Dokument o Hoffmannovi: Za všetkým hľadaj Deža

Do kín prichádza nový film Patrika Lančariča Dežo Hoffmann - fotograf Beatles. Je to dokument o umelcovi, ktorý pomohol iným ku sláve a sám bol dlho v úzadí. Uplatnil sa za železnou oponou, v Anglicku, a tak sa o jeho zaujímavom osude doma dlho nevedelo.

03.07.2022 20:00
Dežo Hoffmann Foto:
Dežo Hoffmann
debata

Aj režisér filmu Patrik Lančarič sa stretol s menom fotografa až v deväťdesiatych rokoch minulého storočia. Film začal nakrúcať na podnet producenta Patrika Pašša, ktorého zasa inšpirovala kniha Mariána Pauera o tomto fotografovi.

Beatles navliekol do plaviek

Dežo Hoffmann sa narodil v roku 1912 v Banskej Štiavnici a až teraz, po vyše sto rokoch, sa postupne dozvedáme, aký bol uznávaný a obľúbený v zahraničí, aká svojrázna postava to bola. Nový film posúva informácie o Dežovi Hoffmannovi ešte ďalej. Vidíme ho napríklad v akcii, ako prirodzene sa správal k mladým „beatlesákom“, ako mu pózovali, ako si vedel získať ľudí. Film divákom umožňuje návrat do chvíľ, keď sa mladí hudobníci snažili presadiť.

dezo hoffmann muzeum Čítajte viac Dežo Hoffmann: Fotil Beatles, múzeum má v Banskej Štiavnici

Optika zaznamenala, ako to vyzeralo, ako sa chlapci na fotografa pozerali, ako mu dôverovali, ako mu vychádzali v ústrety, keď vymýšľal nezvyklé situácie na fotenie. A dokonca spevákov obliekal do kostýmov, zohnal im smiešne starodávne pánske pruhované plavky na celé telo, alebo im našiel krajčíra, svojho kamaráta, ktorý im ušil charakteristické obleky so stojačikmi.

To bolo pre Deža Hoffmanna práve typické, nestačila mu jedna činnosť, všetko násobil, vetvil. Bol ako živé striebro, dával dovedna ľudí, tvoril uvoľnene. Mal síce iba malý fotoaparát – film to dokumentuje – ale o to šikovnejšie s ním manipuloval, poskakoval, fotil, ako keby filmoval, však predtým bol aj reportážny kameraman. Bol režisérom, scenáristom i moderátorom. Zvečňoval ľudí v pohybe, v akcii, s ich živou mimikou. Vidno to práve na snímkach skupiny Beatles a sú to silné svedectvá.

Trailer k dokumentárnemu filmu.

Pomohol aj Bratislavskej lýre

Film však prezrádza nielen techniku práce, ale aj Hoffmannove vzťahy a zážitky. Dotkne sa aj nedorozumení pre honoráre za fotografie Beatles, ktoré sa ocitli na tričkách. Dežo z toho nič nemal, hoci John Lennon ho upodozrieval z opaku, ale merchandising, ako ho poznáme dnes, Hoffmannovi nič nehovoril. Práve tento motív Deža Hoffmanna charakterizuje ako celkom nezištného človeka. Jemu na peniazoch nikdy nezáležalo, jeho bohatstvo spočívalo v zážitkoch, v kontaktoch, v tom, že mal veľa nápadov a bohaté skúsenosti.

Keď fotografoval Beatles, mal už za sebou kus zložitého života. Bojoval v španielskej občianskej vojne, aj na iných frontoch proti fašizmu, ale vývojom sveta po vojne nebol nadšený. Vojna ho pripravila o prvú manželku aj o mnohé ilúzie. Druhý dych chytil, keď mu do života vstúpili mladí hudobníci a on ich fotil. Predtým bol vojenským žurnalistom a zrazu mohol fotiť bezstarostný svet šoubiznisu. Nefotografoval jeho strojenosť a lesk, snažil sa aj tam fotiť ozajstných prirodzených ľudí. Umelci vycítili, že to je človek, ktorý im rozumie, a rešpektovali ho.

Elvis Presley.
The Rolling Stones.
+16Stevie Wonder.

Aj vďaka tomu mohla vzniknúť Bratislavská lýra na takej úrovni, ako si ju pamätáme. Dežo Hoffmann sprostredkoval, aby k nám prišli veľké hviezdy zo Západu. Speváčka Sandie Shawová napríklad vo filme hovorí, ako sa s Dežom Hoffmannom u nás dobre cítila. Však ju vzal aj na Centrálne trhovisko, ktoré bolo v miestach dnešných ruín Istropolisu.

Viacerí účinkujúci v dokumente hovoria o tom, aký bol Dežo zvláštny, že mal východoeurópsky prízvuk, ale hovoril dobre po anglicky, ba dokonca že mal veľmi bohatú slovnú zásobu. Bol veľmi srdečný, inteligentný, šarmantný a vitálny, čo v dokumente aj vidno. Jeho nadšenie bolo nákazlivé. Horel, a tak mohol zapaľovať. A táto schopnosť trvá dodnes, hoci je Hoffmann dávno po smrti (zomrel v roku 1986).

Dežo Hoffmann ako vojnový kameraman. Foto: Rodinný archív D. Hoffmanna/Trigon Productions
Dežo Hoffmann Dežo Hoffmann ako vojnový kameraman.

Na Západe v ňom videli trocha exota, ale našincovi je jeho čaro blízke. Cítime v ňom aj banskoštiavnický zmysel pre humor, stredoeurópsku pohostinnosť, družnosť, skromnosť, ako aj snahu všetko ozvláštniť a urobiť pravdivým. Okysličil západnú spoločnosť, ktorá bola síce na vyššej úrovni, ale takého čmeliačika nemala a obdivovala ho.

V dokumentárnom filme to našťastie tiež pekne bzučí, Lančarič skombinoval súkromné osudy s dejinnými udalosťami, takže to nie je iba príbeh fotografa, ale aj príbeh človeka 20. storočia. Celovečerný dokument pôsobí ako vynikajúci akčný film o sympatickom hrdinovi, ktorý prekonával prekážky a vedel byť šťastný. A nie náhodou tam účinkuje aj jedna z najkrajších herečiek sveta, Hedy Lamarrová, ktorá zahrala prvé nahé scény pred kamerou v histórii svetovej kinematografie vo filme Extáza. Tiež patrila medzi Hoffmannove priateľky a možno aj lásky. Múzy ho skrátka milovali.

Hodnotenie Pravdy – 5 hviezdičiek z piatich

Dežo Hoffmann – fotograf Beatles/Slovensko 2022/réžia Patrik Lančarič/námet: Patrik Pašš, Marián Sloboda, Marián Pauer/scenár: Laura Siváková, Patrik Lančarič.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fotografie #recenzia #dokumentárny film #fotograf #filmová recenzia #Dežo Hoffmann