termíne premiéry. Či aj v kvalite, o tom sa dá pochybovať. Batmana má totiž pod palcom scenárista a režisér Christopher Nolan, ktorý stvoril znepokojivo Temného rytiera. Jeho návrat je nachystaný na koniec mesiaca. Takže na pochybnosti je ešte priskoro. Veď aj The Amazing Spider-Man sa do slovenských kín dostane až 12. júla. A do amerických práve teraz.

03.07.2012 09:00
37 spiderman 4x Andrew Garfield Spider-Mana.... Foto:
Andrew Garfield sa čoskoro aj slovenským divákom predstaví ako nováčik v úlohe Petra Parkera/Spider-Mana.
debata

V detstve sa to zamotalo
Spider-Man má novú tvár. Hrdina aj projekt samotný. Ústrednú postavu už nehrá Tobey Maguire, ale Andrew Garfield, Kirsten Dunstová ako Mary Jane je preč, režisér Sam Raimi takisto a nahradil ho Marc Webb… To všetko preto, aby diváci spoznali takého pavúčieho Petra Parkera, akého ešte nevideli. „Pretože sa ho snažíme poňať trochu inak, museli sme vzťah medzi ním a divákom budovať znovu od základu,“ podotkol režisér Webb. „Aby sme to docielili, zoznamujeme sa s Petrom Parkerom už v jeho siedmich rokoch. Vidíme, aký je, než ho rodičia opustili a odvzdali do rúk tety May a strýka Bena. To divákom umožňuje prežiť spolu s ním najzásadnejšie emocionálne okamihy jeho života,“ cituje Marca Webba filmový presskit.

Petra zanechali rodičia za nevyjasnených okolností, preto ním neskôr hýbe túžba spoznať svojho otca. A tá ho vlastne zavedie až do laboratórií doktora Connorsa, kde ho pohryzie pavúk. Z Parkera sa stáva Spider-Man a Connors je v podobe monštruózneho Lizarda jeho protivníkom. Samozrejme, chýbať nesmie ani výrazný ženský element. Tentoraz je to Gwen Stacyová – Petrova prvá láska, ktorá je jeho záchytným bodom, no zároveň mu komplikuje situáciu. Gwen stvárňuje Emma Stonová.

„Tento Peter Parker je trochu odlišný: stále je to outsider, ale do istej miery z vlastnej voľby. Spoločnosť druhých odmieta z vlastnej vôle, aby nemohlo dôjsť k tomu, že bude odmietnutý. Jeho humor, sarkazmus a spupná povaha, to všetko vychádza zo skutočnosti, že bol kedysi malým chlapcom, ktorého niekto opustil,“ vysvetľuje Marc Webb. Inak režisér, ktorého môže tunajšie publikum poznať vďaka snímke 500 dní so Summer (2009). To bol projekt s rozpočtom skromných 7,5 milióna dolárov, v prípade Spider-Mana si na plecia naložil bremeno za viac ako 200 miliónov. Ako to už pri podobných veľkofilmoch býva zvykov, aj tento bude v 3D.

Webb a sieť
Nový Spider-Man chce ponúknuť občerstvujúci pohľad na známeho hrdinu, no to, čo platí aj pre trojicu predchádzajúcich filmoch v réžii Sama Raimiho, má zostať zachované. Teda to, že Peter Parker dokáže na diváka pôsobiť aj ako obyčajný chalan s bežnými problémami, čo je na ňom sympatické. Napokon, ani herec Andrew Garfield nezabudol v rámci propagácie filmu šikovne pripomenúť, ako sa v Parkerovi našiel. „Tak ako mnohí tínedžeri, ani ja som poriadne nevedel, kým som. Preto má každý tak rád túto postavu. Je to ten najobyčajnejší mladík, ktorý rebeluje proti svojej situácii,“ cituje Garfielda webová stránka mirror.co.uk. S tým, že fanúšikom Spider-Mana bol od troch rokov. Teraz má 28.

Z prvých recenzií Webbovej novinky vyplýva, že kritici sa nechali chytiť do siete, ktorú uplietol. Film hodnotia zväčša pozitívne a oceňujú napríklad to, že publikum dokáže osloviť aj cez medziľudské vzťahy, nielen ako dynamická prehliadka veľkolepej akcie. Na otázku, či naozaj potrebujeme ďalšieho Spider-Mana, sa síce objavujú aj odpovede, že je to stále tá istá „pesnička“, ale zatiaľ prevažujú podobné reakcie, aká je v Miami Herald: „Pokiaľ to je takáto veľká zábava, tak áno.“

debata chyba