Lukáš Vaculík ako Ochranca triafa do čierneho. Sledujete český seriál zo školského prostredia?

Každý niekedy potrebuje zastanie. Deti, rodičia aj učitelia. Český seriál Ochranca nám ukazuje, aké nebezpečné je zatvárať oči pred zlobou a neprávosťou a zostať ľahostajní či zbabelí.

10.07.2022 12:00
Ochránce Foto:
Ochranca je desaťdielny seriál Českej televíze na motívy skutočných prípadov z prostredia, kde sú deti a dospelí obeťami častejšie než si pripúšťame.
debata

Detstvom, školou a väčšinou aj rodičovstvom sme si prešli všetci a chceme si pamätať to krajšie. Život však sprevádzajú aj ťažké, nepríjemné alebo priam krízové okamihy, ktoré môžu človeka zlomiť na celý život. A tie sa z pamäti vynoria.

Seriál Ochranca vysielala Česká televízia pred rokom a teraz sa dostal aj na obrazovky RTVS. Už prvé dva diely divákov presvedčili, že triafa do čierneho: vyťahuje na svetlo všetok marazmus, v akom sa utápa súčasná spoločnosť a s ňou aj školský systém. Aby sa zachránilo, čo sa dá, jeden učiteľ sa preto musí stať sudcom aj policajtom.

Záber zo seriálu Ochranca, ktorý vysiela RTVS. Foto: Černá Pavla
Ochranca Záber zo seriálu Ochranca, ktorý vysiela RTVS.

Učiteľské poslanie

Dobrého učiteľa si človek pamätá celý život. Berú svoje povolanie ako poslanie a sú mu oddaní. Platilo to v minulosti a platí to aj dnes, keď doba deformuje vzťahy novým spôsobom. Seriálový stredoškolský učiteľ Aleš Pelán, ktorého vynikajúco stvárňuje Lukáš Vaculík, je medzi žiakmi obľúbený, medzi kolegami (vďaka tomu) o niečo menej. Keď jeho kolegyňa príde o život, prevalí sa, že žiaci ju šikanovali. Sú za smrť učiteľky vinní agresívni študenti? Alebo škola, ktorá nechala učiť „slabého učiteľa“ v žalostnom stave? Učiteľ Pelán je konfrontovaný s nepríjemným poznaním, že jeho kolegovia o šikane vedeli a nič nespravili. Rovnako vedeli, že učiteľka na triedu nestačí, no nezasiahli. Tvrdé precitnutie ho prinúti priznať si pravdu sám pred sebou aj verejne a vyslúži si za to funkciu školského ombudsmana. Tým si však zavarí na ďalšie horúce prípady.

Seriálový Ochranca (Lukáš Vaculík) je medzi... Foto: Černá Pavla
Ochranca Seriálový Ochranca (Lukáš Vaculík) je medzi študentami populárny. Obstojí ako školský ombudsman?

V druhej časti tvorcovia pritvrdili, tu už ide priamo o vraždu. Páchateľom je žiak a obeťou vychovávateľka v nápravnom ústave. „Pasťák“ či po slovensky polepšovňa deti nepolepší, ak slúži len na to, aby sa „všetka tá špina nevyliala na ulicu“. Aj „zlé“ deti sú len deti a potrebujú ochranu, aj pred sebou samými. Pre seriálových vychovávateľov sú však jeden ako druhý, všetci rovnakí darebáci, ktorých je najlepšie zamknúť v izbe, aby bol pokoj. Zatvárajú oči pred sexuálnym zneužívaním slabších, sami svoju rolu degradovali na dozorcov bez štipky empatie a úcty k človeku.

Mimoni 2: Zloduch prichádza Čítajte viac Recenzia: Ako začínal obľúbený zloduch? S pomocou Mimoňov

Skutočné prípady

Námetom pre úspešný seriál boli skutočné prípady, ktoré otriasli českým školstvom, a to sa nebezpečne podobá tomu nášmu. Ombudsman zíslal dokonca filmovú cenu Český lev a právom: tvorcovia rovnako ako hlavný hrdina prejavili odvahu pomenovať veci pravým menom. Aleš Pelán bude v ďalších dieloch riešiť prípad učiteľky, ktorej sa utopí žiak na výlete, rodičov detí, ktoré tyranizuje nezvládateľný spolužiak či dievča, čo nikdy nechodilo do školy. A aj ďalšiu pre Slovensko zaujímavú tému: základnú školu, v ktorej sa pobijú rómske deti so spolužiakmi.

Lukáš Vaculík v seriáli Ochranca. Foto: Stanislav Honzík
Ochránce Lukáš Vaculík v seriáli Ochranca.
Nech už učitelia a vychovávatelia v seriáli Ombudsman zlyhávajú preto, že sa minuli povolaním, že sú zbabelí, zakomplexovaní, neschopní alebo po rokoch vyhoreli a stali sa z nich úbohí zatrpknutí cynici, sú len obrazom celej spoločnosti. Nič to na však veci nemení: trpia tým deti aj ich kolegovia. Zlyhávajú aj rodičia, ich šéfovia a kolegovia. My všetci, čo sme znecitliveli a spohodlneli tak, že sa nám ani nechce pátrať po príčinách. Ak nás seriálový Ochranca aspoň na čas zbaví ľahostajnosti, svoje poslanie naplní. Námet aj spracovanie zatiaľ napovedá, že tvorcovia si vedia divákovi ponúknuť aj vážne témy atraktívne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Česká televízia