Oscarový majster efektov predstavil vidinu pekla

Phil Tippett je jedným z najväčších mien sveta filmových efektov. Jeho prácu ste mohli vidieť v snímkach ako Star Wars, Jurský park či RoboCop. Držiteľ dvoch Oscarov a jednej Emmy za filmové efekty začal pracovať na prvých scénach svojho opus magnum s názvom Mad God už v roku 1990 počas natáčania RoboCopa 2. Po 32 rokoch sa fanúšikovia konečne dočkali - Mad God (Šialený Boh) mal premiéru 16. júna na streamovej platforme Shudder.

02.07.2022 08:00
Mad God Foto:
Pekelný svet je plný rôznych monštier.
debata

Opísať, o čom je Tippettov Mad God, nie je vôbec jednoduché. V prvom rade treba poukázať na to, že sa vo filme miešajú viaceré natáčacie techniky – stop-motion, animácia a občas sa dokonca objavia aj skutoční herci z mäsa a kostí.

No a keď už sme pri tom mäse a kostiach, tých sa v snímke nachádza až-až. Žánrovo teda ide o horor, v ktorom sa však nenachádza žiadna prvoplánovosť – skrýva sa v ňom mnoho metafor a úsekov, ktoré sa výrazne podobajú na tvorbu animátora Davida Firtha, otca slávneho Salad Fingersa.

Mad God pripomína tvorbu animátora Davida Firtha.

Danteho Peklo je slabý odvar

Sledujeme neznámeho vojaka, ktorý má za úlohu infiltrovať sa do spustošeného sveta plného ohyzdných tvorov a zničiť ho pomocou bomby v kufríku. Výhodou filmu je, že k nemu nepotrebujete titulky – nenachádzajú sa v ňom totiž žiadne dialógy ani monológ rozprávača.

To však vôbec neprekáža, pretože hudba a monštruózne zvuky dostatočne dotvárajú atmosféru, navyše dostáva divák priestor, aby si sám utvoril predstavu o tom, čo práve sleduje.

Tippett prostredníctvom filmu predstavuje svoju osobitú vidinu pekla, ktorá je originálna, dych berúca a zároveň naháňa hrôzu. Danteho Peklo je oproti tomu prechádzka ružovým sadom. Na postavách aj samotnom prostredí je viditeľná ťažká a detailná práca, preto nečudo, že na skompletizovanie snímky potreboval režisér vyše 30 rokov.

Trailer k filmu Mad God.

Mad God zrejme neocení každý, ide skôr o lahôdku pre skutočných fajnšmekrov, ktorí obľubujú horor, animáciu a alternatívne prístupy vo filme. Pre Tippetta musela byť tvorba snímky pôžitkom, čo je napokon vidieť aj na výslednom produkte.

Najfascinujúcejšou postavou je samotný „Šialený Boh“, podľa ktorého je aj snímka nazvaná. Ide o zvláštnu bytosť so špinavými zubami a spálenou pokožkou, ktorá komunikuje bábätkovským bľabotaním. Na prvý pohľad to môže znieť smiešne, samotná scéna je však jedným z najdesivejších úsekov celého filmu. Detailom, ktorý poteší nejedného filmového nadšenca, je nenápadný odkaz na Kubrickovu snímku 2001: Vesmírna odysea.

Čistý umelecký pôžitok

Prvému vojakovi sa nepodarí splniť misiu, pretože ho zajmú. Následne sa mu doktor so sestričkou, ktorých stvárňujú skutoční herci, rýpu vo vnútornostiach, z ktorých vypadávajú staré mapy a šperky. Napokon sa dopracujú až k tvorčekovi, ktorý síce plače ako bábätko, no vyzerá skôr ako znetvorená húsenica. Z nej neskôr po zložitom procese vznikne nový vesmír, ktorý veľmi rýchlo schátra.

Nepochybne sa aj v tejto scéne nachádza hlbšie posolstvo, na ktoré ale každý musí prísť sám – je možné, že neexistuje len jedna správna interpretácia. Mad God je hĺbavým dielom plným symboliky, no v prvom rade pôsobí na diváka svojou provokatívnou vizualitou. Je možné, že režisérovi ani nešlo o sprostredkovanie svojich myšlienok, ale o rýdze zobrazenie ľudského podvedomia.

Freaks Čítajte viac Filmy, ktoré vyháňali šokovaných divákov z kina

Keďže prvý vojak zlyhal, misie sa ujme ďalší. Chvíľu síce sledujeme jeho postup, ale v istom okamihu jednoducho zmizne a film sa k nemu už vôbec nevráti. Divák preto nevie, či sa vzdal a utiekol, alebo ho zajali. Pozornosť je v tomto bode snímky upriamená predovšetkým na drobné čudo, z ktorého neskôr vznikne vesmír.

Mad God je experimentálny klenot, ktorý je hybridom spájajúcim viaceré techniky nakrúcania. Je originálny, desivý, prepracovaný, a predovšetkým sa nesnaží upútať žiadnou lacnotou. Tippett snímku nevytvoril za účelom komerčného úspechu. Ide o dielo, ktoré robí radosť divákom, čo zmýšľajú podobne, ako on. Z nášho česko-slovenského prostredia si film určite získa fanúšikov v radoch obdivovateľov Jana Švankmajera, ktorý by si s Tippettom nepochybne rozumel.

Snímka, ktorá má na stránke Rotten Tomatoes hodnotenie 91 percent, vznikla aj vďaka kampani na Kickstarteri. Aj na tomto je vidieť, že tvorcom nešlo o zisk ani o zaujatie širokého publika, ale o čistý umelecký pôžitok. Preto by ste sa nemali dať odradiť predsudkami – Tippettova snímka vám rozšíri obzory a obohatí fantáziu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #Phil Tippett #Mad God